Για την Covid ως παράδειγμα σύγχρονης εμβολιαστικής στρατηγικής, μίλησε στην ημερίδα του ygeiamou, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Θα ξεκινήσω κάπως αντίστροφα για τη συμβολή του Προγράμματος Ελευθερία, πηγαίνοντας πίσω στις 27/12 όταν έγινε ο πρώτος εμβολιασμός για να περιγράψουμε μια πραγματικότητα που δεν ήταν καθόλου γνωστή στην Ελλάδα.Υποθετικά θα μπορούσαν να συμβούν πολλά πράγματα το Μάρτιο του 2021 και η κατάσταση να ήταν εντελώς διαφορετική θα είχαμε μια άσχημη εικόνα και θα σκεφτόμασταν πάλι όλοι γιατί και πάλι είμαστε ουραγός στον εμβολιασμό. Κι αυτό σε συνδυασμό με την καχυποψία των ΜΜΕ για τον εμβολιασμό», είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Από τη θεωρία στην πράξη
Υπερήφανος για το ποσοστό 85% εμβολιαστικής κάλυψης που επετεύχθη, είναι ο κ. Θεμιστοκλέους αναγνωρίζοντας ότι «Το να μπορέσεις σήμερα να φτιάξεις κάτι το οποίο θεωρείται αυτονόητο, όπως ένα καλό εμβολιαστικό πρόγραμμα, είναι αυτό που βοήθησε να φτάσουμε σε αυτά τα ποσοστά».
«Πρέπει να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη. Καλύτερη η εφαρμογή ενός κακού σχεδίου από το να μην κάνεις τίποτα. Θα πρέπει επίσης να πως ότι όλα ξεκινούν από το πως σχεδιάζεις. Το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει και όλοι οι υπόλοιποι ακολουθούν. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2020. Χρειάστηκε επιμονή και να υπάρχουν κανόνες απλοί χωρίς αστερίσκους. Με διαφάνεια. Πήγαμε σε 200.000 σπίτια, κατεβάσαμε με ελικόπτερα εμβόλια, φτιάξαμε ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης, σύστημα που είναι η επόμενη μέρα της ΠΦΥ. Όπως η επομενη μέρα είναι η κατ’ οίκον περίθαλψη», ανέφερε.
Ανάγκη ψηφιοποίησης
«Επίσης να έχουμε μια ψηφιοποίηση από το α στο ω. Έτσι χτίζεται ένα νέο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών πήρε αποφάσεις που άλλες χώρες δεν έλαβαν. Πήραν δύσκολες αποφάσεις. Υπήρξαν στιγμές που η κυρία Θεοδωρίδου κατάφερε να έχει την υπομονή να χειριστεί κάποια λάθη που έγιναν στο πρόγραμμα», κατέληξε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.