Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό απέστειλαν τα τέσσερα Εργατικά Κέντρα της Κρήτης, ζητώντας να προχωρήσουν άμεσα τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του νησιού, τα οποία πέραν του ότι θα καλύψουν το «κενό» που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη, με το νησί να στερείται διαχρονικά υποδομών, θα δημιουργήσουν και χιλιάδες θέσεις απασχόλησης για τους Κρητικούς που πλήττονται από την οικονομική κρίση, λόγω του κορωνοϊού.
«Αφορμή ήταν το γεγονός ότι η Κρήτη έφτασε στην πρώτη θέση ανεργίας στη χώρα», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Σωτήρη Μεταξά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.
«Έπρεπε να περάσουν 27 χρόνια για να ξαναδούμε την Κρήτη σε αυτή τη θέση», ανέφερε ο ίδιος σχολιάζοντας τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ενώ συμπλήρωσε πως τα εργατικά κέντα της Κρήτης καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές στην απασχόληση, τόνισε ωστόσο πως τη δεδομένη στιγμή απαιτείται πολιτική βούληση συμπληρώνοντας πως αν εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες μόνο στο αεροδρόμιο Καστελίου μπορούν να απασχοληθούν μέχρι και 1500 άτομα, ενώ χιλιάδες θέσεις εργασίας θα ανοίξουν και με την υλοποίηση του ΒΟΑΚ.
«Αυτό που ζητάμε από τον πρωθυπουργό δεν είναι μόνο εργασιακό, είναι εν γένει κοινωνικό και αναπτυξιακό αλλά και θέμα ασφάλειας στην περίπτωση του ΒΟΑΚ», σημείωσε ο κ. Βοργιάς τονίζοντας πως με την εκκίνηση των έργων δεν θα βρεθούν μόνο θέσεις απασχόλησης για χιλιάδες άνεργους Κρητικούς, αλλά θα γίνει επιτέλους το βήμα για την ολοκλήρωση των αναπτυξιακών έργων που έχει ανάγκη το νησί. «Θεωρούμε ότι η Κρήτη αυτή τη στιγμή είναι η πιο αδικημένη περιφέρεια, ενώ προφέρει ένα μεγάλο ποσοστό για χρόνια τώρα στο ΑΕΠ της χώρας, δεν βλέπουμε κανένα σοβαρό δημόσιο έργο να προχωράει όπως θα έπρεπε», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.
Στην επιστολή μάλιστα γίνεται ειδική αναφορά και στην Κρητική καταγωγή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη. «Χρειάζεται και η πολιτική βούληση και γι’ αυτό επικαλούμαστε την Κρητική καταγωγή και του πρωθυπουργού και του Υφυπουργού υποδομών. Έχουμε δύο Κρητικούς στα βασικά πόστα», ανέφερε ο κ. Βοργιάς τονίζοντας πως «πρέπει η Κρήτη να σταματήσει να ακούει μόνο εξαγγελίες».
Αναλυτικά η επιστολή των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης προς τον Πρωθυπουργό:
«Κύριε Πρωθυπουργέ,
Δυστυχώς η πρώτη θέση του πίνακα που μας δίνουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μόνο ντροπή και θλίψη μας προκαλεί, αφού η Κρήτη μας βρίσκεται πλέον στην θέση αυτή λόγω της τεράστιας ανεργίας που εξαιτίας της πανδημίας επέφερε πλήγμα στην Τουριστική Βιομηχανία του νησιού μας .
Σας ζητάμε όχι μόνο σαν Πρωθυπουργός της χώρας , αλλά και σαν Κρητικός, να δώσετε άμεσες λύσεις που θα ωφελήσουν την οικονομία , την ασφάλεια των Κρητικών και των επισκεπτών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο νησί.
Επιτέλους θα πρέπει άμεσα , να προχωρήσουν και με γοργούς ρυθμούς τα μεγάλα Δημόσια έργα του νησιού, το Αεροδρόμιο Καστελίου και ο ΒΟΑΚ (από Καστέλι Κισσάμου έως Σητεία) και κάθε Δημόσιο έργο που εκκρεμεί που τόσο μεγάλη ανάγκη επιβάλλει την ολοκλήρωση τους.
Δυστυχώς, οι ευθύνες για την μη υλοποίηση έως σήμερα μεγάλων έργων στις υποδομές μας , έχουν διαχρονικά όλες οι Κυβερνήσεις που έχουν περάσει από τη χώρα τα τελευταία χρόνια, καθώς η Κρήτη έχει παραμεληθεί συστηματικά, ενώ προσφέρει στο ακέραιο ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας.
Σας καλούμε με την παρούσα Επιστολή , για την άμεση προσωπική παρέμβαση σας για την υλοποίηση χωρίς χρονοτριβές των μεγάλων Δημόσιων έργων, τα οποία θα προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στους Κρητικούς, ειδικά αυτή την περίοδο που βασικές θέσεις ευθύνης της Κυβέρνησης σας ( Πρωθυπουργός, Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών), είναι Κρητικοί, που όχι μόνο ξέρουν αλλά μπορούν να προσφέρουν στην γενέτειρά τους.
Παρακαλούμε όπως αφουγκραστείτε τα ζητήματα που σας θέτουμε, που δεν είναι μόνο εργασιακά αλλά βαθύτερα κοινωνικά, αναπτυξιακά και αφορούν ολόκληρη την Κρήτη».