Τα ψάρια – κλόουν συρρικνώνονται, για να επιβιώσουν από την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, προς έκπληξη των επιστημόνων.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ορισμένα από τα ψάρια παρουσίαζαν αυτήν την συμπεριφορά κατά τη διάρκεια ενός «κύματος» καύσωνα στα ανοικτά των ακτών της Παπούα Νέας Γουινέας. Τα ψάρια που το έκαναν αυτό είχαν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.
Τα κύματα καύσωνα γίνονται όλο και πιο συχνά και έντονα κάτω από το νερό λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι πιο ζεστές θερμοκρασίες του νερού επηρεάζουν αρνητικά τις ανεμώνες, στις οποίες ζουν τα ψάρια κλόουν, αναγκάζοντάς τα να προσαρμοστούν για να παραμείνουν ζωντανά, όπως αναφέρει το Associated Press.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν και μέτρησαν 134 πολύχρωμα ψάρια – κλόουν στον κόλπο Kimbe κατά τη διάρκεια ενός έντονου κύματος καύσωνα το 2023, το οποίο εξακολουθεί να επηρεάζει τα κοράλλια παγκοσμίως μέχρι και σήμερα. Διαπίστωσαν ότι 101 από τα ψάρια συρρίκνωσαν το μέγεθός τους λόγω θερμικού στρες.
«Σοκαριστήκαμε στην αρχή όταν είδαμε ότι είχαν καν την δυνατότητα να συρρικνώνονται», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Morgan Bennett-Smith από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στο περιοδικό Science Advances.
Πώς συρρικνώνονται τα ψάρια – κλόουν;
Αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη πώς συρρικνώνονται τα ψάρια – κλόουν, μια ιδέα είναι ότι μπορούν να απορροφούν το μυελό των οστών τους. Είναι πιθανό λόγω του μικρού μεγέθους τους να μπορούν να εξοικονομούν ενέργεια όταν περνούν από μια στρεσογόνα κατάσταση, με αποτέλεσμα να τρώνε λιγότερο.
Ορισμένα ζευγάρια ψαριών – κλόουν συγχρονίζουν τον ρυθμό με τον οποίο συρρικνώνονται για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, τα θηλυκά προσάρμοζαν το μέγεθός τους ώστε να παραμένουν μεγαλύτερα από τους συντρόφους τους, διατηρώντας έτσι ανέπαφη την κοινωνική τους ιεραρχία.
Δεν ειναι το πρώτο ζώο που παρατηρείται να παρουσιάζει αυτήν την συμπεριφορά για να επιβιώσει από την ζέστη, καθώς τα θαλάσσια ιγκουάνα μικραίνουν κατά τη διάρκεια των φαινομένων Ελ Νίνιο που θερμαίνουν τα νερά στα νησιά Γκαλαπάγκος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συρρίκνωση ήταν προσωρινή. Τα ψάρια – κλόουν διέθεταν την ικανότητα να αναπτύσσονται ξανά όταν το περιβάλλον τους γινόταν λιγότερο στρεσογόνο, δείχνοντας πώς τα έμβια όντα παραμένουν ευέλικτα για να συμβαδίζουν με έναν κόσμο που θερμαίνεται, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Melissa Versteeg από το Πανεπιστήμιο του Newcastle.