Με τον πλέον επίσημο τρόπο πέφτουν οι τίτλοι τέλους στο «σήριαλ» της παραχώρησης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο.
Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και αναφέρει ρητά και ξεκάθαρα ότι τα 2.330 «επίμαχα» ακίνητα του Υπουργείου Πολιτισμού εξαιρούνται από τον φάκελο των παραχωρήσεων.
Η Κνωσός, η Σπιναλόγκα και τα άλλα μνημεία της Κρήτης
Στη σχετική λίστα ήταν το ανάκτορο της Κνωσού, τμήματα των ενετικών τειχών του Ηρακλείου, το αρχαιολογικό μουσείο, η Σπιναλόγκα, το φρούριο Φιρκά και μία σειρά από μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι στην Κρήτη.
Τις εξελίξεις δρομολόγησε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει στην ανάκληση της απόφασης ως προς τη μεταβίβαση των 2.330 ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.
Τι αναφέρει η απόφαση στο ΦΕΚ
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ΦΕΚ «τα παραπάνω ακίνητα εκ του συνόλου των δέκα χιλιάδων εκατόν δέκα εννέα (10.119) ακινήτων, τα οποία μεταβιβάσθηκαν στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε» με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών με αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018/19.06.2018 (2320 Β’) εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του ν. 4389/2016, όπως αυτός ισχύει».
Η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής συνοδεύεται από τους κωδικούς (Κωδικούς Αριθμούς Εθνικού Κτηματολογίου) που αντιστοιχούν στα ακίνητα του Υπουργείου Πολιτισμού τα οποία όμως δεν κατονομάζονται.
Οι αντιδράσεις από τους αρχαιολόγους
Η υπόθεση είχε προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων που είχε δημοσιοποιήσει πως στη σχετική λίστα βρίσκονται εμβληματικά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι όπως η Κνωσός, τα ταφικά μνημεία της Βεργίνας και πολλά άλλα σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Η υπόθεση πάντως, έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση από τα συναρμόδια υπουργεία, κλείνει με μία αυτονόητη απόφαση που εξαιρεί την παραχώρηση χιλιάδων μνημείων στο Υπερταμείο.
Σωτήρης Μεταξάς