Αναγκαίο και επιβεβλημένο χαρακτήρισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊόυ για τους πολίτες άνω των 60 ετών ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής Βασίλης Ταρλατζής.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τους Σωτήρη Μεταξά και Μαρία Μπινιχάκη ο κ. Ταρλατζής εξήγησε πως υποχρεωτικός εμβολιασμός για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι αναγκαίος, με δεδομένο ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι το 80% των διασωληνωμένων και των συνανθρώπων μας που δυστυχώς καταλήγουν είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, μη εμβολιασμένοι».
Ο καθηγητής εξήγησε πως το νέο μέτρο επιβλήθηκε καθώς αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι η πλέον ευάλωτη λόγω και των πιθανών προβλημάτων υγείας που εμφανίζει.
Ερωτηθείς για το αν είναι ή όχι συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών ο κ Ταρλατζής ήταν κατηγορηματικός. «Σε ότι αφορά το συνταγματικό θέμα, που πολλούς εγείρεται έχει ήδη απαντηθεί ότι αυτό το οποίο θα ήταν αντίθετο προς το σύνταγμά μας, ήταν να επιβληθεί καθολικός εμβολιασμός σε όλο τον πληθυσμό, παρά το γεγονός ότι σε χώρες βαθύτατα δημοκρατικές όπως η Γερμανία, η Αυστρία και άλλες συζητείται ως μοναδικό και αναγκαίο μέτρο για να ελεγχθεί η πανδημία, ιδιαίτερα ενόψει και την νέας μετάλλαξης Όμικρον που ξέρουμε ότι είναι πιο μεταδοτική αλλά κανείς δεν ξέρει πως θα εξαπλωθεί και τη βαρύτητα θα έχουν αυτοί που θα νοσήσουν. Εκείνο το οποίο έχει αποφανθεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ότι είναι απολύτως θεμιτό το να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε συγκεκριμένη ομάδα και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά συνέπεια ο γενικός εμβολιασμός θεωρείται ότι είναι κάτι το οποίο μπορεί αν παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα αλλά στην προκειμένη περίπτωση το γεγονός ότι εφαρμόζεται επιλεκτικά σε στοχευμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως προηγουμένως εφαρμόστηκε στους υγειονομικούς, αυτό θεωρείται ότι είναι συνταγματικά δεκτό. Το έχουν πει όλοι οι συνταγματολόγοι που έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα ο ίδιος συμπλήρωσε πως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει ήδη αποφανθεί ότι υπό τις προϋποθέσεις αυτές, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν αντίκειται στη σύμβαση του Οβιέδο.
«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που νομίζω ότι πράγματι πρέπει να προστατευθεί αυτή η ομάδα η οποία δυστυχώς έχει δώσει τα περισσότερα θύματα, τους ανεμβολίαστους άνω των 60 και παράλληλα αποτελεί πηγή μόλυνσης άλλων ανθρώπων. Άρα λοιπόν είναι προστασία και των ίδιων αλλά και προστασία και των υπολοίπων», ανέφερε ο κ. Ταρλατζής προσθέτοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η μεγάλη πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας της χώρας.
Σύμφωνα με έρευνες στις οποίες αναφέρθηκε ο ίδιος, σε ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοιο πληθυσμό με αυτόν της Ελλάδας, όπου η ομάδα των πολιτών άνω των 60 είναι εμβολιασμένη σε ποσοστό άνω του 90%, μέχρι και 98%, όπως η Δανία, η Σουηδία κ.α., η νοσηρότητα και η θνησιμότητα σε αυτή την ηλιακή ομάδα είναι πάρα πολύ χαμηλή. «Άρα έχουμε στοιχεία που συνηγορούν ότι αυτή η ομάδα πρέπει να προστατευτεί και από την στιγμή που δεν το έκανε αυτοβούλως νομίζω ότι είναι λογικό που το έκανε η κυβέρνηση γιατί πρέπει να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε αυτήν την ομάδα από άποψη υγείας και να προσπαθήσουμε να αποσυμφορήσουμε τα νοσοκομεία», δήλωσε.
Αναφορικά με το αν επικοινωνιακά έγιναν όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στην ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού ο καθηγητής ιατρικής ανέφερε: «Επί ένα χρόνο γίνεται καμπάνια, κάθε μέρα η τηλεόραση δείχνει ιστορίες θλιβερές από ανθρώπους ανεβολίαστους οι οποίοι νοσούν, μητέρες, μπαμπάδες που αφήνουν ορφανά παιδιά. Βγαίνουν άνθρωποι που νόσησαν και λένε τι φοβερή και οδυνηρή εμπειρία ήταν η νόσηση και μετέπειτα η αποκατάσταση. Tι άλλο δηλαδή μπορεί να γίνει για να πειστεί κάποιος».
Παράλληλα ο κ. Τάρλατζης τόνισε πως δεν είναι λογικό να υπάρχουν πολίτες οι οποίοι συνεχίζουν να φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο όταν συνολικά στη χώρα έχουν γίνει 6 εκατ. εμβολισμοί και πλέον η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει και έχει επικοινωνήσει ότι ήταν ελάχιστοι εκείνοι που εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες. «Δεν βλέπω τι άλλο θα μπορούσε να κάνει κανείς για να πείσει αυτούς που δεν θέλουν να πειστούν. Άρα εδώ που φτάσαμε και με την εξέλιξη που είχαμε και με την επιβάρυνση που δέχεται το σύστημα υγείας ήταν πρακτικά μονόδρομος», ανέφερε τονίζοντας πως ένας ακόμη παράγοντας που προκαλεί ανησυχία είναι η νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού για την οποία οι επιστήμονες γνωρίζουν πως είναι πιο μεταδοτική Δέλτα, ωστόσο δεν γνωρίζουν ακόμα αν προκαλεί βαρύτερη νόσηση.
«Όταν τα πράγματα φτάνουν στο όριο πρέπει να γίνεται το επόμενο βήμα για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση. Δε είναι δυνατόν να συνεχίζουμε και ενόψει και της αβεβαιότητας με την Όμικρον», δήλωσε και σημείωσε πως είναι πλέον θέμα χρόνου η εμφάνισή της νέα παραλλαγής και στην Ελλάδα.
«Αν έρθει και η Όμικρον τι θα γίνει; Πως θα μπορέσει το σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει; Δεν μπορεί κανένα σύστημα υγείας να σχεδιαστεί και να είναι πλήρως εξοπλισμένο για μια επιδημία που θα έρθει μια φορά στα 100 ή 200 χρόνια. Πασχίζουν όλοι γιατροί νοσηλευτές, Τι άλλο πρέπει να κάνουμε τελικά;», κατέληξε ο κ. Ταρλατζής.