Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

ΤΕΠ με τεχνητή νοημοσύνη στο ΠΑΓΝΗ – Ηλεκτρονικός φάκελος με όλες τις υπηρεσίες στην διάθεση του ασθενή

Πρέπει να διαβάσετε

Χρηματοδότηση μισού εκατομμυρίου ευρώ, μέσω των Ευρωπαϊκών Ανταγωνιστικών Προγραμμάτων, εξασφάλισε η 7η ΥΠΕ Κρήτης, για την συμμετοχή των ΤΕΠ νοσοκομείων του νησιού, σε διεθνές πρόγραμμα, που θα εφαρμοστεί με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης!

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο αναπληρωτής καθηγητής και Διευθυντής ΤΕΠ στο ΠΑΓΝΗ Γιώργος Νότας, εξήγησε πως στα πλαίσια μιας μεγάλης συνεργασίας, το νοσοκομείο έλαβε μια χρηματοδότηση μέσω της οποίας θα αναπτυχθεί ένα σύστημα, όπου θα φτιαχτεί ένας ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης, «τραβώντας» δεδομένα από βάσεις δεδομένων που υπάρχουν και βάσεις δεδομένων που θα φτιαχτούν. 

«Το πιο δύσκολο κομμάτι στην επείγουσα ιατρική είναι να έχεις καταγραφές αυτών που λες και κάνεις. Σε λίγο χρονικό διάστημα γίνονται πολλά πράγματα, οι ασθενείς περνούν από πολλές εκτιμήσεις και σπάνια μπορούν να το καταγράψουμε λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας. Ένα τέτοιο σύστημα, θα μας επιτρέψει να έχουμε μια πλήρη καταγραφή της πληροφορίας που θα μας επιτρέψει να κάνουμε σημαντική έρευνα, στο αντικείμενο της επείγουσας και να βρούμε νέα πράγματα για να βοηθήσουμε τους ασθενείς» τόνισε ο κ. Νότας.

Πρόσθεσε δε, πως όλα τα δεδομένα ανήκουν στους ασθενείς, ωστόσο αυτό που το ΠΑΓΝΗ χρειάζεται είναι μια ανωνυμοποιημένη πρόσβαση στα δεδομένα, για να γίνει η σχετική έρευνα.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Νότας σημείωσε πως όλα τα νοσοκομεία αισθάνονται μια πίεση από το νέο κύμα του κορωνοϊού. «Δεν φαίνεται να είναι τραγικό αλλά ίσως δεν μας έχει δείξει ακόμη τα δόντια του. Όλοι είμαστε πολύ προσεκτικοί, αυτή η ίωση μας έχει μάθει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί πολλές φορές την υποτιμήσαμε. Ταυτόχρονα αυξάνεται η δουλειά στο καθαρό κομμάτι, ο τουρισμός υπάρχει σε όλη την Κρήτη, με όποιον και να μιλήσεις βλέπεις πλέον αρκετούς τουρίστες και έχουμε φτάσει σε νούμερα προ κορωνοϊού».

Κλείνοντας, ο κ. Νότας σημείωσε πως με βάση μελέτες που έγιναν αμέσως μετά το πρώτο lockdown, άρχισε να παρατηρείται ότι πολλοί ασθενείς παραμέλησαν το νόσημα από το οποίο πάσχουν. «Συνέχισαν να παραμελούν το νόσημα τους και συνέχισαν να παραμελούν συμπτώματα, για μήνες αν όχι για χρόνια και έρχονται με κακές κλινικές εικόνες που ίσως δεν βλέπαμε. Προχωρημένους καρκίνους ή βαριές εικόνες νοσημάτων που δείχνουν ότι αμέλησαν ή με την υπολειτουργία των νοσοκομείων λόγω της πανδημίας, γιατί πήγαν πίσω πολλά χειρουργεία και τακτικά ιατρεία, βρέθηκαν να κάνουν αυτοδιαχείριση των νοσημάτων γιατί δεν είχαν εύκολη πρόσβαση στο σύστημα. Υπάρχουν πόλεις που το πρόβλημα ήταν τεράστιο».

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα