Σε μια καθημερινή ,ρουτίνας διαδρομή μου, μεταξύ ιστορικού κέντρου και παραλιακής οδού, αισθάνθηκα λύπη και θυμό συνάμα, παρατηρώντας συνθήματα και σύμβολα σε δυστυχώς αρκετά ιστορικά κτήρια της πόλης μας.

Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε ως πολίτες να σεβόμαστε, να τιμάμε, να προστατεύουμε και να αναδεικνύουμε τα μνημεία και τα ιστορικά μας κτήρια. Να νοιαζόμαστε! Να μην αδιαφορούμε! Να αγαπάμε! 

Έχουμε καθήκον ως γονείς να μεταλαμπαδεύσουμε την αγάπη μας για αυτά και στα παιδιά μας! 

Η κοινωνική τους μόρφωση πάνω στις αξίες και τη φροντίδα της πόλης , αποτελεί τον πυρήνα της Δημοκρατίας και της πολιτιστικής τους καλλιέργειας.

Η δημιουργία πολιτιστικών προγραμμάτων του Δήμου μας σε συνεργασία με τη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μπορεί να δώσει καθοριστικές διαστάσεις στην ατομική μας προσπάθεια.

Τα παιδιά μέσα από προγράμματα γνωριμίας με τον πολιτισμό μας, στη διάρκεια των τρυφερών σχολικών τους χρόνων,  μπορούν να εντρυφήσουν στη σύνδεση των μνημείων με την πόλη και την ιστορία της. 

Μαθαίνουν την ύπαρξη τους, την αισθητική τους και την πολιτιστική τους αξία , μαθαίνουν να τα προστατεύουν και να τα αγαπούν. 

Η συχνή επαφή τους με τη πολιτιστική κληρονομιά μας δεν μπορεί παρά να προάγει το πολιτιστικό,  το ιστορικό  και το εικαστικό ενδιαφέρον τους, να τα βοηθήσει να συνδέσουν τη πόλη τους με τα σύμβολα και τα αγάλματα της, αλλά και να τους προετοιμάσει για τη μετάβαση τους σε ώριμους πολιτισμικά , ενεργούς πολίτες. 

Μια διάδραση υιοθεσίας αγαλμάτων ή κτηρίων από τα παιδιά του δημοτικού,   σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα είναι βέβαιο πως μόνο γόνιμη θα μπορούσε να αποβεί και γιατί όχι, να  ευοδώσει και την ανταλλαγή πολιτισμών με χώρες της ΕΕ που εφαρμόζουν αντίστοιχα προγράμματα .

Όλγα Λυδάκη

Η Όλγα Λυδάκη είναι Φαρμακοποιός, Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος της Παράταξης «Ηράκλειο 3.7.5 », με Υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Κουράκη