Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Θεμιστοκλέους στο CRETA: Δεν θα επιβαρύνεται οικονομικά ο πολίτης για τον «Προσωπικό Ιατρό»

Πρέπει να διαβάσετε

Αλλάζει η εικόνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τον προσωπικό ιατρό για τους πολίτες, όπως ανέφερε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως θα δημιουργηθεί στη χώρα κάτι που έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες εκτός από τη δική μας, να έχουν μια καλά οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που ο πρώτος και βασικότερος πυλώνας είναι να είναι οι πολίτες εγγεγραμμένοι σε έναν γιατρό. «Στον προσωπικό ιατρό όπως έχει ονομαστεί, ο οποίος είναι αυτός που θα καθοδηγήσει τον πολίτη και θα λειτουργήσει ως σύμβουλος υγείας. Θα προσπαθήσουμε  να φύγουμε από το μοντέλο της παραδοσιακής ιατροκεντρικής άσκησης της ιατρικής στο πλαίσιο της υγείας, που δεν θα είναι μόνο διάγνωση και θεραπεία αλλά κυρίως ο γιατρός αυτός θα εφαρμόσει προγράμματα πρόληψης, είναι κάτι που υστερούμε στην χώρα, θα εφαρμόσει προγράμματα αγωγής υγείας, θα μπορέσει να συμβουλεύσει τον πολίτη για ένα νέο τρόπο ζωής για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Θα μπορέσει να συμβουλεύσει μια γυναίκα 60 ετών, για τη σημασία της πολιτικής μαστογραφίας, στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, είμαστε πίσω στους ευρωπαϊκούς δείκτες σε αυτά και είναι αυτό που θα προσπαθήσουμε να στήσουμε τα θεμέλια, ενός συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για να αλλάξουμε την καθημερινότητα του πολίτη».

Πρόσθεσε δε, πως θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ο πολίτης της υπηρεσίες των ειδικών γιατρών, ειδικά στα χρόνια νοσήματα όπως τώρα αλλά όλα αυτά θα μπουν σε ένα νέο πλαίσιο. «Ακόμη και στα δύσκολα, αν π.χ. έχουμε ένα ογκολογικό περιστατικό, ο γιατρός θα μπορεί να τον κατευθύνει εντός του συστήματος, γνωρίζουμε αρκετούς πολίτες που ταλαιπωρούνται μετά τη διάγνωση, που να χειρουργηθούν, που θα κάνουν τις χημειοθεραπείες ή που θα τύχουν αποκατάστασης, μετά. Ο προσωπικός ιατρός είναι αυτός που θα κατευθύνει τον ασθενή ώστε να έχουμε μια συνέχιση της θεραπείας, αυτός είναι ο βασικός στόχος».

Για το πως θα εγγράφονται οι πολίτες, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως αυτό θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο και θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες οι λεπτομέρειες. «Έχουμε ψηφιοποιήσει το σύστημα και με βάσει την εμπειρία που έχουμε από τους εμβολιασμούς, οι πολίτες θα επιλέγουν από μια συγκεκριμένη λίστα το γιατρό της επιλογής τους για να είναι ο προσωπικός τους ιατρός».

Η εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό ιατρό θα είναι δωρεάν ενώ ο πυρήνας του προσωπικού ιατρού θα είναι οι γενικοί ιατροί και οι παθολόγοι, κάτι που προϋπήρχε και σε προηγούμενο νομοσχέδιο. «Δεν ερχόμαστε να ξηλώσουμε ότι υπήρχε προηγουμένως αλλά να προσαρμοστούμε στις αδυναμίες που παρατηρήθηκαν στο σύστημα και να τις βελτιώσουμε και να τις εφαρμόσουμε στην πράξη. Ο πυρήνας θα είναι οι γενικοί ιατροί και οι παθολόγοι, έχουμε την ευχέρεια που μπορούμε να εξειδικεύσουμε αν παρατηρούνται κενά να προστεθούν εκεί και οι υπόλοιπες ειδικότητες».

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως για να μπορέσει να εγγραφεί ο πληθυσμός, είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων και των γιατρών που είναι στο δημόσιο σύστημα υγείας και των γιατρών που είναι ιδιώτες ή συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. «Υπάρχει μεγάλη ευελιξία και έτσι ώστε όλοι οι γιατροί να συμμετέχει στο καινούριο σύστημα. Κίνητρα θα υπάρξουν σε όλους και στους γιατρούς τους ιδιώτες και στους γιατρούς του ΕΣΥ, είναι για πρώτη φορά που σε μαζικό τρόπο και σε οριζόντια έκταση θα συνδεθεί η παραγωγικότητα με την αμοιβή».

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, το κυριότερο είναι ότι οι ιδιώτες γιατροί θα εξειδικευτούν, το πως θα συμβάλλον και ποιο θα είναι το ποσό της εγγραφής των πολιτών. «Το κυριότερο είναι να αντιληφθεί ο Έλληνας πολίτης, τα οφέλη που θα έχει με την εγγραφή στον προσωπικό ιατρό» ενώ πρόσθεσε πως σε περίπτωση έκτακτων περιστατικών, δεν αλλάζει κάτι καθώς δεν ανήκουν στην Π.Φ.Υ. αλλά στα ΤΕΠ. «Η εγγραφή των πολιτών είναι υποχρεωτική όπως και τώρα και θα υπάρξουν και κίνητρα για να εγγράφονται και αντικίνητρα ώστε να πείσουμε τους πολίτες να εγγραφούν στους οικογενειακούς ιατρούς».

Κλείνοντας, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως τώρα που η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση είναι η στιγμή να γίνει ο απολογισμός και να «δούμε καταρχήν που πετύχαμε και πετύχαμε αρκετά πράγματα σαν χώρα, να δούμε τις αδυναμίες που παρατηρήθηκαν και να σχεδιάσουμε πως θα τις διορθώσουμε, η χώρα μας παρουσιάζει υστέρηση στην οργάνωση της Π.Φ.Υ. που αποτυπώθηκε την δυσκολία στην εφαρμογή και στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Πλέον ακόμη και οι ασθενείς που τον καιρό της πανδημίας δεν είχαν που να απευθυνθούν, οι ελαφρύτερες περιπτώσεις κυρίως, που δεν ενέπνεαν ανησυχία, εκεί με το καινούριο σύστημα, θα μπορέσει κάποιος να απευθυνθεί στο γιατρό του ώστε να του δώσει τις βασικές αρχικές συμβουλές».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα