Μπορεί οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας να συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, κανείς, όμως, δεν έγινε πολύ σοφότερος ως προς το αν θα υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή στάση στο θέμα των πληρωμών της Gazprom, χωρίς να θίγονται οι κυρώσεις, πέραν της αυτονόητης παραδοχής ότι «οι πληρωμές δεν μπορούν να γίνουν σε ρούβλια».
Το «κλειδί», πάντως, θα βρίσκεται στις επιπλέον διευκρινίσεις που θα δώσει η Κομισιόν. Ήδη, πάντως, όπως έχει γράψει εδώ και μέρες το protothema.gr, με τις… προηγούμενες διευκρινίσεις που είχε δώσει η Κομισιόν μέσω non paper οι πληρωμές για το αέριο εξαιρούντο των κυρώσεων και σε αυτές δεν εντάσσεται και η Gazprom Bank. Συνεπώς, από τη στιγμή που δεν είναι σαφές ποιες θα είναι οι συνέπειες για τις εταιρείες, η μπάλα είναι στο τερέν των εταιριών αερίου, οι οποίες με τη σειρά τους θεωρούν το ζήτημα τεχνικό σε ό,τι τις αφορά και δεν σκοπεύουν να αθετήσουν, από μέρους τους, τις συμφωνίες με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό. Υπό αυτό το πρίσμα, από τις εταιρίες διαμηνύεται ότι οι πληρωμές θα γίνουν σε ευρώ και η μετατροπή, εν συνεχεία, σε ρούβλια, είναι ζήτημα της Gazprom.
Η συζήτηση που έγινε χθες στις Βρυξέλλες, αλλά και η προετοιμασία για την εθνική παρέμβαση στο ρεύμα, μεταξύ άλλων, αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενα σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα το απόγευμα, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών και του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Μετά την επιστροφή του από την Αλεξανδρούπολη και τα εγκαίνια της μεγάλης μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου μαζί με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας και τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Σερβίας, ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει με τους συνεργάτες του στο Μαξίμου τις επόμενες κινήσεις, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι δεν θα τεθεί ζήτημα ενεργειακής επάρκειας για τη χώρα στο εγγύς μέλλον.
Ανακοινώσεις την άλλη εβδομάδα
Και μπορεί χθες στις Βρυξέλλες ο κ. Σκρέκας να επέμεινε στην ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής παρέμβασης για το θέμα της ακρίβειας, οι αποφάσεις των Ευρωπαίων δεν αναμένονται όμως πριν το τέλος Μαΐου, συνεπώς η κυβέρνηση αναμένεται να παρέμβει, προκειμένου να «σβήσει» τις εκρηκτικές αυξήσεις στο ρεύμα, ήδη από τον Ιούνιο.
Το κυβερνητικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο που, σε πρώτη φάση, φτάνει ως το τέλος του 2022, με την προοπτική να επεκταθεί και στο πρώτο εξάμηνο του 2023, ανάλογα με την πορεία των τιμών. Ο μηχανισμός που έχει συζητηθεί είναι λίγο έως πολύ γνωστός, με κεντρικό σενάριο την παρέμβαση στη χονδρική τιμή και επιδότηση στους παραγωγούς για τη διαφορά έναντι της τιμής αγοράς. Αυτή η «παρέμβαση» στην πηγή εκτιμάται ότι μπορεί να συμπαρασύρει την περίφημη πια ρήτρα αναπροσαρμογής και οι τιμές του ρεύματος να έρθουν, έστω, στα προ πολέμου επίπεδα. Το κόστος της παρέμβασης, σε πρώτη φάση, ως το τέλος του έτους, υπολογίζεται στην περιοχή των 2-2,5 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο, πάντως, ότι το πακέτο δεν είναι ακόμα απολύτως έτοιμο, οι ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται λογικά την επόμενη εβδομάδα. Την Παρασκευή ξεκινά το συνέδριο της ΝΔ, ενώ το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός αναχωρεί, ώστε τη Δευτέρα να είναι στο Άμπου Νταμπι. Με την επιστροφή του, όμως, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά, καθώς το θέμα θα πρέπει να κλείσει πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ και το ραντεβού του στον Λευκό Οίκο, στις 16 Μαΐου, με τον πρόεδρο Μπάιντεν.
Πηγή: protothema.gr