Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν νέες αυτοψίες για τις ρηγματώσεις στις Βούτες του Δήμου Ηρακλείου και στη «μάχη» ρίχτηκαν drones, που θα δώσουν στους ειδικούς μια πλήρη εικόνα του χώρου σε τρισδιάστατο επίπεδο.
«Περίπου τέσσερις κατασκευές που έχουν κάποιο θέμα, η σύσταση είναι να μην κατοικούνται», ανέφερε ο πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας ο οποίος βρίσκεται ξανά στην περιοχή και νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας 28 Απριλίου, συμμετείχε σε σύσκεψη στο κοινοτικό κατάστημα των Βουτών, με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, τους Αντιδημάρχους Γιώργο Σισαμάκη και Μανόλη Χαιρέτη, τον Πρόεδρο των Βουτών Χαράλαμπο Αλογδιανάκη και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Για τις τέσσερις περιπτώσεις κατοικιών που υπάρχει σύσταση να μην κατοικούνται, θα γίνουν αυτοψίες από τους μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ που είναι και αρμόδιοι για να κρίνουν τη καταλληλότητά τους.
«Θα ακολουθήσουν αναλύσεις προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα αίτια του φαινομένου, τα οποία θα είναι γνωστά σήμερα. Οι μεγάλες γεωμορφολογικές κλίσεις, οι διαρρήξεις στις μάργες του Ηρακλείου, το νερό που διεισδύει στο υπέδαφος, όλα αυτά συμμετέχουν στη διαδικασία του φαινομένου. Από εκεί και πέρα, το κρίσιμο είναι να παρατηρούμε συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου και στη συνέχεια να δούμε με ποιες διαδικασίες θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα. Δηλαδή ποια είναι τα ενδεικνυόμενα μέτρα που πρέπει να πάρουμε», ανέφερε ο κ. Λέκκας.
Για το αν η επιδείνωση του καιρού που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες το Ηράκλειο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη του φαινομένου, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως οι βροχές είναι πάντα αρνητικός παράγοντας στην εκδήλωση των κατολισθήσεων αλλά στην περίπτωση των Βουτών εμφανίστηκε πιο καθησυχαστικός.
Την ίδια στιγμή, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι θετική στο να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι έλεγχοι των πολιτικών μηχανικών του Δήμου Ηρακλείου, ξεκίνησαν από το νηπιαγωγείο των Βουτών, την εκκλησία, την παιδική χαρά, τους αύλειους χώρους και τα κατοικημένα σπίτια που έχουν διαπιστωθεί ρωγμές. «Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια, προέχει η εκτίμηση του κινδύνου», ανέφερε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος διευκρίνισε πως με βάση τους πρώτους ελέγχους, δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα στο νηπιαγωγείο και την εκκλησία, όμως ελήφθη η απόφαση να παραμείνει κλειστή η παιδική χαρά.
Μ. Σκραφνάκη: Είχαμε κάποια φαινόμενα παλιά, αλλά όχι σε αυτό το βαθμό
Την ανάγκη να μελετηθεί το φαινόμενο των Βουτών σε βάθος επεσήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΙ Κρήτης και τον Κώστα Μπογδανίδη και η γραμματέας του δήμου Ηρακλείου, πρώην κοινοτάρχης Βουτών Μαρία Σκραφνάκη που εξέφρασε την ανησυχία της μεν, αλλά επεσήμανε ότι δεν χρειάζεται πανικός αφού οι ειδικοί πρέπει να πουν τι συμβαίνει και πως θα αντιμετωπιστεί.
«Συντάσσουμε τώρα το έγγραφο για να κηρυχθούν οι Βούτες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κάνουμε όλες τις διαδικασίες με τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους για να είναι ασφαλείς οι κάτοικοι» τόνισε η κ. Σκραφνάκη ενώ ανέφερε ότι στο παρελθόν δεν θυμάται να έχουμε κάτι ανάλογο με ρωγμές αν και υπήρξαν κάποιες κατολισθήσεις στα πρανή.
«Θυμάμαι ασφαλώς ότι είχε πέσει ένας δέτης που λέμε στην Κρήτη και είχαμε κάνει τοιχίο αντιστήριξης όπως και σε άλλες περιπτώσεις» ανέφερε ενώ θύμισε ότι υπάρχουν ιστορικές αναφορές για σεισμούς τον 19ο αιώνα και τον εικοστό που έπληξαν το χωριό.
«Αλλά εδώ δεν φαίνεται να έχουμε κάτι τέτοιο», τόνισε η κ.Σκραφνάκη.
