Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
17.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ταραντίλης: «Η Κρήτη παίζει καθοριστικό ρόλο για την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο καινοτομίας»

Πρέπει να διαβάσετε

Με θέμα την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στα ελληνικά πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του προέδρου της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, βουλευτή Επικρατείας ΝΔ και καθηγητή Χρήστου Ταραντίλη, στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Εκεί συναντήθηκε με τις πρυτανικές αρχές, με καθηγητές και ερευνητές του ιδρύματος και με ιδρυτές εταιρειών-τεχνοβλαστών (spin-off) του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέσω των οποίων αξιοποιούνται εμπορικά τα ερευνητικά αποτελέσματά τους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ταραντίλης συνομίλησε με τον πρύτανη, καθ. Μ. Ζερβάκη, και τους αντιπρυτάνεις Έρευνας και Καινοτομίας, καθ. Κ. Α. Ουγγρίνη, Οικονομικών και Ανάπτυξης, αν. καθ. Δ. Βενιέρη, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθ. Α. Αντωνιάδη, και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης και Εξωστρέφειας, αν. καθ. Φ. Κανέλλο. Στην εισαγωγική συνάντηση παρευρέθηκε, επίσης, ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και βουλευτής ΝΔ, Β. Διγαλάκης και ο αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, Α. Παπαδεράκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση από τις συνομιλίες κατέστη σαφές ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης παρουσιάζει έντονη ερευνητική δραστηριότητα σε βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, υπερδιπλασιάζοντας τον αριθμό των υλοποιούμενων ερευνητικών προγραμμάτων κατά την τελευταία δεκαετία και δημοσιεύοντας σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά μεγάλο αριθμό εργασιών υψηλής απήχησης.

Ταραντίλης: «Το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι μια εστία καινοτομίας στο μοναδικό ψηφιδωτό του νομού Χανίων και ολόκληρης της χώρας»

Παράλληλα, οι νέες πρυτανικές αρχές, οι καθηγητές και οι ερευνητές που μετείχαν στη συνάντηση συγκλίνουν στην ανάγκη εντατικοποίησης των ενεργειών αξιοποίησης των πολύ καλών ερευνητικών αποτελεσμάτων και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αναλάβει δράσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν η ίδρυση Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας για την υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας (συμβουλευτική σε θέματα πατεντών, ίδρυση τεχνοβλαστών), το πρόγραμμα «Φυτώριο Ιδεών» για την υποστήριξη της καινοτομίας, η συνεργασία με το Παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης (Μαραθώνιος καινοτομίας, Μητρώο μεντόρων κ.ά) και η λειτουργία μεταπτυχιακού προγράμματος στο αντικείμενο της τεχνολογικής καινοτομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ταραντίλη, «η Κρήτη – με την εκπληκτική φυσική ομορφιά της, τις υψηλής ποιότητας συνθήκες ζωής, τα εξαιρετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα που διαθέτει – μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, ώστε να γίνει η Ελλάδα κόμβος τεχνολογικής καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Στον πυρήνα της προσπάθειας για την επίτευξη αυτού του στόχου βρίσκεται το Πολυτεχνείο Κρήτης, μια εστία καινοτομίας στο μοναδικό ψηφιδωτό του νομού Χανίων και ολόκληρης της χώρας».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα