Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, 2025
7.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Θέμα εβδομάδων η ίδρυση του καταδυτικού πάρκου στη Σταλίδα

Πρέπει να διαβάσετε

Θέμα μερικών εβδομάδων αποτελεί πλέον η ίδρυση του δεύτερου καινοτόμου καταδυτικού πάρκου στην Κρήτη, στην περιοχή της Σταλίδας, όπου εκκρεμεί η πόντιση των τεχνητών υφάλων που βρίσκονται στην προβλήτα 4 του Λιμένα Ηρακλείου. Εξαιρετικά είναι, επίσης, τα νέα από την ολιγόμηνη λειτουργία των τεχνητών υφάλων του πρώτου καταδυτικού πάρκου στον Αποκόρωνα. Ανησυχητική είναι, ωστόσο, η διαπίστωση ότι η παράκτια Κρήτη αρχίζει και αποκτά χαρακτηριστικά τροπικών υφάλων.

«Οι τεχνητοί ύφαλοι θα ποντιστούν άμεσα στη Σταλίδα, αυτό εξαρτάται από το Επιμελητήριο Ηρακλείου που είναι ο κύριος του έργου. Είναι θέμα έως μερικών εβδομάδων να ιδρύσουμε στην πράξη το δεύτερο καταδυτικό πάρκο με 40 τεχνητούς υφάλους, το οποίο θα βρίσκεται ένα χιλιόμετρο ανοιχτά του ξενοδοχείου Nana Beach, σε βάθος 22 μέτρων, σε θαυμάσιο βυθό» ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο Πρώην Δ/ντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Τεχνοβλαστού «Καινοτομικές Εφαρμογές Τεχνητών Υφάλων-A.R.I.A.» Κώστας Ντούνας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το καταδυτικό πάρκο Αποκόρωνα είναι το πρώτο στον κόσμο με την εφαρμογή καινοτομικής τεχνολογίας, σε όρμο βόρεια της Γεωργιούπολης. «Οι 44 ύφαλοι τοποθετήθηκαν τον προηγούμενο Οκτώβριο. Αν και είναι χειμώνας και το παράκτιο θαλάσσιο οικοσύστημα δεν είναι ακόμα δραστήριο, στην πρώτη μας επίσκεψη έναν μήνα μετά την πόντιση, είχαμε πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα αυτού του καινοτομικού έργου. Πάρα πολλοί οργανισμοί είναι ήδη εγκατεστημένοι και έως το καλοκαίρι, που θα έχει αναπτυχθεί η ζωή και στην ελεύθερη επιφάνεια των υφάλων, θα αρχίσουν να εγκαθίστανται και μεγαλύτεροι», τόνισε ο κ. Ντούνας.

Πέραν της τουριστικής αξιοποίησης αυτών των πάρκων, καθώς στην Ευρώπη υπάρχουν πάνω από 6 εκατομμύρια αυτοδύτες, υψηλής οικονομικής επιφάνειας, ο κ. Ντούνας υπογράμμισε και μια άλλη πολύ σημαντική πτυχή των τεχνητών υφάλων: Φιλοξενούν ψάρια-θηρευτές εισβολικών ειδών. «Η ανάπτυξη των πάρκων, μέσα από την καινοτομική μας τεχνολογία, θα μπορέσει να συμβάλει στην προσπάθεια ελέγχου του πληθυσμού αυτών των ειδών. Βέβαια, δεν μπορείς να φτιάξεις παντού υφάλους και ο λαγοκέφαλος είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Γίνονται ερευνητικές προσπάθειες ώστε αφού αλιεύεται μαζικά, να εξουδετερώνεται το δηλητήριό του και να γίνεται άλευρο».

Ο ίδιος, έκανε παράλληλα μια ανησυχητική διαπίστωση, ότι η παράκτια ζώνη της Κρήτης αρχίζει και αποκτά χαρακτηριστικά τροπικών υφάλων. «Λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα νερά της Κρήτης και γενικά του Αιγαίου αρχίζουν να γίνονται ολιγοτροφικά, δηλαδή γίνονται καθαρότερα, ενώ λόγω έλλειψης βροχών δεν γίνεται απόπλυση των εδαφών ώστε θρεπτικά συστατικά να μπαίνουν στο θαλάσσιο περιβάλλον. Τώρα και με τα εισβολικά είδη αρχίζει να δημιουργείται ένας τροπικός ύφαλος. Πρόβλημα είναι ότι και τα τοπικά αλιεύματα υποχωρούν. Έτσι η Κρήτη, σε συνδυασμό με την ερημοποίηση, μπορεί να γίνει τροπικό νησί», υπογράμμισε.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα