Ο Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, διοργάνωσαν και φιλοξένησαν στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων, την τελική αναμέτρηση του Διαγωνισμού Κρέπα με άρωμα Κρήτης, που ξεκίνησε στα Χανιά από 28 έως 31 Μαρτίου 2022.
Οι νικητές του πρώτου γύρου θα διασταυρώσουν τις μαγειρικές και γαστρονομικές τους δεινότητες ενώπιον των εκλεκτών καλεσμένων και κριτών, όπως ο chef Jean-Marie Hoffman και ο Chef Pâtissier Στέλιος Παρλιάρος που είναι οι επίτιμοι κριτές στον τελικό γύρο του διαγωνισμού για την Αλμυρή και Γλυκιά Κρέπα με άρωμα Κρήτης.
Μετά το διαγωνισμό, ο Chef της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Jean-Marie Hoffman και ο Chef Pâtissier, Στέλιος Παρλιάρος παρέμειναν στα Χανιά, παρουσιάζοντας στον ίδιο χώρο, το νέο τους βιβλίο ΜΑΖΙ-ENSEMBLE που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ.
Ένα βιβλίο ορόσημο της συνάντησης των δρόμων των δύο chef, ένα ταξίδι εμπειριών και ανταλλαγών, μέσα απ’ το ίδιο πάθος και ενθουσιασμό για την γαστρονομία, τον πολιτισμό και τον άνθρωπο, που περιλαμβάνει συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, εμπνευσμένες από την ελληνική και τη γαλλική κουζίνα. Το βιβλίο απευθύνεται σε Έλληνες που αγαπούν τη γαλλική κουζίνα, σε Γάλλους που θέλουν να ανακαλύψουν την ελληνική μαγειρική, αλλά και σε όποιον αγαπά την κουλτούρα της γαστρονομίας. Ένα εκπληκτικό νέο βιβλίο γαστρονομίας που εξιστορεί ένα πολιτισμικό πάντρεμα!
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων Στέλλα Κουτσουπάκη έκανε λόγο για μια μεγάλη γιορτή της γαστρονομίας και της ελληνογαλλικής φιλίας στα Χανιά! «Έχουμε το μεγάλο φινάλε του διαγωνισμού μας, η κρέπα με άρωμα Κρήτης, όπου έχουμε προσκεκλημένους τον κ. Παρλιάρο και τον κ. Hoffmann, που θα είναι οι επίτιμοι κριτές για το τελικό αποτέλεσμα. Αμέσως μετά θα γίνει και η παρουσίαση από το εξαιρετικό βιβλίο που έχουν γράψει με στόχο την ελληνογαλλική γαστρονομία».
Ο Chef Patissier Στέλιος Παρλιάρος εξέφρασε την αγάπη του για την Κρήτη λέγοντας παράλληλα πως είναι όλα έτοιμα για το τελικό στάδιο. «Έχουμε την αλμυρή και γλυκιά κρέπα, θα γευτούμε πέντε αλμυρές και πέντε γλυκιές κρέπες και θα βγάλουμε το νικητή, θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου και έπειτα θα ανακοινώσουμε τους νικητές».
Αναφορικά με το βιβλίο, ο κ. Παρλιάρος επεσήμανε πως τα πάντα μπορούν να συγκλίνουν με διαφορετικές κουλτούρες. «Πάντρεψα γαλλικά γλυκά με ελληνικές πρώτες ύλες και ελληνική κουλτούρα. Με τον κ. Hoffmann είμαστε φίλοι για πάνω από 10 χρόνια, έχουμε κάνει διάφορες εκδηλώσεις, διαγωνισμούς γαστρονομίας στην Πρεσβεία και τηλεοπτικές εκπομπές και αποφασίσαμε να βγάλουμε ένα βιβλίο που το αγαπήσαμε πολύ».
Ο Chef της Γαλλικής Πρεσβείας Jean-Marie Hoffmann, ανέφερε πως το πρώτο που ξεχωρίζει στην ελληνική κουζίνα είναι η πρώτη ύλη, είτε αυτό είναι φρούτο και λαχανικό είτε άλλα υλικά που μπορούν να παντρέψουν και έχουν ενώσει με τον κ. Παρλιάρο στο βιβλίο «Μαζί-Ensemble».
«Η κρητική κουζίνα δε, είναι παγκόσμια γνωστή. Όταν μιλάμε για τοπικές κουζίνες στην Ελλάδα, ίσως η μία που ξεχωρίζει να είναι η κρητική, υπάρχουν πολλές γεύσεις που θαυμάζουν όπως τα σαλιγκάρια που τρώμε και εμείς οι Γάλλοι» τόνισε κλείνοντας.