Μια εβδομάδα μετά τον εντοπισμό φακέλου – βόμβα που εστάλη σε εφέτη του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη, στην οποία αποφασίστηκε να προταθούν σειρά μέτρων προστασίας.
Μεταξύ των προτεινόμενων μέτρων είναι η εγκατάσταση καμερών περιμετρικά του δικαστικού μεγάρου, η μόνιμη λειτουργία δύο μαγνητικών πυλών με συσκευές X-RAY και με ενισχυμένη παρουσία ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών, η τοποθέτηση πλεγμάτων σε παράθυρα του ισογείου και του υπογείου, η μόνιμη φρούρηση του υπόγειου πάρκινγκ κ.ά.
Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για μέτρα που περιλαμβάνονται σε έκθεση που είχε συντάξει τον Οκτώβριο του 2013 η ΕΛ.ΑΣ. (με τίτλο έκθεση «τρωτότητας»), μετά την έκρηξη βόμβας που είχε προηγηθεί τρία χρόνια νωρίτερα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Πηγές που συμμετείχαν στην σημερινή σύσκεψη επισήμαναν, κατά πληροφορίες, ότι τα συγκεκριμένα μέτρα «δυστυχώς και ατυχώς» δεν υλοποιήθηκαν και «έμειναν στα… χαρτιά».
Άμεσα εφαρμόσιμα – μη κοστοβόρα μέτρα
Κατά τη σημερινή σύσκεψη της Επιτροπής Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν οι προϊστάμενοι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και Εφετών, οι επικεφαλής του Πρωτοδικείου, του Εφετείου, του Ειρηνοδικείου και του Πταισματοδικείου, όπως επίσης οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου και του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα λήψης μέτρων και ειδικότερα αυτών που είναι άμεσα εφαρμόσιμα και δεν απαιτούν μεγάλο κόστος.
Αυτά είναι η διάθεση έξι αστυνομικών με ειδικές γνώσεις στη λειτουργία μαγνητικών πυλών και συσκευών X-RAY, η μόνιμη παρουσία αστυνομικού φρουρού στο υπόγειο πάρκινγκ, όπως επίσης η τοποθέτηση πλεγμάτων στα κοινόχρηστα παράθυρα του ισογείου και του υπογείου.
Όπως έγινε γνωστό, τα προτεινόμενα μέτρα θα κατατεθούν στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, μιας και η υλοποίησή τους απαιτεί μελέτες και χρηματοδοτικά εργαλεία.