Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης και το μεγάλο «στοίχημα»

Πρέπει να διαβάσετε

Για τα κοιτάσματα της Κρήτης και τις εξελίξεις, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στον Σωτήρη Μεταξά, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πετρελαικής Έρευνας του ΙΤΕ Νίκος Πασαδάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Πασαδάκης, είναι βάσιμες οι ανησυχίες του κόσμου όμως δεν υπάρχει λόγος οι πολίτες να θεωρούν ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα, ως προς το ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε – αλλά νομίζω αυτή είναι και η πραγματικότητα. Ενδεχομένως τα προηγούμενα χρόνια να καλλιεργήθηκε δημοσιογραφική ή επειδή ο κόσμος πάντα θέλει να ακούει μεγάλες ειδήσεις, ένας ενθουσιασμός ότι μέσα σε δύο χρόνια θα έχουν λυθεί θέματα και θα έχουν αρχίσει οι παραγωγές».

Τόνισε δε, ότι ο σχεδιασμός τουλάχιστον όσον αφορά τη δυτική – νοτιοδυτική Κρήτη των μεγάλων εκμεταλλεύσεων παραμένει ως έχει. «Το μόνο που έχει αλλάξει στο πλάνο αυτό, είναι η μετάθεση κατά ένα χρόνο, στο πρόγραμμα των γεωφυσικών ερευνών που θα έκανε η TOTAL. Αυτό έχει αλλάξει μόνο, όσον αφορά τις μεγάλες παραχωρήσεις κατά τ’ άλλα υπήρξε ένα μάγκωμα, μια δυσκολία στην πετρελαϊκή αγορά, στην αρχή του κορωνοϊού, όμως στη συνέχεια και αν παρακολουθείτε τις καθημερινές τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Το βλέπουμε και στα ντόπια καύσιμα».

Ο κ. Πασαδάκης επεσήμανε πως για την ενεργειακή μετάβαση, καλλιεργήθηκε επίσης από πολλές πλευρές, ένας μύθος. «Ειδικά για την Ελλάδα. Ότι όλα θα γίνουν γρήγορα, είναι υπόθεση μερικών χρόνων, ούτε καν 10ετίας, ώστε η Ελλάδα να ακολουθήσει αυτά τα φιλόδοξα σχέδια του GREEN DEAL. Προέβη η χώρα σε κινήσεις που δεν αποδείχθηκαν, όπως η γρήγορη απολιγνιτοποίηση και φτάσαμε σήμερα ειδικά στην περίοδο του καύσωνα, να παίρνουν μπροστά όλοι οι λιγνιτικοί σταθμοί». 

Σύμφωνα με τον κ. Πασαδάκη, πρόκειται για μια πολύ απλή εξίσωση που λέει ότι όσες περισσότερες ΑΠΕ βάζεις στο σύστημα, τόσο μεγαλύτερες εφεδρείες χρειάζεται. «Αποσυμβατικά, φωτοβολταϊκά, είναι στοχαστικά γιατί δεν είναι διαθέσιμα και δεν είναι διαθέσιμη η αποθήκευση τους. Η τεχνολογία μας έφτασε να ανακαλύψει και να βάλει σε εφαρμογή νέες μορφές ενέργειας. Όμως ακόμη αυτά είναι ανώριμα, δεν μπορούν να κρατήσουν τον κορμό του συστήματος, γι’ αυτό δεν πρέπει να βιαζόμαστε και οι κινήσεις θα πρέπει να γίνονται φειδώ, προσεκτικά. Γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε μια κοινωνία που μέσα στο καλοκαίρι να μείνει χωρίς ρεύμα. Πολύ εύκολα πιστέψαμε ότι η πηγή όλων των κακών που έφερε την κλιματική αλλαγή, ήταν τα ορυκτά καύσιμα. Δεν είναι έτσι και αν το δούμε πιο ήρεμα πρέπει να δεχτούμε ότι ζούμε σε ένα κοινωνικοπολιτικό σύστημα, το οποίο παράγει από μόνο του τα προβλήματα». 

Ο κ. Πασαδάκης τόνισε πως το φυσικό αέριο είναι ο παράγοντας που θα εξισορροπήσει την εξίσωση, που είναι ανάμεσα στην είσοδο των ανανεώσιμων και στις παραδοσιακές μορφές ενέργειας. «Αυτό γίνεται σήμερα. Η Ελλάδα, παράγει όλο της το ρεύμα από το φυσικό αέριο και επειδή δεν έφτανε γι’ αυτό μπήκαν οι λιγνιτικοί σταθμοί μπροστά. Αλλά έχουμε πρόβλημα εδώ. Το φυσικό αέριο είναι όλο εισαγόμενο. Αυτό είναι το δίλλημα που υπάρχει. Σήμερα έχουμε μια περίοδο ενεργειακής μετάβασης που θα κρατήσει 50 χρόνια. Ακόμη και μελέτες προβλέπουν ότι μέχρι το 2050 το 60% της ενέργειας, θα παράγεται από ορυκτά καύσιμα, κυρίως φυσικό αέριο. Σε δεκαετίες μπροστά η Ελλάδα, θα συνεχίσει να είναι ο καταναλωτής του φυσικού αερίου ή θα προσπαθήσει υποστηρίζοντας τις προσπάθειες των εταιριών που έχουν μπει στις ελληνικές περιοχές να αναπτύξουν τα δικά μας κοιτάσματα;».

Κλείνοντας, ο κ. Πασαδάκης ανέφερε πως όλοι κάνουν προσπάθειες αλλά οι χώρες που έχουν καλύτερη λογική, ακολουθούν κοινή λογική και πάνε με μετρημένα βήματα. «Η Νορβηγία είναι πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές, δεν έχει κάνει ούτε βήμα πίσω από την παραγωγή του φυσικού αερίου. Η Αμερική κάνει το ίδιο πράγμα. Να μη μιλήσω για Κίνα και Ινδία χώρες που προφανώς δεν μπορούν με κανένα τρόπο να ακολουθήσουν. Κάνουν όμως καλά όλες οι χώρες που ετοιμάζονται για τη νέα περίοδο, να ενισχύσουμε την έρευνα, την επιστημονική κοινότητα ώστε να ετοιμαζόμαστε σιγά – σιγά για το επόμενο. Τις νέες μορφές ενέργειας που πρέπει όμως να αποδείξουν πρώτα ότι μπορούν να σταθούν μόνες τους». 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα