Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καμία άλλη παρέμβαση στη δημόσια υγεία – εκτός από την παροχή καθαρού πόσιμου νερού – δεν έχει σώσει τόσες ζωές, όσες ο εμβολιασμός.
Κάθε χρόνο 2-3 εκατομμύρια θάνατοι ανά την υφήλιο προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού και 750.000 παιδιά σώζονται από αναπηρία ως μόνιμη βλάβη. Οι μολυσματικές ασθένειες οι οποίες μπορούν να προληφθούν ή να περιοριστούν με τον εμβολιασμό παιδιών κάτω των 2 ετών, είναι περισσότερες από 30!
Οι απόψεις όμως παρά τις στατιστικές και τα νούμερα που δίνει η ΚΕΕΛΠΝΟ διίστανται. Το γνωστό πλέον κίνημα κατά των εμβολίων που ξεκίνησε πριν από 80 περίπου χρόνια έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.
Οι ενάντιοι των εμβολιασμών είναι συχνά σκεπτικοί απέναντι στην αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου ανοσοποίησης ή φοβούνται τις παρενέργειες. Τα τελευταία χρόνια όμως ο φόβος κατά των εμβολίων έχει μετατραπεί σε πανικό, καθώς η χρήση τους συνδέθηκε με την εμφάνιση αυτισμού στα μικρά παιδιά.
Στη χώρα μας πιστεύω πως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μαμάδων προβληματίζεται και βασανίζεται στη διάρκεια των πρώτων εμβολιασμών, σχετικά με την αξιοπιστία και τις παρενέργειες των εμβολίων. Ως φαρμακοποιός το συνάντησα στο παρελθόν, εξακολουθώ να το συναντώ συχνά μέχρι και σήμερα και δεν σας κρύβω πως ως μαμά υπήρξα κι εγώ σκεπτική κάποια στιγμές. Όμως θα πρέπει να αναλογιστούμε, που μας οδηγεί αυτή η «εμβολιοφοβία», όπως την αποκαλούν πολλοί.
Να μην μας συνεπαίρνουν η ευαισθησία μας, τα κακώς κείμενα που συναντάμε στο διαδίκτυο και ο μη τεκμηριωμένος φανατισμός των οπαδών αυτής της θεωρίας.
Ο εμβολιασμός ξεκάθαρα χαρακτηρίζει το βιοτικό επίπεδο της κάθε χώρας, ενώ αναμφισβήτητα είναι από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις της δημόσιας υγείας.
Αν σκεφτούμε πως η Ευρώπη το 2002 χαρακτηρίστηκε «ελεύθερη πολιομυελίτιδας» και πως τα εμβόλια κατά της ιλαράς έχουν αποτρέψει σχεδόν 15,6 εκατομμύρια θανάτους από το 2000 έως το 2013, δεν μπορεί παρά να δεχτούμε πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα επιστημονικό επίτευγμα το οποίο ταλανίζεται μεν, αλλά στο δια ταύτα, μπορεί και σώζει ζωές!
Παράλληλα, δεν θα ήθελα να παραλείψω τη μετανάστευση από χώρες στις οποίες η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τους δεν είναι γνωστή ή διαθέσιμη αλλά δεν παύει να αυξάνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης λοιμωδών νοσημάτων στον πληθυσμό μας.
Τα παιδιά μας είναι ασφαλέστερα με τον εμβολιασμό που προβλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και μπορούν να προστατευθούν πάνω από 15 σοβαρές ασθένειες πριν την ηλικία των 2 ετών!
Κάνετε ακόμα δεύτερες σκέψεις;