Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης στην ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν-Σάρατζ

Πρέπει να διαβάσετε

Με τον Τούρκο πρόεδρο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντάται στις 14.00 το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Σ

την ατζέντα των συνομιλιών, πέραν από τις εξελίξεις στα πεδιά των μαχών στην Λιβύη, θα βρεθεί και το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Στη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης θα τεθεί θέμα συνεργασίας των δύο πλευρών στον τομέα της ενέργειας, στο πλαίσιο του μνημονίου που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών τον περασμένο Νοέμβριο.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από την δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του αιτήματος της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων TPAO προς την κυβέρνηση για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων σε επτά σημεία που βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πάνω στη νοητή γραμμή που ξεκινά από τα βορειανατολικά της Ρόδου, συνεχίζει ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου περνάει ανατολικά της Κρήτης και καταλήγει στα νοτιοανατολικά της μεγαλονήσου.

Πληροφορίες από την Αγκυρα αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να παραχωρήσει η κυβέρνηση του Αλ Σάρατζ στην Τουρκία «δικαιώματα» για σεισμικές έρευνες στην επέκταση της περιοχής αυτής, προς την πλευρά της Λιβύης και νοτίως της Κρήτης, όπως οριοθετείται από το μνημόνιο, που υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον περασμένο Νοέμβριο.

Παρακάτω εμφανίζεται ο χάρτης που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με τις περιοχές όπου ζήτησε άδεια ερευνών και εξορύξεων η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ. Η γραμμή FE στο χάρτη είναι το όριο όπου ξεκινάει η «ΑΟΖ» της Λιβύης, όπως υποστηρίζουν στο μνημόνιο που υπέγραψαν Αγκυρα και Τρίπολη, νότια του οποίου δεν αποκλείεται να προαναγγελθούν έρευνες της Τουρκίας με παραχώρηση «δικαιωμάτων», μετά στη συνάντηση Ερντογάν – Σάρατζ.

thumbs b c bb9dd1df75e6077402df0286e4945a1e

Στην ατζέντα των συνομιλιών στην Αγκυρα σημαντική θέση καταλαμβάνει επίσης η στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης προς το καθεστώς Σάρατζ ο οποίος, με τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας, φάινεται ότι ανέκοψε την προέλαση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ και του Κοινοβουλίου της χώρας προς την  πρωτεύουσα Τρίπολη. Τουρκικές πηγές ανέφεραν, μάλιστα, ότι οι δυνάμεις του Σάρατζ ανακατέλαβαν χθές, Τετάρτη, το αεροδρόμιο της Τρίπολης, που βρίσκεται 27 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, ενώ ο ίδιος ο Χαφτάρ μετέβη στο Κάιρο, όπου είχε επαφές με΄αξιωματούχους της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που τον στηρίζουν, για να αξιολογηθεί η μεταβαλλόμενη κατάσταση στα μέτωπα των συγκρούσεων.

Υπενθυμίζεται πως προχθές, Τρίτη, συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης να αναφέρει:

«Αξιολογήθηκε η υστερόβουλη στάση ορισμένων παραγόντων που συγκλίνουν στον κοινό παρανομαστή της αντίθεσής τους προς την Τουρκία, όσον αγορά στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειές της στη Μεσόγειο».

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση επισημαίνει πως «θα συνεχιστεί χωρίς συμβιβασμούς η προάσπιση των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα».

Τονίστηκε δε, πως η Τουρκία «θα συνεχίσει την παροχή υπηρεσιών στρατιωτικών συμβούλων, προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειές της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και ηρεμίας σε ολόκληρη τη χώρα, διατηρώντας την πολιτική και εδαφική ακεραιότητά της.

Μάλιστα, απευθύνθηκε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να τηρήσει στάση αρχών απέναντι στα σκοτεινά μορφώματα που στρέφονται κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης και σφετερίζονται τη βούληση του λαού της».

Στην ατζέντα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα βρέθηκαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, η αντιμετώπιση των κουρδικών οργανώσεων ΡΚΚ και PYD, η μάχη κατά του ISIS, θέματα εσωτερικής ασφαλείας και η αντιμετώπιση του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα