Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ σημαντικά για την Κρήτη στην ανάπτυξη των ΑΠΕ

Πρέπει να διαβάσετε

Για την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τις συνέπειες της μίλησε μεταξύ άλλων στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Ν.Α. Ευρώπης Κώστας Σταμπολής.

Ο κ. Σταμπολής αναφέρθηκε στο power pass της κυβέρνησης, λέγοντας πως αυτή τη στιγμή έχει πάρει μια απόφαση, έχει κάνει τις απαραίτητες προβλέψεις με βάσει τον προϋπολογισμό και θα κινηθεί σε αυτό το πλάνο. «Δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή, τα μέτρα που εισηγείται για την εξοικονόμηση ενέργειας, είναι λογικά αλλά αυτό εξαρτάται από κάθε νοικοκυριό. Το κάθε άτομο πως θα αντιμετωπίσει το θέμα του κλιματιστικού. Πιο σημαντικό είναι η αντικατάσταση τους, με νέα που είναι πιο αποδοτικά και άρα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Να μπορέσει να δώσει κίνητρα σε επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν πολλά κλιματιστικά ή σε ορισμένα νοικοκυριά, να αντικαταστήσουν παλιάς τεχνολογίας, δηλαδή 15 και 20 ετών, με καινούρια. Θα έχει αποτέλεσμα στην μείωση της ζήτησης στην ηλεκτρική ενέργεια».

Ο κ. Σταμπολής ανέφερε πως όσον αφορά το πετρέλαιο, οι προοπτικές είναι δυσοίωνες διότι η τιμή έχει ήδη φτάσει τα 118 δολάρια το βαρέλι και προβλέπεται να αυξηθούν περισσότερο, «καθώς ενισχύονται οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας άρα αποσύρονται από τη διεθνή αγορά κάποιοι σημαντικοί όγκοι πετρελαίου. Αυτό οδηγεί τις διεθνείς τιμές προς τα πάνω, επίσης ο ΟΠΕΚ στον οποίο συμμετέχει η Ρωσία, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε σημαντικές αυξήσεις, κάνει αυξήσεις κάθε μήνα αλλά είναι οριακές. Άρα ο ΟΠΕΚ δεν πρόκειται να αυξήσει εντυπωσιακά την παραγωγή του, γύρω στα 2 – 3 εκ. βαρέλια την ημέρα σε μία αγορά 100 εκ. βαρελιών βγαίνουν εκτός αγοράς, αυξάνεται η ζήτηση καθώς ο πλανήτης, επανέρχεται η οικονομική δραστηριότητα μετά την πανδημία άρα έχουμε πίεση στη ζήτηση. Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια, σε πίεση στις τιμές και άρα περαιτέρω αύξηση» και πρόσθεσε:

«Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η τιμή σε δύο – τρεις μήνες αλλά η τάση είναι ανοδική και θα εξακολουθήσει για τους επόμενους δύο μήνες να είναι ανοδική. Άρα δεν πρόκειται να πέσουν οι τιμές πετρελαίου εκτός αν η κυβέρνηση, όπως εισηγείται και πολύ σωστά ο κ. Σομωλίδης, μειώσει τον ειδικό φόρο που είναι και επιβεβλημένο διότι μόνο έτσι μπορεί να δούμε πτώση της τιμής του πετρελαίου στην αντλία».

Σύμφωνα με τον κ. Σταμπολή, υπάρχουν πολλά πρότζεκτ σε όλη την Ελλάδα που αφορούν τις ΑΠΕ. «Είναι θέμα μεγαλύτερης αδειοδότησης και επίσης του ειδικού πολεοδομικού σχεδιασμού, εκεί θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες βελτιώσεις κατά τόπων, ώστε κάποιοι χαρακτηρισμοί εδαφών σε γεωργικούς ή μη να αποσαφηνιστούν και να γίνεται πιο εύκολα η εγκατάσταση. Η Κρήτη είναι η περιοχή της Ελλάδος που είναι η πιο ενδιαφέρουσα από πλευράς εφαρμογής ΑΠΕ, δεν της λείπει τίποτα και έχει πολύ καλά αιολικά περάσματα και ηλιακή ενέργεια και τώρα γίνεται η διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, πράγμα που θα ανοίξει τις δυνατότητες. Μέχρι τώρα είχαμε ένα 30% στην εγκατεστημένη πηγή της Κρήτης δεν μπορούσαν οι ΑΠΕ να το ξεπεράσουν, τώρα με τη διασύνδεση θα φτάσουμε 50 – 60% ίσως και παραπάνω. Τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ σημαντικά για την Κρήτη στην ανάπτυξη των ΑΠΕ».

Ο κ. Σταμπολής αναφέρθηκε στις έρευνες υδρογονανθράκων, λέγοντας πως υπάρχει μια σύγχυση σε επίπεδο Ευρώπης και σε επίπεδο κυβέρνησης διότι τα τελευταία τρία χρόνια «εμποδίστηκαν οι έρευνες με διάφορους τρόπους, δεν λέω άμεσα η κυβέρνηση αλλά δεν ήρθε συμπαραστάτης στις εταιρίες που είχαν αναλάβει τις έρευνες με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν κάποιες. Αυτή τη στιγμή εναπόκειται στον πατριωτισμό των ελληνικών εταιριών να σηκώσουν το βαρύ φορτίων των ερευνών, πρέπει να γίνουν με κάθε τρόπο, το να προσπαθήσεις να βρεις φυσικό αέριο, να το αξιοποιήσεις, να το παράγεις, δεν είναι αντίθετο με την αξιοποίηση των ΑΠΕ, δεν είναι το ένα ή το άλλο. Αυτή τη στιγμή ο πλανήτης έχει εισέλθει σε μια ενεργειακή μέγγενη, κάθε χώρα θα προσπαθήσει να αξιοποίηση ότι μορφή ενέργειας έχει. Δεν λέω ότι θα πρέπει με όλους τους τρόπους να βγάλουμε λιγνίτη και αυτός έχει τη θέση του κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Το ίδιο πράγμα και στο φυσικό αέριο, μπορούμε να το αξιοποιήσουμε χωρίς ρύπανση».

Κλείνοντας, ο κ. Σταμπολής ανέφερε πως πρόσφατα επισκέφθηκε κάποιες χώρες και όλοι είναι το ίδιο ανήσυχοι αν μπορέσουν να κρατήσουν το σύστημα «σταθερό» μέσα στο καλοκαίρι υπό τον φόβο ενός «μπλακ αουτ».«Έχει γίνει σχέδιο από την κυβέρνηση σε συνεργασία με τους διαχειριστές  που σε περίπτωση που υπάρχει υπερφόρτωση του συστήματος θα βγουν σταδιακά κάποια μεγάλα φορτία κυρίως βιομηχανίες, μεγάλα συγκροτήματα εκτός, για να μπορέσει να κρατηθεί το σύστημα. Όλοι είναι γνώστες του θέματος είναι έτοιμοι και μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα ενδεχόμενα».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα