Ωραίο να  εκφράζεσαι μέσω της ζωγραφικής και να δίνεις  «ζωή” σε γκριζαρισμένους τοίχους υπόγειες γέφυρες και κτίρια «φαντάσματα”.

Η  ζωγραφική στους τοίχους με σπρέι, ή αλλιώς η τέχνη των graffiti, μπορεί μέχρι πρότινος να ήταν μια μορφή τέχνης του περιθωρίου, όμως πλέον αποτελεί τέχνη που εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη. Διαμορφώνει πόλεις, εγκαταλελειμμένα κτήρια, ομορφαίνει  γειτονιές, έναν γκρίζο τοίχο, ένα παραμελημένο κτίριο. Διάβαζα πρόσφατα ότι όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, αναγνωρίζοντας πλέον την αξία και τη σημασία της street art, αποφασίζουν να την υιοθετήσουν και να τη χρηματοδοτήσουν με ειδικά urban projects, προσφέροντας την ευκαιρία σε νέους street artists να δημιουργήσουν, με στόχο να αναβαθμιστούν υποβαθμισμένοι αστικοί χώροι που θα «χρωματίσουν” την καθημερινότητα των κατοίκων και όχι μόνο.

Όλα αυτά στην υπόλοιπη Ευρώπη γιατί εδώ υπάρχει η λογική της «παρέμβασης”  ασχημαίνοντας τα μνημεία μας και τον αστικό εξοπλισμό.  Ευτυχώς φωτεινές εξαιρέσεις υπάρχουν, όπως π.χ, η περίπτωση του Λάκκου στο Ηράκλειο που έχει μετατραπεί σε μια «ζωντανή» γειτονιά, γεμάτη χρώμα και πολιτισμό, καθώς και  κάποια μεμονωμένα σημεία  που σε εκπλήσσουν ευχάριστα. Κατά τα λοιπά, μια βόλτα είναι αρκετή για να εντοπίσεις, ουκ ολίγες «παραφωνίες” που σε κάνουν να αναρωτιέσαι γιατί.  Γιατί να μη μπορούμε να αγαπήσουμε περισσότερο αυτή τη πόλη. Για του λόγου το αληθές, σας παραθέτουμε φωτογραφίες από graffiti, στο Λονδίνο, τη Σόφια, τη Κοπενγχαγη, τη περιοχή του Λάκκου αλλά και τμήματος των τειχών στο Ηράκλειο. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Το γκράφιτι ως μορφή τέχνης στην Ευρώπη.

Γκράφιτι στο Βερολίνο

Μια άλλη εκδοχή ενός γκράφιτι, στο Λονδίνο

Ενα εντυπωσιακό γκράφιτι στην Κοπεγχάγη

Η τέχνη του γκράφιτι στη Σόφια

Το γκράφιτι στο Ηράκλειο…

Υπάρχουν όμως και φωτεινές εξαιρέσεις όπως η περίπτωση του Λάκκου στο Ηράκλειο, που πραγματικά εντυπωσιάζουν