Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τα Τέμπη, η πρόταση μομφής του Νίκου Ανδρουλάκη και ο λαϊκισμός του Στέφανου Κασσελάκη

Πρέπει να διαβάσετε

Όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο ξεκάθαρο γίνεται ότι όσο δεν κόστισε στην κυβέρνηση το δυστύχημα των Τεμπών στις εθνικές εκλογές του 2023, τόσο της στοιχίζει καθημερινά έκτοτε και κατά πάσα πιθανότητα ενδεχομένως να της κοστίσει και στις Ευρωεκλογές. Καθόλου άδικα. Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι σύμβουλοί του εκτίμησαν, λανθασμένα, ότι εφόσον η Νέα Δημοκρατία πήρε 41% στις κάλπες και ο Κώστας Καραμανλής επανεκλέχθηκε στις Σέρρες, το θέμα είχε λήξει για την κοινή γνώμη. Και ενδεχομένως έτσι να συνέβαινε αν οι συγγενείς των θυμάτων, με πρώτη αλλά όχι μόνη, την κ. Καρυστιανού, δεν το συντηρούσαν, με επιμονή, σοβαρότητα, επιχειρήματα, καθαρό και αξιοπρεπή λόγο. Η κυβέρνηση υποτίμησε την δύναμη του πόνου αυτών των ανθρώπων (ενός πόνου που είχε και έχει το θράσος να μην είναι βουβός) αλλά και του συλλογικού τραύματος που άφησε στους περισσότερους Έλληνες το δυστύχημα. Επένδυσε σχεδόν αποκλειστικά στην επικοινωνιακή διαχείριση της ζημιάς, κάτι που κάνει συχνά και κατά κανόνα επιτυχημένα. Μόνο που ετούτη τη φορά της έσκασε στα μούτρα! Η εξεταστική επιτροπή των κομμάτων , με βασική ευθύνη της πλειοψηφίας, εξελίχθηκε σε τραγέλαφο: σόκαρε με την κυνικότητά της και φούντωσε την πεποίθηση της κοινής γνώμης ότι αντί για διαλεύκανση της υπόθεσης, επιχειρείται συγκάλυψη.

Το πρόσφατο και επίμαχο δημοσίευμα του “Βήματος” για μονταρισμένο ηχητικό απόσπασμα που δόθηκε στα κανάλια, ήρθε να επιβεβαιώσει την αίσθηση του κόσμου ότι “εδώ κάτι βρωμάει” και να μεγαλώσει την οργή. Το ερώτημα  δεν είναι αν οι αυθεντικές και ολόκληρες ηχογραφημένες συνομιλίες βρίσκονται στα χέρια της δικαιοσύνης, προφανώς και βρίσκονται. Ούτε αν ο σταθμάρχης έκανε λάθος: έκανε, το παραδέχτηκε και ο ίδιος από την πρώτη στιγμή (χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι είναι και ο αποκλειστικός υπεύθυνος, έχουμε φύγει από αυτό το σενάριο εδώ και καιρό). Το βασικό ερώτημα είναι ποιος είχε πρόσβαση στις συνομιλίες, ποιος τις παραποίησε με μοντάζ και ποιος τις διοχότευσε στα ΜΜΕ; Ποιος είχε συμφέρον να ενισχυθεί το αφήγημα του “ανθρώπινου λάθους”;

Η κυβέρνηση απαντά αναιμικά, διόλου πειστικά και όπως δείχνουν πια οι δημοσκοπήσεις, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ασχέτως αν ουδείς απειλεί την πρωτιά της.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ορθά σκεπτόμενος, με την πρόταση μομφής που ετοιμάζεται να καταθέσει, υποχρεώνει την πλειοψηφία να συνεχίσει να συζητά για τα Τέμπη για τρεις ημέρες, εντός κοινοβουλίου. Κάτι που ουδείς στην  κυβέρνηση επιθυμεί. Υποχρεώνει επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή και να μιλήσει για το δυστύχημα. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός το απέφυγε. Τώρα δεν μπορεί. Είναι μια έξυπνη πολιτική κίνηση, η ενδεδειγμένη τη δεδομένη χρονική στιγμή. Εν αντιθέσει με την λαϊκίστικη προσέγγιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος με τις υπερβολές περί εκλογών και διεθνών παρατηρητών,  επιμένει να ακολουθεί το “τραμπικό” αντισυστημικό μοντέλο, με ευθεία αμφισβήτηση των θεσμών και της δημοκρατίας. Με τον τρόπο αυτόν όμως, είναι δύσκολο να πείσει ότι ενδιαφέρεται αληθινά για την δικαίωση των θυμάτων, μέσω της λογοδοσίας των πραγματικών υπευθύνων στην δικαιοσύνη.

Και αυτό πρέπει να αποτελέσει το βασικό ζητούμενο όλων στη συζήτηση της πρότασης μομφής: η αλήθεια και η απόδοση δικαιοσύνης. Ας μην το ξεχάσουν οι εμπλεκόμενοι.

Οι συγγενείς των θυμάτων και όλοι όσοι συντάσσονται πίσω τους, δεν το ξεχνούν.

Κ. ΚΕΦ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα