«Θεριεύει» η κακοκαιρία «Ιανός»: Με δομή κυκλώνα θα πλήξει τις ακτές – Σε ποιες περιοχές κλείνουν τα σχολεία

Πρέπει να διαβάσετε

Η κακοκαιρία «Ιανός» έχει ήδη λάβει τα χαρακτηριστικά ενός μεσογειακού κυκλώνα και προσεγγίζει τις δυτικές ακτές της χώρας.

Τα πρώτα φαινόμενα της κακοκαιρίας έχουν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται στη Ζάκυνθο και σταδιακά θα επεκταθούν στο Ιόνιο και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Meteo «κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 18/09/2020, ο Μεσογειακός Κυκλώνας ΙΑΝΟΣ θα επηρεάσει τα νησιά του Κεντρικού Ιονίου και παράκτια τμήμα της Δ. Ελλάδας με κύματα το ύψος των οποίων θα φτάνει τα 7 μέτρα, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη κυματισμού που ακολουθεί»

Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά λόγω κακοκαιρίας Ιανού

Να σημειωθεί ότι λόγω των πιθανώς πολύ έντονων φαινομένων τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, ενώ έκτακτα μέτρα λαμβάνονται και στους αυτοκινητοδρόμους. Οι περιοχές που θα βρεθούν στο διάβα της κακοκαιρίας τέθηκαν ήδη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή 18/9, τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Νικήτα Αρετάκη, αλλά και τα σχολεία Κεφαλονιάς και Ιθάκης με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Σταύρου Τραυλού.

Σε κατάσταση «ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας» περιοχές σε Δ. Ελλάδα – Πελοπόννησο που θα πλήξει ο «Ιανός»

Νωρίτερα σήμερα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, κηρύχθηκαν σε κατάσταση «ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας» οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου λόγω της έλευσης της κακοκαιρίας «Ιανός». Μέχρι το βράδυ θα υπάρξει εικόνα για Αττική και Κόρινθο, δηλαδή για το δεύτερο κύμα της πορείας της κακοκαιρίας, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σημειώνεται ότι «κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας» προβλέπεται από τον νέο νόμο σε περίπτωση επαπειλούμενου σοβαρού κινδύνου.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, όλος ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, είναι μια δύσκολη κατάσταση, πρόκειται για φαινόμενο με ιδιαίτερα στοιχεία.

Εστάλη μήνυμα 112 στην Κεφαλονιά

«Προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στα νησιά του Ιονίου. Αποφύγετε τα υπόγεια, ημιυπόγεια και σημεία που μπορεί να πλημμυρίσουν. Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμοι. Παρακολουθείτε ΜΜΕ», αναφέρει το μήνυμα του 112, σχετικά με την κακοκαιρία «Ιανός».

Κακοκαιρία «Ιανός»: Κλείνουν ακτοπλοϊκές γραμμές

Την ίδια στιγμή, σε τοπικό επίπεδο, σε περιοχές στα δυτικά της χώρας, που είναι και οι πρώτες που θα πληγούν από το πέρασμα της κακοκαιρίας, λαμβάνονται ειδικά μέτρα, με διακοπές σε ακτοπλοϊκές γραμμές και αναστολή λειτουργίας των σχολείων.

Ειδικότερα, δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα 17/9 τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά-Κυλλήνη και Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας «Levante Ferries» «για τα δρομολόγια αύριο, 18/09, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας».

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι έκλεισε και η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου η κακοκαιρία «Ιανός».

Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία Ιανός τις επόμενες ώρες

Οπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, δ/ντης ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (meteo.gr) οι εξωτερικές νεφώσεις του κυκλώνας «μακριά από το κέντρο του, επηρεάζουν με κάποιες βροχές και καταιγίδες το Ιόνιο. Περιμένουμε μέσα στις προσεχείς ώρες την ένταση των φαινομένων και την επέκτασή τους μέσα στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, κυρίως τις νυκτερινές ώρες».

Ο κυκλώνας «βλέπει» προς την Αττική

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, η κακοκαιρία «Ιανός» θα επηρεάσει κυρίως τη δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα. «Γνωρίζουμε ότι είναι μια μεγάλη περιοχή αυτή, όμως είναι αδύνατο κάποιος να υπολογίσει από τώρα, με μεγαλύτερη ακρίβεια, το πού θα εκδηλωθούν τα εντονότερα φαινόμενα» σημειώνει.

Από τα δεδομένα που συλλέγει η ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προκύπτει, όπως λέει ο Κώστας Λαγουβάρδος, ότι «μέσα στη νύχτα η κακοκαιρία θα μπει μέσα στη δυτική και νότια χώρα. Αυτό που φαίνεται να επιβεβαιώνεται είναι ότι πέρα από το Ιόνιο, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία θα έχουν έντονα φαινόμενα τόσο το βράδυ, όσο το πρωί της Παρασκευής».

Σε ό,τι αφορά την Αττική υποστηρίζει ότι «τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι θα εκδηλωθούν φαινόμενα το απόγευμα της Παρασκευής, και κυρίως το Σάββατο.».

Με δομή κυκλώνα θα «σκάσει» στις ακτές

Ο μετεωρολόγος, δ/ντης ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει, ακολούθως, ότι «περιμένουμε τη φάση που θα μπει στη στεριά. Από εκείνο το σημείο και πέρα θα παρακολουθούμε με δορυφορικές εικόνες, θα βλέπουμε τους κεραυνούς και θα εντοπίζουμε πού εκδηλώνονται τα πιο έντονα φαινόμενα».

Ερωτηθείς αν ο σχηματισμός του κυκλώνα θα «σπάσει» μόλις φτάσει στη στεριά, ο κ. Λαγουβάρδος εξηγεί ότι «μέχρι να φτάσει το κέντρο του στη στεριά, τότε θα έχει αυτόν τον σχηματισμό. Μετά θα διαλυθεί αυτό το γνωστό σχήμα, αλλά δεν θα παύσει η αστάθεια».

Το Meteo αναφέρει ακόμη ότι η ισχύς των ανέμων της κακοκαιρίας «Ιανός» θα ξεπεράσουν τα 10 μποφόρ, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν ταχύτητα μεγαλύτερη των 100 χλμ. την ώρα. «Περιμένουμε ότι οι ισχυροί άνεμοι θα εντοπιστούν κυρίως στις ακτές. Μιλάμε για Ιόνιο, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Λευκάδα και στη συνέχεια ακτές Στερεάς, δηλαδή της Αιτωλοακαρνανίας, τις ακτές της Αχαΐας και της Ηλείας».

Μόλις το «μέτωπο» της κακοκαιρίας ακουμπήσει στεριά, «θα χρειάζεται προσοχή στις ακτές καθώς θα σηκώσει κύμα. Επειτα οι άνεμοι θα υποχωρήσουν, όμως η κατάσταση θα είναι δύσκολη, λόγω συνδυασμού φαινομένων».

«Φορτωμένος» με νερό ο «Ιανός»

Σε κάθε περίπτωση οι μετεωρολόγοι αναμένουν μεγάλα ύψη βροχής κατά την επέλαση της κακοκαιρίας «Ιανός». «Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε μεγάλα ύψη βροχής, 200 με 300 χιλιοστά. Μπορούμε να πούμε ότι θα πέσει πολύ νερό, αλλά σημασία έχει το πού θα εστιαστούν τα φαινόμενα».

Μια παρόμοια κατάσταση είχε διαμορφωθεί και με την κακοκαιρία «Ξενοφών», τον Σεπτέμβριο του 2018. «Και στην περίπτωση του “Ξενοφώντα” περιμέναμε έντονα φαινόμενα, όμως δεν γνωρίζαμε ότι θα πέσουν 470 χιλιοστά βροχής, σε δυο ημέρες, στον Θεολόγο, ή σε μία ημέρα 200 στη Στενή Ευβοίας και 120 χιλιοστά στη Μεσσηνία» τονίζει και προσθέτει:

«Φοβάμαι όμως ότι θα δούμε και στην τρέχουσα κακοκαιρία αυτού του τύπου μεγέθη σε Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και μετέπειτα στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία. Θα πρέπει να προσέχει ο κόσμος, παραμένοντας ψύχραιμος και να παρακολουθεί τις ανακοινώσεις των Αρχών και τα δελτία καιρού».

Πηγή: iefimerida.gr 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα