Οριστικό τέλος μπαίνει στην προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στο κτίριο του παλιού ΚΤΕΛ στο λιμάνι Ηρακλείου. Και τούτο διότι όπως είπε ο πρόεδρος του νέου Λιμενικού Ταμείου Γιάννης Βαρδαβάς, μιλώντας την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92.1 και στην εκπομπή των Σωτήρη Μεταξά και Κώστα Κεφαλογιάννη, ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για τα γραφείο του οργανισμού. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει ήδη και δεν μπορούν να συνεχιστούν όσο φιλοξενούνται άνθρωποι μέσα, ως εκ τούτου ο κ. Βαρδαβάς ενημέρωσε και τον Λιμενάρχη Νίκο Τσομπάνη ότι το παλιό ΚΤΕΛ δεν πρόκειται να διατεθεί ξανά για τον συγκεκριμένο σκοπό.
“Ήταν μια προσωρινή λύση και σίγουρα όχι η καλύτερη δυνατή, όμως από την στιγμή που το κτίριο περιήλθε στην δικαιοδοσία του λιμενικού Ταμείου είχαμε ενημερώσει για τις προθέσεις μας” τόνισε ο κ. Βαρδαβάς, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ο αρμόδιος για να προτείνει άλλη λύση.
Ακούστε εδώ όσα είπε ο κ. Γιάννης Βαρδαβάς στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92.1:
Το πρόβλημα που προκύπτει με την λειτουργία του ΚΤΕΛ ως διοικητήριο του Λιμενικού Ταμείου γίνεται μεγαλύτερο με δεδομένο ότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη είναι αυξημένες και οι δομές προσωρινής φιλοξενίας που είχε προαναγγείλει το Υπουργείο Μετανάστευσης ότι θα δημιουργήσει στο Νησί, προς το παρόν δεν προχωρούν.
Ο διευθυντής Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Λευτέρης Παπαγιαννάκης, επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92.1 τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές από την κυβέρνηση προς μια σειρά οργανώσεων και φορέων που ασχολούνται με το μεταναστευτικό. Δεν έχει πληρωθεί για παράδειγμα το επίδομα προς τους αιτούντες άσυλο, οι διερμηνείς, οι δικηγόροι κ.λπ.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγιαννάκη το ζήτημα είναι κυρίως διαχειριστικό και προκύπτει τόσο εξαιτίας γραφειοκρατικών/υπηρεσιακών κενών, όσο και εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης να λυθεί. Πάντως όχι εξαιτίας της μη επάρκειας των πόρων που δίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε κάθε περίπτωση, εξηγεί ο κ. Παπαγιαννάκης, έχει σοβαρές επιπτώσεις στο πεδίο και ειδικά στην διαδικασία της αίτησης ασύλου, που καθυστερεί δραματικά.
Δεν απέκλεισε την πιθανότητα η καθυστέρηση στην δημιουργία δομών προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στην Κρήτη να εδράζεται και στο οικονομικό: “Σίγουρα χρειάζονται χρήματα για την κατασκευή τους. Για παράδειγμα οι κλειστές δομές που κατασκευάστηκαν στα νησιά κόστισαν 250 εκατομμύρια ευρώ. Από την άλλη όμως, η ομαλή διαχείριση του προσφυγικού θα μπορούσε να αποφέρει και έσοδα. Δεν έχουμε μετρήσει ποτέ στην Ελλάδα το κέρδος από το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ π.χ. ώστε να έχουμε ερευνητικά δεδομένα πάνω στα οποία θα μπορούμε να στηριχθούμε. Και πέρα από τα οικονομικά οφέλη, υπάρχουν και τα οφέλη της κοινωνικής ένταξης – οι μετανάστες δεν εντάσσονται όταν ζουν σε γκέτο, εντάσσονται όταν ζουν στην κοινωνία”.
Ως εκ τούτου, για τον κ. Παπαγιαννάκη ήταν λάθος απόφαση το κλείσιμο του προγράμματος “ΕΣΤΙΑ” (οι μετανάστες, με χρηματοδότηση από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ φιλοξενούνταν σε διαμερίσματα) ενώ και η στάση των τοπικών φορέων που δεν θέλουν δομές στο έδαφός τους, είναι προβληματική.
Ακούστε εδώ όσα είπε ο κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92.1: