Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
19.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Τα αντιβιοτικά στην εποχή της «παναντοχής» – «Αν δε λάβουμε μέτρα θα γυρίσουμε σε εποχές πριν από το 1940»

Πρέπει να διαβάσετε

«Ήμουν πραγματικά πεπεισμένη ότι οι γιατροί θα θεραπεύσουν τη λευχαιμία, αλλά δεν ήμουν σίγουρη αν θα καταφέρω να ξεπεράσω τη λοίμωξη που εμφάνισα λόγω του ανθεκτικού βακτηρίου Klebsiella, σημειώνει στο protothema.gr η 25χρονη Αρετή Ηλία, η Ελληνίδα που φέτος ήταν το κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης κι Ελέγχου Νοσημάτων κατά της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών. Η Αρετή Ηλία διαγνώστηκε με λευχαιμία στα 13 της χρόνια. Σήμερα είναι καλά και περιγράφει τις δύσκολες ημέρες που πέρασε στο νοσοκομείο, λόγω της επιπλοκής που προκάλεσε η λοίμωξη από το βακτήριο.

«Ήμουν πραγματικά πεπεισμένη ότι οι γιατροί θα θεραπεύσουν τη λευχαιμία, αλλά δεν ήμουν σίγουρη αν θα καταφέρω να ξεπεράσω τη λοίμωξη που εμφάνισα λόγω του μικροβίου. Η λοίμωξη λόγω της Klebsiella μου στερούσε ουσιαστικά τη δυνατότητα να αντιμετωπίσω τη λευχαιμία.»

“Όταν τα μικρόβια γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που έχουμε, κοινώς δεν τα πιάνουν, μετά έχουμε πρόβλημα, γιατί θα γυρίσουμε σε εποχές πριν από το 1940 που ανακαλύφθηκε το πρώτο αντιβιοτικό, η πενικιλίνη. Θα κάνουμε χειρουργεία και οι άνθρωποι θα πεθαίνουν. Δε θα μπορούμε να κάνουμε χημειοθεραπείες” σχολίασε στην Τηλεόραση CRETA ο Επικεφαλής Ειδικός στην Πρόληψη Λοιμώξεων του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας κι Έκβασης Νοσημάτων (CLEO), Γιάννης Κοψιδάς.

Το 2022 στην Ελλάδα καταγράφηκε ένας από τους υψηλότερους αριθμούς νοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ευρώπη, λόγω του βακτηρίου Klebsiella, που έχει αναπτύξει αντοχή στα περισσότερα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος. Διανύουμε την εποχή της “παναντοχής“, αφού σε αρκετές χώρες, ασθενείς εμφανίζουν λοιμώξεις από βακτήρια ανθεκτικά σε όλα σχεδόν τα διαθέσιμα αντιβιοτικά. Σε επίπεδο Ευρώπης, τα ανθεκτικά βακτήρια μολύνουν 800.000 ανθρώπους ετησίως κι οδηγούν στο θάνατο περί τις 35.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Η Ελλάδα και η Ιταλία είχαν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας το 2020.

“Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μια παγκόσμια υγειονομική απειλή. Οφείλουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τα αντιβιοτικά, γιατί δεν ανήκουν στη δική μας γενιά και δεν μπορούμε να τα καταστρέψουμε. Αυτά έχουν αλλάξει και το προσδόκιμο επιβίωσης που έχει αυξηθεί και την ιστορία της ιατρικής” τόνισε στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη ο Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διαμαντής Κοφτερίδης.

“Σε ευρωπαϊκό επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια η Ελλάδα είναι πρώτη σε κατανάλωση αντιβιοτικών τόσο στο νοσοκομειακό τομέα, όσο και στον τομέα της κοινότητας, αλλά είμαστε και από τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη μικροβιακή αντοχή” πρόσθεσε ο κ. Κοψιδάς.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, βάσει των οποίων η χώρα μας είναι πρώτη στις συνταγές αντιβιοτικών. “Μάλλον εμείς ως γιατροί πρέπει να προσπαθήσουμε να δίνουμε σωστά τα αντιβιοτικά” ανέφερε ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου της Πάτρας κι Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Μάρκος Μαραγκός.

Ο κ. Κοψιδάς σημείωσε ότι από το 1973 υπάρχει νόμος στην Ελλάδα, βάσει του οποίου δεν μπορείς να πάρεις κανένα φάρμακο χωρίς συνταγή. “Εντούτοις αυτό γινόταν” πρόσθεσε και στάθηκε σε μια μελέτη που έγινε στην Αθήνα το 2008 κι επαναλήφθηκε πέρυσι, αναφορικά με τη διάθεση αντιβιοτικών από τα φαρμακεία. “Το 2008 οι μελετητές πήγαν σε 150 περίπου φαρμακεία και ζητούσαν αντιβιοτικά, ένα αντιβιοτικό που ήταν απλό κι ένα προωθημένο που ήθελε επιπλέον συνταγή. Κατάφεραν και πήραν 100% από τα απλά και 50% από τα προωθημένα. Αυτήν τη μελέτη την επαναλάβαμε πέρυσι και καταφέραμε να πάρουμε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή μόνο από ένα φαρμακείο. Οπότε μάλλον κάτι έχει αλλάξει με τη νέα νομοθεσία!” Από την άλλη πλευρά, “υπήρχαν μελέτες από το εξωτερικό που έδειχναν ότι περίπου το 50% των συνταγών για αντιβιοτικά, δεν υπάρχει λόγος να δοθούν. Είναι για διαγνώσεις που δε χρειάζεται να πάρουν. Σε καινούρια μελέτη που αναμένεται να δημοσιευθεί, προκύπτει ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή και στην Ελλάδα έχουμε το ίδιο πρόβλημα.”

Αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση ότι στην Ευρώπη ξοδεύονται επιπλέον 32,5 εκατομμύρια ημέρες στο νοσοκομείο ετησίως, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της μικροβιακής αντοχής.

“Ειδικά στις ΜΕΘ, τόσο ενηλίκων όσο και Παίδων, ένα 10% των ασθενών που εισέρχονται νοσεί από κάποιο ανθεκτικό παθογόνο” υπογράμμισε ο Προϊστάμενος Δημόσιας & Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Κρήτης Δρ. Αντώνης Παπαδάκης.

Επίσης, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι βάσει των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από 10 νοσοκομεία της χώρας, στο πλαίσιο του πανελληνίου προγράμματος που ξεκίνησε το 2021 για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων και τη μικροβιακή αντοχή, η υγιενή των χεριών του προσωπικού δε συγκέντρωσε υψηλά ποσοστα, με τον κ. Κοψιδά να τονίζει πως η βάση όλων είναι η υγιεινή των χεριών.

Σε επίπεδο νησιού, τρέχει πρόγραμμα από τη Διεύθυνση Δημόσιας & Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ για την εκπαίδευση του προσωπικού στα νοσοκομεία σε σχέση με όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται, ούτως ώστε περιβαλλοντικά να μην εξαπλώνονται τα παθογόνα στα νοσοκομεία.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα