Τέλος το κυνήγι αποδείξεων: QR Codes, διασύνδεση ταμειακών, «ράμπο» με λάπτοπ και τα άλλα «όπλα» της ΑΑΔΕ

Πρέπει να διαβάσετε

Τέλος στο… παραδοσιακό κυνήγι των αποδείξεων στα τραπεζάκια και στις σακούλες των καταναλωτών, βάζει η ΑΑΔΕ επιστρατεύοντας ψηφιακά «εργαλεία».

Το πρώτο βήμα, που μάλλον πέρασε στα ψιλά λόγω πανδημίας, έγινε όταν πριν από περίπου ένα χρόνο, προστέθηκαν νέες προδιαγραφές στις αποδείξεις, αντικαθιστώντας το διάτρητο bar code. Το δεύτερο βήμα είναι σε εξέλιξη με την εισαγωγή των ηλεκτρονικών βιβλίων και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών, με τα POS και το Taxis. Το τρίτο βήμα θα το κάνουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες, που πλέον δεν θα κυκλοφορούν με μπλοκάκι και στυλό, αλλά με φορητούς υπολογιστές και ειδικά app στα κινητά, με τα οποία θα σκανάρονται οι αποδείξεις εις άγραν των… «μαϊμούδων».

Σε μια προειδοποιητική βολή προς όσους σκέφτονται πονηρά να στήσουν βιομηχανία έκδοσης «μαϊμουδένιων» αποδείξεων με τη βοήθεια των λογισμικών που κάνουν θραύση, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ μιλώντας στο Delphi Forum προανήγγειλε σαρωτικούς επιτόπιους ελέγχους, από Ράμπο που θα είναι εφοδιασμένοι με 5.000 laptops. Μέσω των laptop οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την ίδια στιγμή τις αποδείξεις που εκδίδουν οι επιχειρήσεις, μέσω του QR Code.

Τι είναι το QR Code; Είναι το γνωστό, πλέον, τετραγωνάκι, που συνοδεύει ως σφραγίδα γνησιότητας όλα τα δημόσια έγγραφα που εκδίδονται ηλεκτρονικά. Και πώς εντάσσεται στην ελεγκτική διαδικασία; Όπως προβλέπει η σχετική Απόφαση, για   τη  διευκόλυνση  του  ελέγχου  ο  γραμμωτός  κώδικας  στο  τέλος  της απόδειξης  –  δηλαδή το γνωστό bar code –    αντικαθίσταται από  δισδιάστατο  γραμμωτό  κώδικα  (QR  Code)  ελαχίστων  διαστάσεων  18 χιλιοστά  x  18  χιλιοστά.  Στην  περίπτωση  εκτυπωτών  ρολού,  (roll  printer)  ο  QR CODE  πρέπει  να  τυπώνεται  στο  τέλος  της  απόδειξης  ή  του  παραστατικού  έτσι ώστε  να  μην  υπάρχει  δεξιά  ή  αριστερά  αυτού  οποιοδήποτε  άλλο  κείμενο.

Η επόμενη φάση είναι και η κρίσιμη. Σαρώνοντας αυτό το… «τετραγωνάκι», ο ελεγκτής θα μεταφέρεται στην ειδική σελίδα της ΑΑΔΕ, όπου θα παίρνει σε πραγματικό χρόνο όλες τις αναγκαίες πληροφορίες:

  • Το ποσό της απόδειξης
  • Τον αριθμό της απόδειξης
  • Τον ΑΦΜ της επιχείρησης που την εξέδωσε,
  • Τη διεύθυνση που βρίσκεται η ταμειακή μηχανή ή ο φορολογικός μηχανισμός, του σειριακού αριθμού του και το σημαντικότερο  αν έχει δηλωθεί

Το φετινό πλάνο προληπτικών ελέγχων είναι αναμφίβολα φιλόδοξο, προβλέποντας μερικούς επιτόπιους ελέγχους- δηλαδή κατά βάση ελέγχους έκδοσης αποδείξεων-  εντός  και εκτός χωρικής αρμοδιότητας, από συνεργεία ελέγχου των ΔΟΥ με τη συνδρομή υπαλλήλων του ΓΧΚ και συνεργεία των ΥΕΔΔΕ, με τη συνδρομή υπαλλήλων της  Τελωνειακής  Υπηρεσίας.

Ειδικότερα, σχεδιάζεται να διενεργηθούν:

  • 30.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (εμφανείς και μη) από τις ΔΥΟ
  • 10.000  μερικοί  επιτόπιοι  έλεγχοι (πρόληψης) σε στοχευμένες  γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών από τις ΥΕΔΔΕ
  • 6.000 εμφανείς έλεγχοι από τι ΥΕΔΔΕ
  • 720 ειδικοί στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.

Πηγή: economistas.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα