Με 35.000 χειρουργεία η αναμονή θα μειωθεί σε 4 μήνες, ενώ έγιναν 1500 χειρουργεία σε 15 ημέρες, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας.
Σχετικά με τις άγονες γραμμές και τα νησιά ανέφερε ότι μέσα στο 2025 θα υπάρχουν έξι νέες βάσεις ελικοπτέρων, τρεις στην ηπειρωτική χώρα, τρεις στα νησιά. «’Εχουμε προκηρύξει θέσεις γιατρών για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών,
έχουμε αύξηση 20% στις εφημερίες και έχουμε αύξηση των επιδομάτων στις άγονες περιοχές.
«Πέρυσι είχαμε προκηρύξει 6.500 μόνιμες θέσεις, το 2025 θα είναι 4000 μόνιμες θέσεις και έτσι έχουμε υπερκαλύψει τις 10.000 μόνιμες θέσεις που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στην αρχή της τετραετίας», πρόσθεσε.
Δεν έχουμε αναμονή χειρουργείων για βαριά περιστατικά – 100.000 σε αναμονή
«Εδώ και δύο εβδομάδες, έχουμε ξεκινήσει μια πολύ καλή συμμετοχή από τα νοσοκομεία και τον γιατρό και ευελπιστούμε μέχρι το τέλος του 2025 να έχουμε καταφέρει αναμονή κοντά στους 4 μήνες που είναι ένας ικανοποιητικός χρόνος και θα είμαστε και λίγο καλύτερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Ο μόνος τρόπος ώστε να εξαλειφθεί το «φακελάκι» είναι να μην υπάρχουν λίστες αναμονής κι έχουμε βρει τους τρόπους να διασφαλίσουμε ότι δεν μπορεί να παρακαμφθεί η σειρά. Αν καταφέρουμε στη χώρα μας και έχουμε την αναμονή σε λογικά επίπεδα, θα εκλείψει και ο λόγος κάποιος ασθενής να δίνει φακελάκι για να χειρουργηθεί», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Εκπονείται πρόγραμμα 1,5 δισ. για την αναβάθμιση των νοσοκομείων
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα κτίρια προέρχονται από δύο κρίσεις και μάλιστα η μία κρίση, που ήταν η οικονομική κρίση, αποστέρησε σημαντικούς πόρους από το Εθνικό Σύστημα Υγείας για πάρα πολλά χρόνια. Το νεότερο νοσοκομείο στη χώρα είναι στην Αττική, το «Αττικό» και έχει χτιστεί πριν από 20 χρόνια. Τα νοσοκομεία έχουν μια μέση διάρκεια ζωής τα 45 χρόνια και κάποια έχουν χτιστεί πριν από 100 χρόνια. Έχουν γίνει ανακαινίσεις στα νοσοκομεία, αλλά αυτή τη στιγμή δμε ποσό που ξεπερνάει το 1,5 δισεκατομμύριο, ανακαινίζονται όλα τα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία.
Θα έχουμε σε δύο χρόνια από σήμερα τρία νέα νοσοκομεία από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που βρισκόμαστε στο στάδιο της κατασκευής και θα έχουν ολοκληρωθεί το τέλος του 2025 και θα.
Στο τέλος του 2025 τρία νέα νοσοκομεία σε Κομοτηνή, Σπάρτη και Θεσσαλονίκη
Το νέο ογκολογικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030, είπε ο Μ. Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε:
«Το προσωπικό αυτή τη στιγμή που εργάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι το περισσότερο προσωπικό που είχε ποτέ το ΕΣΥ, μόνιμο και επικουρικό. Από την ώρα που έγινε η απογραφή το 2009, έχουμε 10% περισσότερους γιατρούς, 10% περισσότερες νοσηλεύτριες και 10% υπόλοιπο προσωπικό. Υπάρχουν μεγάλα νοσοκομεία όπως ο Ευαγγελισμός που έχει 200 γιατρούς περισσότερους. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ενίσχυση που ξεκίνησε από τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζεται αυτή η ενίσχυση και το 2024 και θα συνεχιστεί και το 2025. Πέρσι είχαμε έχουμε προκηρύξει 6.500 μόνιμες θέσεις. Το 2025 θα είναι 4000 μόνιμες θέσεις. Μέχρι τέλος του έτους θα δοθούν 1.000 θέσεις επικουρικού προσωπικού για ενίσχυση πολύ συγκεκριμένων τμημάτων γιατί το πρόβλημα υπάρχει σε νοσοκομεία της περιφέρειας και κυρίως σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών.
Το πρώτο πρόβλημα που έχουμε είναι στις παθολογικές κλινικές γιατί μια δυσλειτουργία της παθολογικής κλινικής προκαλεί δυσλειτουργία σε όλο το νοσοκομείο. Αναμένουμε στα επόμενα 2- 3 χρόνια να έχουμε επιλύσει το πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους».
Έχουμε όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, οριζόντια φορολόγηση των εφημεριών. Αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα των γιατρών τα τελευταία 15 χρόνια. Έχουμε αύξηση 20% στις εφημερίες και έχουμε αύξηση των επιδομάτων στις άγονες περιοχές. Δηλαδή ένας γιατρός παθολόγος σε μια απομακρυσμένη περιοχή της χώρας έπαιρνε προηγουμένως 100 ευρώ το μήνα ως επίδομα. Αυτή τη στιγμή παίρνει 600 ευρώ το μήνα, ανέφερε ο υπουργός Υγείας και υπενθύμισε ότι: «Προκηρύξαμε αυτές τις μέρες 300 θέσεις και έχουμε πετύχει να έχουμε καλύψει τις διακόσιες από αυτές τις θέσεις. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα», ανέφερε.
Οι παρεμβάσεις στην Αττική
«Δύο χιλιάδες ασθενείς καθημερινά θα πάνε σε κάποιο νοσοκομείο στην Αττική. Άρα οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν και ήπια και να είναι σίγουρα μετρήσιμες, έτσι ώστε να μην δημιουργήσουμε προβλήματα που ειδικά δεν θα είναι μόνο για ταλαιπωρία, αλλά να είναι να κινδυνεύσουν ζωές. Η πρώτη παρέμβαση είναι η κτιριακή καθώς ανακαινίζονται όλα σχεδόν τα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία της Αττικής και η δεύτερη είναι η ενίσχυση με προσωπικό, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους.
«Έχουμε σαφή βελτίωση της απογευματινής λειτουργίας μεγάλων νοσοκομείων, όπως είναι ο Ευαγγελισμός, το Αττικό, η Νίκαια. Στο Αττικό όμως δεν είδαμε μείωση στα ράντζα. Έχουμε μια επιδείνωση στην πρωινή λειτουργία, όπως είναι το Ιπποκράτειο, το Λαϊκό, το Γεννηματά. θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις» είπε.
Τρεις μεγάλους διαγωνισμούς για το ΕΚΑΒ και περίπου 250 ασθενοφόρα, μέχρι το τέλος του 2025, ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας μιλώντας παράλληλα για πλήρη αναβάθμιση ψηφιακών συστημάτων.