Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
12.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τα «τέλεια πλάσματα» και οι κίνδυνοι για το θαλάσσιο οικοσύστημα

Πρέπει να διαβάσετε

Θα μπορούσαν να ονομάζονται τα «τέλεια πλάσματα» του βυθού. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν υλικό για μία ταινία επιστημονικής φαντασίας. Δεν είναι όμως παρά μικροοργανισμοί, κομβικοί για την λειτουργία του θαλάσσιου μικροβιακού οικοσυστήματος. Και όχι μόνο. Μέσα από αυτούς τους οργανισμού θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέα εργαλεία για την θαλάσσια έρευνα. Στο έργο αυτό συνεργάζονται πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από 9 Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα που συμμετέχει μέσω του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Για τα «τέλεια πλάσματα» του βυθού μίλησε στην εκπομπή De Facto της τηλεόρασης Creta ο ερευνητής του Ινστιτούτου Alfred Wagener της Γερμανίας Κώστας Ανέστης.

«Ονομάζονται τέλεια πλάσματα γιατί τα χαρακτηριστικά τους επιτρέπουν να τρέφονται τόσο σαν φυτοπλαγκτόν όσο και σαν ζωοπλαγκτόν. Μέχρι σήμερα ο ρόλος τους δεν ήταν κατανοητός από τους επιστήμονες αλλά τελικά φαίνεται ότι οι μικτότροφοι αυτοί οργανισμοί είναι πολύ περισσότεροι απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα και παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του θαλάσσιου οικοσυστήματος», σημείωσε ο κ.Ανέστης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κάποιους από αυτούς τους μικροοργανισμούς έχουν γίνει τοξικοί για το θαλάσσιο οικοσύστημα και η έρευνα επικεντρώνεται τόσο στην μετεξέλιξή τους όσο και στους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν.

«Οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να αλλάξουν ένα οικοσύστημα. Έχουν τη δυνατότητα επίσης να φωτοσυνθέσουν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη διαφόρων ειδών ψαριών. Την ίδια ώρα όμως έχουμε εντοπίσει ότι κάποιοι από αυτούς τους οργανισμούς έχουν γίνει τοξικοί» τόνισε ο Έλληνας ερευνητής του γερμανικού Ινστιτούτου.

Στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο υπό την αιγίδα του ΕΛΚΕΘΕ, νέοι επιστήμονες – υποψήφιοι διδάκτορες έδωσαν το παρών και συμμετείχαν στις εργασίες.

Οι νέοι αυτοί επιστήμονες εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη και εφαρμογή νέων μεθοδολογιών για την έρευνα, παρακολούθηση και μοντελοποίηση του θαλασσίου περιβάλλοντος και παράλληλα συμβάλλουν στην βελτίωση των πρακτικών περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Σωτήρης Μεταξάς

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα