Δευτέρα, 19 Μαΐου, 2025
24.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για την Γενοκτονία των Ποντίων

Πρέπει να διαβάσετε

Ημέρα μνήμης η σημερινή, καθώς σαν σήμερα, το 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, δίνοντας το σύνθημα για το τελικό και πλέον αιματηρό στάδιο της γενοκτονίας των Ποντίων.

Το δικό τους μήνυμα στέλνουν οι πολιτικοί αρχηγοί, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει την ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων και να αναγνωριστεί η ιστορική αλήθεια.

Μητσοτάκης για Γενοκτονία Ποντίων: «Μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία»

«Τιμούμε και εφέτος τη μνήμη χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, εξοντώθηκαν και βασανίστηκαν» αναφέρει στην ανάρτηση του ο πρωθυπουργός.

Όπως επισημαίνει, «πρόκειται για μία μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία, που παραβιάζει τον πυρήνα κάθε αξίας ανθρωπισμού. Αποτελεί χρέος μας να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και να αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, χωρίς να λησμονούμε το παρελθόν».

«Οι Πόντιοι χτυπήθηκαν, όμως δεν ηττήθηκαν. Κράτησαν την παράδοση και τη γλώσσα τους, χτίζοντας με υπερηφάνεια και εργατικότητα ξανά τη ζωή τους στην πατρίδα μας. Εμπλουτίζουν, έτσι, την κοινωνία μας και την ελληνική ταυτότητα εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Η κληρονομιά τους ζει, πια, σε κάθε γωνιά της χώρας και σε κάθε νέα γενιά που φέρει το βάρος και την αξιοπρέπεια της ποντιακής καταγωγής. Είμαστε πάντα στο πλευρό τους. Στο πλευρό της Αλήθειας και της Δικαιοσύνης» καταλήγει η ανάρτηση.

Ανδρουλάκης: Να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να υπάρξει διεθνής αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας

Στην συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης, σε δηλώσεις που έκανε στις εκδηλώσεις του δήμου Θεσσαλονίκης «Η φλόγα της μνήμης» στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας όπως αυτή καθιερώθηκε το 1994 από τη Βουλή των Ελλήνων μετά από πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων που ήρθαν εδώ, στον τόπο τους, και μεγαλούργησαν.

Έχουμε χρέος, ως πολιτεία, να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να υπάρξει διεθνής αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Δεν είναι μόνο ένα εθνικό στοίχημα. Είναι ένας πανανθρώπινος στόχος. Γιατί μόνο η ισχυρή συλλογική μνήμη είναι δύναμη αποτροπής ανάλογων θηριωδιών κατά της ανθρωπότητας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που αυτός ο εφιάλτης είναι ακόμα εδώ».

Φάμελλος: Η 19η Μαΐου μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα ανεξίτηλο συλλογικό τραύμα

«Η 19η Μαΐου μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα οδυνηρό και ανεξίτηλο συλλογικό τραύμα: τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», τονίζει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας του περασμένου αιώνα, που αποτελεί μέρος της ευρύτερης γενοκτονίας των Ελλήνων και γενικά των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μια οργανωμένη επιχείρηση εξόντωσης, διωγμών, προσφυγιάς και βίαιου ξεριζωμού», υπογραμμίζει και προσθέτει:

«Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων (Ποντίων, Μικρασιατών, Ανατολικοθρακιωτών) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν αφορά μόνο την ιστορική δικαίωση και τη διατήρηση της μνήμης απέναντι στη λήθη και την παραχάραξη. Αποτελεί παράλληλα πράξη ευθύνης, που συνδέεται με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανάγκη πρόληψης αντίστοιχων ειδεχθών εγκλημάτων».

«Στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στους απογόνους των προσφύγων και σε όλους όσοι κράτησαν άσβεστη τη μνήμη. Συνεχίζουμε στο πλευρό τους τον αγώνα για την καθολική αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», σημειώνει.

«Δεν ξεχνούμε – Τιμούμε – Διεκδικούμε. Για την ιστορική αλήθεια, την ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», καταλήγει η ανάρτηση του Σ. Φάμελλου, στην οποία περιλαμβάνεται και το πρωτοσέλιδο της Αυγής στις 19 Μαΐου 1994, την πρώτη χρονιά που τιμήθηκε επίσημα από την Ελληνική Πολιτεία η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μετά την καθιέρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων στις 24 Φεβρουαρίου 1994.

Βελόπουλος: Οι νεκροί της Γενοκτονίας των Ποντίων ζητούν δικαίωση

« Δεν λησμονούμε τα 353.000 θύματα, τις διώξεις, τις εκτοπίσεις και τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού, από τα χέρια των Τούρκων», σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στο μήνυμά του για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου:

«106 χρόνια μετά, οι νεκροί μας ζητούν δικαίωση. 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Δεν λησμονούμε τα 353.000 θύματα, τις διώξεις, τις εκτοπίσεις και τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού, από τα χέρια των Τούρκων.

Δεν ξεχνάμε γιατί δεν μας το επιτρέπουν οι νεκροί μας. Ο αγώνας μας για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από ολόκληρο τον κόσμο συνεχίζεται αδιάκοπος. Παραμένουμε πιστοί στις παραδόσεις, τους θρύλους και τολμούμε να βροντοφωνάξουμε: Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα’ναι!», τονίζει ο κ. Βελόπουλος.

in_article_2_mobile
Πηγήcnn.gr

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα