Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην αγορά των ευαλλοίωτων σαρακοστιανών προϊόντων, γι’αυτό και κάθε χρόνο εκδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες αναλυτικές οδηγίες για τους καταναλωτές. Μεταξύ άλλων, οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας προχωρούν αυτές τις ημέρες σε εκτεταμένους ελέγχους που αφορούν αφενός στην υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, αφετέρου στην αισχροκέρδεια.
Η οσμή, είναι ένα βασικό κριτήριο για την αγορά όλων των αλιευμάτων. Θα πρέπει να αναδύεται η μυρωδιά της θάλασσας κι όχι της αμμωνίας. Ως προς τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που θα πρέπει οι καταναλωτές να προσέξουν κατά την αγορά, ενδεικτικά αυτά είναι:
-ο πολύς πάγος μέσα στη συσκευασία κατεψυγμένου προϊόντος σημαίνει λάθος συντήρηση,
-στα νωπά κεφαλόποδα, τα πλοκάμια θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στο ελαφρύ τράβηγμα και τα μάτια θα πρέπει να είναι ζωηρά, γυαλιστερά και χωρίς κηλίδες,
-η φρέσκια γαρίδα γλιστράει στο χέρι μας. Αντιθέτως, σε περίπτωση αποψυγμένης, κολλάει στο χέρι μας.
Ο Επόπτης Δημόσιας Υγείας και Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Περιφέρειας Κρήτης, Αντώνης Παπαδάκης, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη επέστησε την προσοχή ως προς τα θράψαλα και τα καλαμάρια. «Πρόκειται για θέμα παραπλάνησης κι αισχροκέρδειας να αγοράζουμε θράψαλα στην τιμή των καλαμαριών, που είναι ακριβότερα. Αν τα δούμε στον πάγο, στα καλαμάρια δύο πλοκάμια είναι πιο μακριά και ξεχωρίζουν, ενώ στα θράψαλα όλα τα πλοκάμια είναι ομοιόμορφα.»
Ως προς το ψήσιμο, εφόσον πρόκειται για κατεψυγμένο προϊόν, θα πρέπει κατ’ελάχιστον 24 ώρες πριν το μαγείρεμα να έχει μπει στη συντήρηση του ψυγείου, ώστε να αποψυχθεί σταδιακά, διαφορετικά, αν υπάρχει πίεση χρόνου, θα πρέπει να αποψυχθεί με τρεχούμενο κρύο νερό. Σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε τα προϊόντα αυτά να αποψυχθούν σε θερμοκρασία δωματίου.
Ακούστε αναλυτικά όλες τις οδηγίες που αφορούν στην κατανάλωση σαρακοστιανών, από τον Αντώνη Παπαδάκη: