Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Θάνος Πλεύρης: Οι ασθενείς στην Ελλάδα δεν στερούνται τα φάρμακά τους

Πρέπει να διαβάσετε

Στην πιθανότητα να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων πανευρωπαϊκά, αν η ΕΕ ακολουθήσει μία νέα πολιτική η οποία θα μειώνει το χρόνο προστασίας της πατέντας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλέυρης, από το βήμα του συνεδρίου «Μια 10ετία Φαρμάκου». Υποστήριξε, επίσης ότι στη χώρα δεν υπάρχει υποχρηματοδότηση στη φαρμακευτική δαπάνη.

«Δεν υπάρχει υποχρηματοδότηση στο χώρο του φαρμάκου, αλλά μεταφορά στο ποιος θα πληρώσει το φάρμακο», ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας πως ο ασθενής στην Ελλάδα δεν στερείται κανένα φάρμακο. «Το γεγονός ότι μέρος του κόστους το πληρώνει η φαρμακοβιομηχανία, δεν σημαίνει υποχρηματοδότηση», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην αύξηση της συμμετοχής των ασθενών, ανέφερε ότι μπορεί να είναι δίκαιη και άδικη, «γιατί υπάρχει η δυνατότητα ο πολίτης να μην πάρει το πρωτότυπο και να επιλέξει το γενόσημο. Αυτό δεν είναι αδικία, αλλά επιλογή».

«Όταν έχουμε συγκεκριμένο προϋπολογισμό, που δεν είναι απεριόριστος, είναι έντιμο από την Πολιτεία να επιλέγει ότι δεν θα αποζημιώνει όλα τα φάρμακα για να διατηρεί ανοικτούς πόρους για σκευάσματα πρώτης γραμμής», πρόσθεσε.

Εκτίμησε, πάντως, πως η μείωση του χρόνου ισχύος της πατέντας, που εισηγείται η Ε.Ε., ώστε να μπουν γενόσημα στην αγορά, θα οδηγήσει σε πιο ακριβά φάρμακα, «γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να αποσβέσουν τις επενδύσεις που έχουν κάνει».

Σε ό,τι αφορά το clawback, τόνισε πως πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσο είναι δίκαιο, προσθέτοντας, όμως, ότι ένα κομμάτι του clawback είναι εικονικό, γιατί πουθενά δεν εισάγεται ένα φάρμακο χωρίς εκπτώσεις.

«Το clawback ήταν ένα στρεβλό μέτρο και είναι παράλογο να υπάρχει, όμως παράλογο είναι να υπάρχει και απεριόριστη δαπάνη», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, δεν έχουμε ακόμα -και μετά από μια δεκαετία- εικόνα για το ποια είναι η πραγματική δαπάνη που έχει ανάγκη η χώρα. «Μια νέα θεραπεία θα περάσει από επιτροπή αξιολόγησης, για να δοθεί εκεί ακριβώς που πρέπει, μετά θα περάσει από επιτροπή διαπραγμάτευσης για να πάρει την καλύτερη δυνατή τιμή, καθορίζοντας τον αριθμό των ασθενών που αφορά. Έτσι θα καταλήξουμε σε μια υπαρκτή τιμή. Έτσι θα γίνεται στο εξής η διαδικασία εισαγωγής νέου φαρμάκου στη χώρα και με τον τρόπο αυτό δεν θα επηρεάζονται τα παλαιότερα φάρμακα», δήλωσε.

«Στο κομμάτι του ελέγχου των τιμών έχουμε πάει στο όριο, έχουμε όμως μεγάλη δουλειά να κάνουμε στον τομέα της κατανάλωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα ερωτηματολόγια που δόθηκαν στο πλαίσιο του παρόντος συνεδρίου για το φάρμακο, το 31% των στελεχών των φαρμακευτικών επιχειρήσεων επισημαίνει ότι δεν γίνεται σωστή συνταγογράφηση», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

Ανέδειξε, βέβαια, τη σημασία των προγραμμάτων πρόληψης συνολικά καθώς και ΠΦΥ με επίκεντρο τον γιατρό, που θα έχει και τον πρώτο λόγο στη συνταγογράφηση.

Τέλος, υπάρχει και το θέμα της παραγωγής: Η εξάρτηση της ΕΕ από τις χώρες της Ασίας έχει οδηγήσει σε κρίση φαρμάκου με ελλείψεις και υπάρχει στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 ανάγκη για φθηνά φάρμακα πρώτης γραμμής. Συνδυαστικά με την καινοτομία, πρέπει να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για τις παραδοσιακές θεραπείες.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα