Αν και μόνο με τη δημοσιοποίηση της Απόφασης θα φωτιστούν όλες οι λεπτομέρειες του φετινού επιδόματος θέρμανσης, από την ανάλυση της ανακοίνωσης και των πινάκων που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ότι η διαδικασία «πατάει» σε εντελώς διαφορετική βάση.
Το βασικό στοιχείο, δε, της διαδικασίας είναι ότι για να πάρει κανείς φέτος το επίδομα θέρμανσης, που πλαφονάρει σε χαμηλότερα επίπεδα, θα χρειαστεί να αγοράσει πολύ μικρότερες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης.
Το περσινό επίδομα ξεκινούσε από τα 64 ευρώ για άγαμους και έφτανε ως τα 400 ευρώ για έγγαμους, ανεξαρτήτως αριθμού παιδιών, στις ορεινές περιοχές της χώρας. Απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση για να εξαντλήσει κανείς αυτά τα όρια της επιδότησης, ήταν να εξαντλήσει και τις «οροφές» των επιδοτούμενων λίτρων. Έτσι, για να πάρει μια οικογένεια στη Δράμα (Α’ Ζώνη) αυτά τα 400 ευρώ επιδόματος, θα έπρεπε να αγοράσει τουλάχιστον 2.500 λίτρα πετρελαίου, δηλαδή να δαπανήσει περίπου 2.500 ευρώ. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι θα έπρεπε πρώτα να πληρώσει για το πετρέλαιο και μετά να περιμένει ως το Φεβρουάριο για το επίδομα, ελάχιστοι εξάντλησαν αυτά τα όρια επιδότησης. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, απ’ όλη αυτήν την εξίσωση προέκυπτε ότι μόλις το 15% του κόστους αγοράς πετρελαίου καλυπτόταν από την επιδότηση, ενώ ειδικά στις πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, το υψηλό κόστος αγοράς πετρελαίου καθιστούσε μονόδρομο την προμήθεια πολύ μικρότερης ποσότητας καυσίμου άρα και μικρότερων επιδομάτων.
Τι αλλάζει φέτος στην διαδικασία για το επίδομα θέρμανσης
Φέτος, η διαδικασία είναι τελείως διαφορετική και οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται ότι έγιναν με βάση τα στοιχεία για το μέσο επίδομα, που εισπράχθηκε πέρσι ανά Ζώνη. Έτσι, για παράδειγμα στην Α’ Ζώνη, των ορεινών περιοχών, ενώ το ανώτατο όριο επιδόματος ήταν 400 ευρώ, το επίδομα που πήραν κατά μέσο όρο τα νοικοκυριά ήταν από 183 ευρώ (άγαμοι) ως 230 ευρώ (πολύτεκνοι).
Με αυτά τα δεδομένα, τα επιδόματα ανά Ζώνη πλαφονάρουν σε χαμηλότερα, μεν, επίπεδα από πέρσι, αλλά σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα από τα επιδόματα που εισπράχθηκαν πέρσι κατά μέσο όρο. Έτσι στην Α’ Ζώνη, το επίδομα «πλαφονάρει» στα 250 ευρώ, που είναι κατά τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών μεγαλύτερο κατά σχεδόν 37% από το περσινό μέσο επίδομα, στη Β’ Ζώνη το «ταβάνι» μπαίνει στα 180 ευρώ αντί 192 ευρώ, στη Γ’ Ζώνη μπαίνει στα 110 ευρώ αντί 102,4 ευρώ και στη Δ’ Ζώνη φτάνει στα 80 ευρώ αντί 64 ευρώ πέρσι.
Οι παραπάνω «οροφές» προσαυξάνονται, όμως, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών κατά 10% και κάπως έτσι το μέγιστο δυνατό φετινό επίδομα διαμορφώνεται στα 350 ευρώ, για οικογένειες με 4 παιδιά και πάνω. Επιπλέον, για πρώτη φορά «σπάνε» όλες οι Ζώνες σε ορεινές και μη ορεινές περιοχές, με προσαύξηση 20% για τις ορεινές.
Ας δούμε πρακτικά τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω. Πέρσι, μια πολύτεκνη οικογένεια στην Ευρυτανία (Α ´Ζώνη) μπορούσε να πάρει ως 400 ευρώ επίδομα θέρμανσης, αλλά θα έπρεπε να αγοράσει 2.500 λίτρα πετρέλαιο κι όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, κατά μέσο η επιδότηση σε αυτές τις περιοχές ήταν μόλις 230 ευρώ, αφού προφανώς τα νοικοκυριά δεν άντεχαν να σηκώσουν το βάρος της δαπάνης των 2.500 λίτρων. Φέτος, η ίδια οικογένεια μπορεί να πάρει 350 ευρώ επίδομα, αρκεί να αγοράσει πετρέλαιο αξίας 700 ευρώ, δηλαδή περίπου 700 λίτρα, άρα 1.800 λίτρα λιγότερα από πέρσι!!!
Οι «γκρίζες» ζώνες
Φυσικά, όπως πάντα υπάρχουν «γκρίζες» ζώνες:
• Κατ’ αρχάς, είναι προφανές ότι όσοι εξάντλησαν πέρσι τα όρια επιδότησης, δηλαδή όσοι είχαν τη δυνατότητα να δαπανήσουν αυτά τα ποσά για αγορά πετρελαίου, φέτος θα λάβουν μικρότερα επιδόματα. Το παρήγορο γι’ αυτούς είναι ότι φέτος μπορούν να λάβουν το επίδομα με μικρότερη ποσότητα πετρελαίου.
• Είναι πολλοί, κυρίως πολυκατοικίες, που έχουν αποθεματοποιήσει πετρέλαιο από την περασμένη Άνοιξη. Με δεδομένο ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα εκπνέει στις 20 Δεκεμβρίου και λόγω του ότι το… καλοκαίρι συνεχίζεται, είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να καταναλώσουν ως τότε το απόθεμα και να αγοράσουν νέες ποσότητες, άρα τίθεται εν αμφιβόλω το επίδομα
• Κονδύλι επιδόματος θέρμανσης για το 2020 δεν έχει προβλεφθεί. Τι θα γίνει με όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια- τα οποία δεν αλλάζουν σε σχέση με πέρσι- και δεν προλάβουν να προμηθευτούν φέτος πετρέλαιο; Από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι αυτά τα ζητήματα θα εξεταστούν στην ώρα τους, αφήνοντας ανοικτό «παράθυρο» για χρήση του Ειδικού Αποθεματικού του Προϋπολογισμού, αν χρειαστεί να καλυφθεί το κόστος επιδότησης γι’ αυτούς τους δικαιούχους, που θα αγοράσουν πετρέλαιο από τον Ιανουάριο και μετά
• Η διαδικασία προβλέπει ότι πρώτα αιτείσαι επιδόματος και μετά υποχρεούσαι να αγοράσεις πετρέλαιο ως 31 Δεκεμβρίου. Και τι γίνεται με αυτούς που θα πάρουν επίδομα, αλλά δεν θα πάρουν πετρέλαιο; Αρμόδιες πηγές παραπέμπουν στους ελέγχους που γίνονταν όταν ίσχυσε το σύστημα της προκαταβολής του επιδόματος. Έτσι, όταν θα πέσουν στο Taxis όλα τα τιμολόγια αγορών, θα γίνουν διασταυρώσεις και οι… πονηροί θα κληθούν να επιστρέψουν τα επιδόματα
• Για πρώτη φορά οι Ζώνες «σπάνε» σε ορεινούς και μη ορεινούς Δήμους. Αυτό, βέβαια, συνεπάγεται μικρότερη επιδότηση σε περιοχές που ως τώρα εντάσσονταν στα υψηλότερα κλιμάκια επιδότησης. Για παράδειγμα, σε όλο το νομό Σερρών, που ανήκει στην Α’ Ζώνη, το επίδομα πέρσι ήταν ως 320 ευρώ για άγαμο και ως 400 ευρώ για έγγαμους, με υποχρέωση αγοράς 2.000 και 2.500 λίτρων αντιστοίχως. Φέτος, στην Α’ Ζώνη το επίδομα για άγαμους διαμορφώνεται- έστω με πολύ χαμηλότερη κατανάλωση- στα 250 και 200 ευρώ αντιστοίχως κι έτσι αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ποιοι Δήμοι εντός της ίδιας Ζώνης θα χαρακτηρίζονται ορεινοί και ποιοι όχι.
Μεγάλοι χαμένοι αναμφίβολα είναι οι επαγγελματίες του κλάδου, δηλαδή πρατηριούχοι και εταιρίες εμπορίου πετρελαίου θέρμανσης, καθώς πόνταραν σε αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου να ενισχύσουν το τζίρο τους.
Τελικά αυτά η αύξηση του κονδυλίου κατά 10 εκατ. Ευρώ δεν συνεπάγεται αύξηση του επιδόματος, αλλά διευκόλυνση των νοικοκυριών να πάρουν το επίδομα αγοράζοντας πολύ λιγότερα λίτρα πετρελαίου…
Πηγή: iefimerida.gr