Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Τα πάθη του Χριστού και η Ανάσταση του λαού»

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Διανύουμε την πλέον σημαντική και ιερή περίοδο της Χριστιανοσύνης, τη Μεγάλη Εβδομάδα των παθών και της σταύρωσης του Ιησού. Όλοι οι Χριστιανοί διαχρονικά έχουν βιώσει το μαρτύριο του Χριστού ευρισκόμενοι τις άγιες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας μέσα στο εκκλησιαστικό  περιβάλλον, από τους ύμνους και τα Ευαγγέλια των θρησκευτικών ακολουθιών.

Ο λαός μας κυρίως στα χρόνια της οθωμανικής κατοχής τα ζούσε διαβάζοντας τα λόγια  που περιέγραφαν τα χριστιανικά βιβλία και ακούγοντας τα κηρύγματα των κληρικών διατυπωμένα με την αρχαία ελληνική φρασεολογία, αναδεικνύοντας την αίγλη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Πάντοτε ο λαός χρησιμοποιούσε στις καθημερινές του κουβέντες τις φράσεις όπως αυτές περιγράφονταν στα Ευαγγέλια και την Αγία Γραφή και σταδιακά πολλές από τις αναφερόμενες στα πάθη του Χριστού λέξεις και έννοιες αφομοιώθηκαν και έγιναν τμήμα της νεοελληνικής γλώσσας.

Πολύ συχνά χρησιμοποιείται η φράση «νίπτω τα χείρας μου» όταν δεν συμφωνούμε απολύτως με αυτό που γίνεται αλλά είμαστε αναγκασμένοι να το δεχτούμε.

«Τράβηξα τα πάθη του Χριστού» λέμε για να περιγράψουμε με έμφαση το μέγεθος της κακοποίησης, της τυραννίας και της επώδυνης τραγικής κατάστασης που έχουμε περιέλθει.

Καθημερινά στις συζητήσεις μας πολλές φορές αναφερόμαστε στην μορφή του Ιούδα του Ισκαριώτη είτε φιλικά με υπονοούμενα, είτε πραγματικά ως βρισιά, αναφερόμενοι σε κάποιον άλλο φίλο ή γνωστό που μας πρόδωσε.

Με τον ίδιο τρόπο ο λαός παρομοιάζει το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης του Χριστού, ταυτίζοντας την Ανάσταση με το ευτυχές γεγονός της ελευθερίας του ως εθνική γιορτή.

Είναι η δεύτερη χρονιά φέτος που ο λαός μας θα ζήσει το πένθος των Αγίων Παθών της Μεγάλης Εβδομάδας και θα γιορτάσει  την Ανάσταση του Κυρίου υπό επιτήρηση στους ιερούς ναούς και υπό περιορισμό στο σπίτι του.

Ύστερα από μία πολύμηνη περίοδο υγειονομικής κρίσης και εθνικής απαισιοδοξίας η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής, προκειμένου να ξεπεράσει τον εφιάλτη της πανδημίας και να επανέλθει στη φάση της ανάκαμψης και της κανονικότητας.

Στο υγειονομικό μέτωπο φαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια όχι τόσο στους δείκτες κρουσμάτων του ιού αλλά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, όπου ο αριθμός των εμβολιασθέντων ολοένα και αυξάνεται.

Ταυτόχρονα στην οικονομία τα σημάδια της ανάκαμψης πληθαίνουν με το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου και το άνοιγμα του τουρισμού από τις 15 Μαΐου.

Δυσκολίες υπάρχουν, ωστόσο η επανεκκίνηση της αγοράς γίνεται με συνέχιση της κρατικής υποστήριξης, όπως προκύπτει από τα προγράμματα της επιστρεπτέας προκαταβολής και της οικονομικής ενίσχυσης του τουρισμού και της εστίασης.

Η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, αρκεί να μην επικρατήσει το αίσθημα του εφησυχασμού στα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και των κανόνων ανάταξης της οικονομίας.

Φέτος θα γιορτάσουμε πάλι ένα διαφορετικό Πάσχα χωρίς τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε στα χωριά μας, αλλά θα μπορέσουμε με προσοχή και προσευχή να πάμε στις εκκλησίες και να στρώσουμε πασχαλινό τραπέζι στα σπίτια με τις οικογένειές μας.

Με αταλάντευτη τη χριστιανική μας πίστη και σεβασμό στα μέτρα κατά της διασποράς του ιού,  που εξακολουθούν να ισχύουν, ας κάνουμε όλοι μία μικρή θυσία να μην ταξιδέψουμε αυτό το Πάσχα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη τελευταία μάχη εναντίον του κορωνοιού. Όλοι μαζί μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα για ένα καλό και ασφαλές Πάσχα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος οριστικά για ένα ελεύθερο καλοκαίρι με θετικό πρόσημο στην υγεία, στην ανάπτυξη και στην οικονομία.

Με την ελπίδα ότι τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα κατά της διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος που έζησε η κοινωνία κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, ευχόμαστε η Ανάσταση του Χριστού  να φέρει την ανάσταση του λαού, μαζί με την λύτρωση από το άδικο μαρτύριό του.

Άλλα Πρόσφατα