Μία σειρά από κοινοτικά «εργαλεία» που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρονται για την απορρόφηση κονδυλίων για την αποκατάσταση των καταστροφών που άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία στην Κρήτη.
Οι πρώτες καταγραφές των ζημιών ανεβάζουν το ύψος των καταστροφών σε … αστρονομικά μεγέθη (κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ) και οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές «δεξαμενές» είναι μονόδρομος.
Ήδη συντάσσεται ο σχετικός φάκελος, παράλληλα με την καταγραφή των ζημιών για τις ανοιχτές «πληγές» που άφησε στο πέρασμά της η θεομηνία.
Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Στόχος είναι να υποβληθεί πλήρης φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Υπουργείου Οικονομίας ώστε να απορροφηθούν κονδύλια από το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών και την εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές της Ευρώπης. Το Ταμείο ιδρύθηκε μετά τις σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη το καλοκαίρι του 2002. Έκτοτε, έχει χρησιμοποιηθεί σε 80 περιπτώσεις για την αντιμετώπιση καταστροφών, όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμοί, καταιγίδες και ξηρασίες. Μέχρι σήμερα έχει παρασχεθεί βοήθεια πάνω από 5 δισ. ευρώ σε 24 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.
Τα κριτήρια και η διαδικασία
Η Επιτροπή αξιολογεί την αίτηση και – εάν γίνει δεκτή – προτείνει ένα ποσό για ενίσχυση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μόλις η κατανομή κονδυλίων καταστεί διαθέσιμη στον προϋπολογισμό της ΕΕ, η Επιτροπή υιοθετεί μια απόφαση με την οποία χορηγεί την ενίσχυση στο κράτος – μέλος που έχει καταθέσει το σχετικό αίτημα. Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης μπορούν να χρηματοδοτηθούν αναδρομικά από την πρώτη ημέρα της καταστροφής.
Σωτήρης Μεταξάς