Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
21.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τελευταίο «αντίο» στον Μίκη Θεοδωράκη: Το έργο του έγινε «ρούχο» που μπορεί να φορέσει κάθε λαός

Πρέπει να διαβάσετε

Η Κρήτη είπε σήμερα το «τελευταίο αντίο» στον Μίκη Θεοδωράκη. Σε έντονο συγκινησιακό κλίμα και με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί, πραγματοποιήθηκε η ταφή του στον Γαλατά Χανίων, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία. 

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και τον Σωτήρη Μεταξά, ο ιστορικός, Γιάννης Χαραλαμπίδης, ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει άλλος Έλληνας εν ζωή, που «φεύγοντας» να γίνεται «είδηση» σε ολόκληρο τον κόσμο. «Το έργο του ήταν πολύπτυχό και πολύμορφο. Έγινε ρούχο που μπορεί να φορέσει κάθε λαός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαραλαμπίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Μίκης Θεοδωράκης κατάφερε με το έργο του να «συνδεθεί» με αλλεπάλληλες γενιές Ελλήνων. «Αυτό που τον έκανε να ζήσει πολλές ζωές σε μια ήταν η αστέρευτη ενέργεια που παρήγαγε και την οποία επένδυσε όχι μόνο στην τέχνη, αλλά και στην πολιτική και την κοινωνία», πρόσθεσε.

Μάλιστα υποστήριξε ότι οι στίχοι των μεγάλων Ελλήνων ποιητών, τους οποίους μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης, δε θα μπορούσαν να λάβουν τέτοια αναγνώριση ακόμα και αν είχαν κερδίσει Βραβείο Νόμπελ. 

«Ο ιστορικός του μέλλοντος θα τον περιγράψει ως ένα πρόσωπο – κλειδί, για τον πολιτισμό και την πολιτική ταυτόχρονα», κατέληξε ο ιστορικός.

Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος σύμβουλος πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης, Κώστας Φασουλάκης, ανέφερε ότι σήμερα αποχαιρετούμε τη φυσική παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη στη γη, αφού «ο ίδιος θα είναι για πάντα εδώ».

«Ήταν μια προσωπικότητα με πολλές πτυχές στη δράση του. Ήταν αυτός που μίλησε πρώτος για την ανάγκη της εθνικής συμφιλίωσης σε πολύ δύσκολους καιρούς», σχολίασε ο κ. Φασουλάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το χαρακτηριστικό που τον έκανε να ξεχωρίσει, ήταν ότι τόσο η μουσική όσο και ο λόγος του, απευθύνονταν στους απλούς πολίτες. «Όλη του η δράση είχε ως κέντρο τον άνθρωπο. Όλοι μας οι Κρητικοί νιώθουμε περηφάνεια που επέλεξε να ταφεί εδώ».

Κλείνοντας, ο κ. Φασουλάκης υποστήριξε ότι οι αρμόδιοι πολιτιστικοί φορείς του νησιού, δεν πρέπει να αρκεστούν στο να τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη με κάποιες εκδηλώσεις. «Αυτό που οφείλουμε είναι, μέσα από τις παρακαταθήκες του, να δημιουργούμε δομές ώστε να εμπνέονται οι νέοι άνθρωποι».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα