Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
17.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τα Λινοπεράματα στην εξίσωση της «ψυχρής εφεδρείας»

Πρέπει να διαβάσετε

Σε δυσεπίλυτο γρίφο εξελίσσεται η επιλογή των μονάδων της ΔΕΗ που θα λειτουργήσουν σε καθεστώς «ψυχρής εφεδρείας» μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής.

Μπορεί η Κρήτη, με την ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού ενεργειακού project, να αποκτά επιτέλους απόλυτη ασφάλεια ως προς το ενεργειακό της ισοζύγιο, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι κάποια ή κάποιο από τα εν ενεργεία εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής θα διατηρηθεί σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας ώστε σε περίπτωση τυχόν βλάβης στις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις να συνεχίζεται απρόσκοπτα η τροφοδοσία του νησιού.

Ο ΑΔΜΗΕ κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, ωστόσο στην ανεπίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων από την ηγεσία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, έγινε σαφές ότι τα Λινοπεράματα, ένας από τους βασικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην Κρήτη αποτελεί, αν όχι μονόδρομο, τουλάχιστον την πρώτη επιλογή.

Θεωρείται δεδομένο ότι στην Κρήτη θα διατηρηθούν 400 MW συμβατικής παραγωγής σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας, παρά το γεγονός ότι είναι εφικτή η τροφοδότηση του νησιού αποκλειστικά μέσω των καλωδίων (Χανιά – Πελοπόννησος και Δαμάστα – Αττική) αλλά και της παραγωγής μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Όπως αναλύεται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2024-2033, το οποίο έχει υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) : «Είναι απαραίτητο να παραμείνει στην Κρήτη συμβατική παραγωγή σε καθεστώς εφεδρείας εκτάκτων αναγκών για την αντιμετώπιση ενδεχομένων μερικής απώλειας των διασυνδέσεων ή πρόσκαιρης απώλειας εξοπλισμού του συστήματος μεταφοράς κατά τη διάρκεια των οποίων να καθίσταται επιβεβλημένη η λειτουργία συμβατικής ισχύος για λόγους ασφάλειας δικτύου.

Για την πλήρη κάλυψη του φορτίου στο δυσμενέστερο όμως ενδεχόμενο της πλήρους απώλειας της DC διασύνδεσης, ιδίως αν συμβεί σε περίοδο υψηλού φορτίου συνδυαστικά με χαμηλή παραγωγή ΑΠΕ, ενδέχεται να απαιτηθεί και πρόσκαιρη λειτουργία έως και 400 MW συμβατικής ισχύος».

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στους επόμενους μήνες με το δεδομένο ότι το 2025 θα είναι προς χρήση η μεγάλη διασύνδεση και σταδιακά θα κλείσουν οι ρυπογόνες μονάδες της ΔΕΗ στο νησί.

Σωτήρης Μεταξάς

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα