Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τεχεράνη: Η Ρωσία θα εκτοξεύσει δύο ιρανικούς δορυφόρους ανήμερα των αμερικανικών εκλογών

Πρέπει να διαβάσετε

Σε λίγες ώρες δύο ιδιωτικοί δορυφόροι του Ιράν θα τεθούν σε τροχιά από ρωσικό πύραυλο Σογιούζ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Τεχεράνης στη Μόσχα.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας ανάμεσα στο Ιράν και τη Ρωσία, δύο ιρανικοί δορυφόροι -πρόκειται για τους Kowsar και Hodhod – θα τεθούν σε τροχιά 500 χιλιόμετρα από τη Γη αύριο (5 Νοεμβρίου), στις 02:48 ώρα Τεχεράνης (01:18 ώρα Ελλάδος) από τον πύραυλο Σογιούζ», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της πρεσβείας.

Με βάση τα όσα ανακοίνωσε η ιρανική πρεσβεία στη Mόσχα, πρόκειται για «ένα πρώτο σθεναρό και αποφασιστικό βήμα προς την είσοδο του ιδιωτικού τομέα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στον διαστημικό τομέα».

Στην ανακοίνωσή της, πάντως, η ιρανική πρεσβεία που τη δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Telegram, δεν διευκρινίζει από ποιο κοσμοδρόμιο θα εκτοξευτεί ο ρωσικός πύραυλος Σογιούζ.

Πάντως, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Omidfaza, οι δύο δορυφόροι θα χρησιμοποιηθούν στους τομείς της γεωργίας, των μεταφορών, του περιβάλλοντος και της χαρτογράφησης, επισημαίνουν οι Moscow Times.

Από την πλευρά του, το Ιράν έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι αεροδιαστημικές δραστηριότητές του είναι ειρηνικές καθώς επίσης συνάδουν με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ωστόσο, η Δύση εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη χρήση της τεχνολογίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά σε βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική κεφαλή.

Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ομάδας χωρών Brics, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν εξαίροντας την ικανοποίησή του για τις «πραγματικά φιλικές» διμερείς σχέσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι επιθυμεί «να ενισχύσει την αναδυόμενη θετική δυναμική όσον αφορά την εμπορική και οικονομική συνεργασία» των δύο χωρών.

Από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η κυβέρνηση της Μόσχας έχει συσφίξει τις σχέσεις της με την Τεχεράνη, η οποία κατηγορείται ότι της παρέχει όπλα για τον πόλεμο που έχει κηρύξει στην Ουκρανία.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα