Μοιραία κάποια στιγμή η συζήτηση πρέπει να ανοίξει ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα και να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός.

Τι μέλλει γενέσθαι με τις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Ηρακλείου όταν αυτό θα κλείσει όπως προβλέπει η σύμβαση για τη λειτουργία του αερολιμένα Καστελίου;

Πως θα αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα όταν θα απομακρυνθούν οι ρυπογόνες μονάδες σύμφωνα και με την αυστηρή οδηγία της Κομισιόν;

Η ανάγκη ύπαρξης συντονισμού και κατάρτισης ενιαίου και συγκροτημένου σχεδιασμού από τους φορείς της Κρήτης είναι επιτακτική με βάση και το «αμαρτωλό» παρελθόν της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών που εγκαταλήφθηκε.

Ναι μεν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις δεν ανήκουν ιδιοκτησιακά στην τοπική αυτοδιοίκηση, ναι μεν οι εξελίξεις προσδιορίζονται σε βάθος δεκαετίας, ωστόσο οι τοπικές αρχές οφείλουν για τα δύο μεγαλύτερα «φιλέτα», ανατολικά και δυτικά του Ηρακλείου να βρεθούν ένα βήμα … μπροστά από τις εξελίξεις. 

Το θέμα έρχεται στο προσκήνιο μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ από τα Χανιά για την αξιοποίηση της μονάδας των Λινοπεραμάτων μέσω του realestate και μοιραία ανοίγει την ατζέντα για τις εκτάσεις – «φιλέτα» της πόλης.

Το … δις εξαμαρτείν, με βάση την εμπειρία από τις λάθος κινήσεις που έγιναν για την πρώην αμερικανική βάση Γουρνών, επιτάσσει μία διαφορετική τακτική και κυρίως την ανάγκη οι φορείς της Κρήτης να μην βρεθούν … προ τετελεσμένων γεγονότων.

Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται σχεδιασμός και όραμα δεκαετίας.

Σωτήρης Μεταξάς

Ο Σωτήρης Μεταξάς είναι δημοσιογράφος στην Τηλεόραση Creta.