Ακούστε εδώ την κ. Σκραφνάκη:
Η ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου:
Νέα αυτοψία στις Βούτες και συντονισμό των δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της καθίζησης του εδάφους που έχει προκαλέσει ρηγματώσεις σε κατοικίες και δρόμους, πραγματοποιούν εκ νέου από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 28/4 ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, τους Αντιδημάρχους Τεχνικών Έργων & Βιώσιμης Κινητικότητας Γιώργο Σισαμάκη και Πολιτικής Προστασίας & Δημοτικής Αστυνομίας Μανόλη Χαιρέτη, τον Προέδρο των Βουτών Χαράλαμπο Αλογδιανάκη, μέλη του Τοπικού Συμβουλίου και τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Η επισκόπηση των μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, δήλωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός αρχής γενομένης από το σχολείο και τα κοινόχρηστα κτίρια και χώρους, και τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια: «Ένα κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου από έξι πολιτικούς μηχανικούς έχει ξεκινήσει την επισκόπηση από το Νηπιαγωγείο των Βουτών, την εκκλησία, την παιδική χαρά, τους αύλειους χώρους, εκεί όπου υπάρχει συνάθροιση κοινού, αλλά η ίδια αυτοψία θα περιλάβει και όλα τα κατοικημένα σπίτια στα οποία έχει διαπιστωθεί πρόβλημα, έχουν διαπιστωθεί ρωγμές, διότι προφανώς η προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια. Άρα λοιπόν προέχει η εκτίμηση του κινδύνου. Ήδη υπήρξε μια σύσταση εχθές το βράδυ που έγινε στη βάση της πρώτης μακροσκοπικής εκτίμησης, αλλά τώρα θα έχουμε μια πιο συγκεκριμένη εικόνα και βεβαίως θα ακολουθήσει και το κλιμάκιο των ειδικών συνεργατών του Προέδρου του ΟΑΣΠ καθηγητή Ευθύμη Λέκκα το οποίο αναμένεται σε λίγες ώρες».
Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα είναι γνωστά τα αίτια του φαινομένου δήλωσε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας τονίζοντας την κρίσιμη σημασία παρακολούθησης της εξέλιξης του φαινομένου: «Τα αίτια θα τα ξέρουμε σήμερα. Λίγο ως πολύ μπορεί να προδιαγραφούν. Είναι οι μεγάλες μορφολογικές κλίσεις, είναι η γεωλογική τομή, είναι οι διαρρήξεις που υπάρχουν στις μάργες του Ηρακλείου όπως λέγεται το πέτρωμα που είναι εδώ, είναι το νερό το οποίο διεισδύει στο υπέδαφος. Όλα αυτά συμμετέχουν στην διαδικασία εκδήλωσης των φαινομένων. Από εκεί και πέρα, το κρίσιμο είναι να παρατηρούμε συνεχώς ποια είναι η εξέλιξη του φαινομένου και στη συνέχεια να δούμε με ποιες διαδικασίες θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα, δηλαδή ποια είναι τα ενδεικνυόμενα μέτρα που πρέπει να πάρουμε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο».
Ο Ευθύμης Λέκκας δήλωσε ότι η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι θετική στην κήρυξη έκτακτης ανάγκης για τις Βούτες και αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός της ημέρας: «Θα γίνει η κήρυξη έκτακτης ανάγκης. Θα υποβληθεί το αίτημα από τον κ. Δήμαρχο στην Γενική Γραμματεία και η Γενική Γραμματεία είναι θετική στο να κηρυχθεί η περιοχή. Σήμερα θα γίνουν δύο δράσεις. Η πρώτη δράση αφορά την αποτύπωση της περιοχής από αέρος με μεγάλα drones τα οποία θα φέρουν οι συνεργάτες μου. Η αποτύπωση αυτή θα μας επιτρέψει, και ήδη την κάναμε ως ένα βαθμό αλλά με μικρότερα μηχανήματα, να έχουμε πλήρη άποψη του χώρου σε τρισδιάστατο επίπεδο. Στη συνέχεια οι μηχανικοί του Δήμου, και εμείς μαζί, θα αποτυπώσουν τις επιπτώσεις σε κατασκευές και κτίρια. Εμείς θα αποτυπώσουμε ουσιαστικά τις διαρρήξεις που υπάρχουν στο έδαφος προκειμένου να γίνουν δυναμικές και γεωμετρικές αναλύσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε το αίτιο του φαινομένου και βέβαια να δούμε και την εξέλιξη του που είναι πολύ σημαντική για το χωριό».
Λίγο νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τον Καθηγητή Εύθυμη Λέκκα, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, τους Αντιδημάρχους Γιώργο Σισαμάκη και Μανόλη Χαιρέτη, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Νίκο Κονταράκη, τον Προέδρο των Βουτών Χαράλαμπο Αλογδιανάκη, μέλη του Τοπικού Συμβουλίου και τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου.