Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Θετική» στο Λαϊκισμό η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιογραφικές αναλύσεις Αθηναϊκών μέσων ενημέρωσης για την επίθεση εφ’ όλης της ύλης κατά της κυβέρνησης, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, χαρακτηρίζεται «θετική» στο Λαϊκισμό η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα συμπτώματα» που παρουσιάστηκαν ικανά για να οδηγήσουν στο «τεστ» επιβεβαίωσης για τη νέα περίοδο Λαϊκισμού, είναι η προσπάθεια ολικής επιστροφής στην προ 2015 εποχή, με την επαναφορά της ευκαιριακής αντιπολίτευσης των υψηλών τόνων και της ακραίας φρασεολογίας.

Οι «χαμηλές επιδόσεις» του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και η ανησυχία που επικρατεί στα στελέχη για το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία, από τη μεθοδικότητα, οργανωτικότητα και αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στους χειρισμούς όλων των κρίσιμων θεμάτων, έχουν προκαλέσει πανικό και αγωνιώδη προσπάθεια ανεύρεσης κατάλληλης «αντιπολιτευτικής συνταγής».

Η συναίνεση που παρατηρήθηκε και η υπεύθυνη αντιπολίτευση που προέβαλε περιστασιακά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό και στο ξεκίνημα της υγειονομικής κρίσης, πήγαν περίπατο, χωρίς την προβλεπόμενη «βεβαίωση εξαιρέσεων», στο δρόμο της άσκοπης μετακίνησης της υπερβολής και της ακρότητας.

Την ώρα που στη διάσκεψη των Προέδρων «κλείδωνε» η απόφαση του πρωθυπουργού να διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη η προ ημερησίας συζήτηση για όλα τα προβλήματα από την καταστροφική παγκόσμια υγειονομική κρίση, οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να κάνουν «προθέρμανση» προκαλώντας το ενδιαφέρον για κλίμα που αναμένεται να επικρατήσει κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας συνεδρίασης της Βουλής.

Είναι γνωστό ότι η εντυπωσιακή άνοδος των εκλογικών ποσοστών της Αριστεράς καλλιεργήθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της μνημονιακής εποχής στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλωσε σε περίοδο πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού χάους, γεγονός που καθιστά δύσκολη της επιβίωσή του υπό κανονικές πολιτικές συνθήκες.

Το εκλογικό ακροατήριο που διαμόρφωσε τις πολιτικές εξελίξεις πριν και μετά το 2015 θέλει υψηλούς τόνους, ακραία επιθετική πολιτική γραμμή, καταγγελτικό λόγο, λαϊκισμό και συντηρούμενη σκανδαλολογία.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο ελληνικός λαός φημίζεται για ευκολόπιστη αποδοχή κάθε νέου εκπεμπόμενου πολιτικού λόγου και την ασθενή πολιτική – ιστορική του μνήμη. Γι’ αυτό δεν ευθύνεται αποκλειστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που επιλέγει την επιστροφή στο παρελθόν μετά από ένα μικρό διάστημα που βρισκόταν σε οικειοθελή θα λέγαμε υπό την μεταφορική έννοια του όρου «πολιτική καραντίνα»

Αποφάσισε να βγει από τη συναίνεση επιστρέφοντας πίσω στην ακρότητα γιατί αυτό απαιτούσε ένα μεγάλο μέρος από το ακροατήριό του. Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο ακροατήριο ψηφοφόρων διαφορετικό από το προηγούμενο που παραμένει ακόμη στο ΣΥΡΙΖΑ, τον ακολουθεί και τον παρακολουθεί και κρατά αποστάσεις από τον αντισυστημικό και λαϊκίστικο λόγο που οδήγησε την Αριστερά το 2015 στην εξουσία.

Είναι λαϊκές πολιτικές δυνάμεις κεντρογενείς που περιμένουν να δουν ένα κόμμα λαϊκό, υπεύθυνο, ευρωπαϊκό, χωρίς υπερβολές, στρεβλώσεις, λαϊκισμό, χάιδεμα αυτιών και σκανδαλολογίας.

Θεωρείται βέβαιο εφόσον αυτή η κυβέρνηση συνεχίσει να υπηρετεί δίκαια, λειτουργικά και αποτελεσματικά το θεσμικό της ρόλο, είναι απλό και αυτονόητο ότι το ακροατήριο αυτό μπορεί να μετακινηθεί κι αυτό είναι που αυξάνει ακόμη περισσότερο την ανησυχία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λαϊκισμός είναι μια «πολιτική ίωση» ως νοοτροπία, άποψη και συμπεριφορά, με μεγάλη διεισδυτικότητα και μεταδοτικότητα στην κοινωνία. Ο λαϊκισμός δεν ωφελεί πουθενά την κοινωνία, προκαλεί τον φανατισμό και δημιουργεί προσδοκίες στο λαό, καλλιεργεί το διχασμό και συνήθως οδηγεί τις χώρες που κυριαρχεί σε πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα.

Ο Ελληνικός λαός δεν κινδυνεύει από το λαϊκισμό και δεν χρειάζονται κάποια ειδικά μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσής του, γιατί στην Ελλάδα σήμερα έχει εφευρεθεί το «φάρμακο» και το πολιτικό αντίδοτό του.

Άλλα Πρόσφατα