Για την μελέτη που ετοιμάζει το Εργαστήριο Ανάλυσης και Προβλέψεων του Πολυτεχνείου Κρήτης σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, για την επόμενη μέρα του τουρισμού στην Κρήτη, μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ Κρήτης, ο Επίκουρος καθηγητής Γιώργος Ατσαλάκης.
Στόχος της μελέτης ήταν να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την κορυφή της καμπύλης του κορωνοϊού αλλά και να προβλεφθεί χρονικά το τέλος του φαινομένου στη χώρα μας.
Στα μέσα Μαΐου δεν θα υπάρχουν νέα κρούσματα
Ο κ. Ατσαλάκης τόνισε πως σύμφωνα με την μελέτη υπολογίζεται πως στα μέσα Μαΐου δεν θα υπάρχουν νέα κρούσματα στη χώρα.
«Το τέλος υπολογίζεται μεταξύ 10 και 15 Μαΐου», ανέφερε.
Οι μελέτες – εργαλεία για τον ΕΟΤ και τα «ξενοδοχεία αναφοράς»
Ο ΕΟΤ σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις ζήτησε από το Πολυτεχνείου να γίνει μια μελέτη – βοήθεια για τα θέματα που αφορούν το τουρισμό και την διαμόρφωση της στρατηγικής για την επόμενη ημέρα.
Έτσι εκπονούνται αντίστοιχες μελέτες για να προβλεφθεί το πότε θα τελειώσει το φαινόμενο και στις υπόλοιπες χώρες.
«Τα μέχρι τώρα στοιχεία», σύμφωνα με τον κ. Ατσαλάκη, «δείχνουν ότι η Ισλανδία , Ελβετία, Αυστρία, Νορβηγία και Αυστραλία θα τελειώσουν στις αρχές Μαΐου. Γερμανία μέσα Μαΐου, Αγγλία, Αμερική και Ρωσία τέλος του μήνα Μαΐου. Επίσης οι κυριότεροι ανταγωνιστές της Ελλάδας, Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία προς το τέλος Μαΐου ίσως και αρχές Ιουνίου».
Ένας σημαντικός παράγοντας που μελετάται, είναι το πώς θα έρθουν οι τουρίστες στην Ελλάδα με τα αεροπλάνα. «Θα πρέπει να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα», αναφέρει ο καθηγητής, «με το καλύτερο να είναι μια πανευρωπαϊκή λύση. Να γίνεται ένα τεστ πριν την επιβίβαση, ένα πιστοποιητικό έτσι ώστε να γεμίσουν όλες οι θέσεις, αλλά και να υπάρχει η ανάλογη υποδομή στα αεροδρόμια και λιμάνια για ελέγχους με γρήγορα τεστ».
«Οι ενέργειες που θα γίνουν στα ξενοδοχεία», σημείωσε ο κ. Ατσαλάκης, «πρέπει να είναι τέτοιες που να θωρακίζουν την ασφάλεια της υγείας και των επισκεπτών αλλά και των εργαζομένων».
Σύμφωνα με τον ίδιο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα τηρούνται οι αποστάσεις αλλά και θα γίνονται τακτικές απολυμάνσεις στους χώρους των ξενοδοχείων, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους τουρίστες. «Αυτό είναι πλέον μια ανάγκη που τα ξενοδοχεία πρέπει να καλύψουν», ανέφερε.
Τέλος τόνισε πως θα πρέπει να γίνει σαφής σχεδιασμός για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων σε ξενοδοχεία. «Θα πρέπει να υπάρχουν και 1 με 2 «ξενοδοχεία αναφοράς», ανά νομό, για την ασφαλή μετακίνηση και φιλοξενία κάποιου κρούσματος που ενδεχομένως εντοπιστεί σε κάποιο ξενοδοχείο», κετέληξε ο κ. Ατσαλάκης.