Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Γιατί προχώρησε στην κίνηση αυτή τώρα η Αθήνα – Τα μηνύματα που στέλνει

Πρέπει να διαβάσετε

Αιφνιδιαστικά, αλλά έχοντας σχεδιάσει προσεκτικά πολλές ημέρες πριν τη συγκεκριμένη κίνηση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό(ΘΧΣ).

Με την αποτύπωση για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε. των απώτατων δυνητικών ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στέλνεται το μήνυμα ότι «υπερασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη», όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έδειξε στην Τουρκία το δρόμο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, απαντώντας στις αναμενόμενες, όπως τις χαρακτήρισε, αντιδράσεις της Άγκυρας.

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Ασπίδα εθνικών συμφερόντων και πύλη ενεργειακής αυτονομίας

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός μπορεί να αφορά μια ουσιαστική υποχρέωση της χώρας έναντι της Ε.Ε., που απορρέει από συγκεκριμένες ευρωπαϊκές οδηγίες με την υποχρέωση να δημοσιευθεί έως τις 27 Απριλίου, όμως, κλείνει παράλληλα «εκκρεμότητες του παρελθόντος», όπως λένε από την κυβέρνηση και αποτελεί ζωτικής σημασίας κείμενο για την Ελλάδα και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Οι ίδιες πηγές, σημειώνουν, ότι εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων και έρχεται ως συνέχεια άλλων σημαντικών πράξεων, όπως η αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Exxon και τη Chevron, δυτικά και νότια της Κρήτης αντίστοιχα. Το προηγούμενο διάστημα οι κ. Γεραπετρίτης και Παπασταύρου είχαν περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη την Τρίτη.

Σταθερή η ελληνική θέση για επίλυση διαφορών με την Τουρκία μέσω Διεθνούς Δικαίου και Χάγης, χωρίς υποχωρήσεις

Ως προς το μέτωπο με την Τουρκία, η ελληνική πλευρά διαμηνύει πως επιθυμεί το θετικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών και η ίδια λειτουργεί πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Εξ ου και η πρόταση – πρόκληση προς την άλλη πλευρά από τον κ. Γεραπετρίτη, αν θεωρεί ότι έχει βάσιμες θέσεις να υπάρξει συμφωνία για προσφυγή στη Χάγη. «Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε υποχώρηση» έσπευσε να τονίσει ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ είναι σαφές πως μέσω του ΘΧΣ η Ελλάδα καταγράφει τη μέγιστη δυνατότητά της στις θαλάσσιες ζώνες με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός: Τι αποκαλύπτει ο χάρτης για τις ΑΟΖ και τις συμφωνίες με γειτονικές χώρες

Από την κυβέρνηση διευκρινίζουν ότι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και ο χάρτης που τον συνοδεύει δεν συνιστούν οριοθέτηση ΑΟΖ. Ωστόσο, αποτυπώνεται η πλήρης επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. Στη χρήση της μέσης γραμμής τη μετρά από τα νησιά και όχι από την ηπειρωτική χώρα. Οι θαλάσσιες περιοχές που αποτυπώνονται στον χάρτη, συμπεριλαμβάνουν τις ελληνοϊταλικές συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ του 1977 και του 2020 και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία του 2020. Σε ό,τι αφορά μη οριοθετημένες περιοχές, αποτυπώνεται η μέση γραμμή που καθορίζει το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρι τη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης με γειτονικά κράτη, των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα