Η νέα τάση για τα φωτοβολταϊκά μπαλκονιού (αλλιώς plug-and-play φωτοβολταϊκά) έφτασε και στην Ελλάδα ανοίγοντας μια νέα αγορά. Έπειτα από την ευρεία χρήση τους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πλέον πωλούνται και στη χώρα μας σε καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Με τιμές περίπου 550 με 600 ευρώ για ένα σύστημα φωτοβολταικό κίτ πρίζας 350 με 420 W (βατ) μπορεί κανείς να προμηθευτεί και να εγκαταστήσει μόνος του ένα ηλιακό σύστημα.
Η διαδεδομένη χρήση τους σε Γερμανία, Βέλγιο, Αυστρία, Γαλλία κ.ά. έχει καταδείξει ότι η εγκατάσταση δύο πάνελ των 400 Watt (βατ) – με ένα μέσο κόστος στα 1.100 με 1.200 ευρώ – μπορεί να μειώσει τουλάχιστον κατά 25% τον λογαριασμό ρεύματος ενός τυπικού νοικοκυριού, ενός μικρού καταστήματος ή μιας εταιρείας. Μάλιστα, η ενέργεια που παράγεται από τα ηλιακά πάνελ διανέμεται αμέσως στο κύκλωμά και τροφοδοτεί πρώτα τις συσκευές που βρίσκονται πιο κοντά στο κιτ.
Το τελευταίο διάστημα, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) στην Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε, σύντομα να προσδιοριστούν οι κανόνες για τα συγκεκριμένα συστήματα και να προωθηθεί στη συνέχεια η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την εγκατάστασή τους μόνο με γνωστοποίηση στον Διαχειριστή.
Τα plug-and-play φωτοβολταϊκά συνήθως αποτελούνται από δύο φωτοβολταϊκά πλαίσια, έναν μικρομετατροπέα και ένα απλό σύστημα στήριξης και συνδέονται απ’ ευθείας σε μία τυπική πρίζα του κτιρίου. Επίσης είναι ιδανικό όχι μόνο για ιδιοκτήτες όπως τα φωτοβολταϊκά στέγης αλλά και για ενοικιαστές καθώς μπορούν να το πάρουν μαζί τους κατά τη μετακόμιση. Επίσης, είναι πιο αποδοτικά καθώς ωφελούνται περισσότερο, σε σύγκριση με τα πάνελ στέγης, ακόμη και από τον «χαμηλό» ήλιο του χειμώνα.
Τι ισχύει στη Γερμανία
Τα φωτοβολταϊκά μπαλκονιού είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στη Γερμανία, όπου τον περασμένο Απρίλιο εγκρίθηκε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που περιορίζει τα όποια κανονιστικά ή ρυθμιστικά εμπόδια υπήρχαν αποσαφηνίζεται ότι δεν απαιτείται παρά μια απλή on-line γνωστοποίηση στον πάροχο ρεύματος μέσω ειδικής ψηφιακής πύλης. Σήμερα, στη Γερμανία οι ηλιακοί συλλέκτες στα μπαλκόνια ξεπερνούν τους 700.000 έχοντας διπλασιαστεί από τις αρχές του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου ομοσπονδιακού Διαχειριστή διανομής ηλεκτρικής ενέργεια BNetzA. Τα εγγεγραμμένα συστήματα ανεβάζουν την εγκατεστημένη ισχύ ηλιακών φωτοβολταϊκών μπαλκονιών στη χώρα στα 600 MW.
Μάλιστα, από τον Ιανουάριο του 2023 τα φωτοβολταϊκά μπαλκονιού έχουν εξαιρεθεί στη Γερμανία από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (0% ΦΠΑ) ενώ ορισμένοι δήμοι της χώρας έχουν εισαγάγει γενναιόδωρα προγράμματα επιδοτήσεων όπως το Βερολίνο που προσφέρει επιδότηση 500 ευρώ. Αλλά και άλλες χώρες, όπως η Αυστρία, η Βρετανία, η Κροατία, η Ιρλανδία, και η Ολλανδία έχουν επιβάλλει μηδενικό ΦΠΑ για τα ηλιακά συστήματα ενώ άλλες κράτη (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία και Πορτογαλία) έχουν υιοθετήσει διάφορα άλλα μέτρα στήριξης.
Σύμφωνα με το Global Balcony Solar System Market Research Report (2024) το μερίδιο αγοράς των φωτοβολταϊκών μπαλκονιών εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 4,5 δισ. δολάρια έως το 2032 (από 1,12 δισ. δολάρια το 2023) με τον προβλεπόμενος ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης της αγοράς να προσδιορίζεται την επόμενη οκταετία στο 16,76%.