Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη για την ενέργεια στον απόηχο του προσωρινού κλεισίματος του αγωγού Nord Stream1.
Σύμφωνα με πληροφορίες η σύσκεψη ήταν προγραμματισμένη και θα γίνει μία γενικότερη συζήτηση για τις ενεργειακές αγορές.
Στην σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετέχουν οι κύριοι Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Σκρέκας, Πετραλιάς, Σδούκου και από την πλευρά των φορέων της αγοράς οι κύριοι Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ), Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ) και Κάπρος (καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο ΕΜΠ, σύμβουλος της κυβέρνησης).
Στην ατζέντα αναμένεται να βρεθεί και η περίπτωση της οριστικής διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει δηλώσει πως η Ελλάδα έχει ήδη τις εναλλακτικές σε περίπτωση οριστικής διακοπής.
Σε πρόσφατη συνένετυξή του ο κ.Σκρέκας είχε αναφερθεί στο εθνικό σχέδιο παρέμβασης με δύο άξονες, αν υπάρξει διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Συγκεκριμένα είχε δηλώσει πως το εθνικό σχέδιο παρέμβασης έχει δύο άξονες, την επάρκεια και τις προσιτές τιμές, είπε ο Κώστας Σκρέκας, συνοψίζοντας τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης.
Το εθνικό σχέδιο παρέμβασης για την ενέργεια
«Περίπου το 40-50% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούμε ως χώρα προέρχεται από τη Ρωσία, για αυτό έχουμε λάβει μία σειρά μέτρων, στην περίπτωση που έχουμε συνολική διακοπή στις ροές, ώστε να μπορέσουμε, να το αντικαταστήσουμε με υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα φτάσει με καράβια στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που έχουμε στη Ρεβυθούσα, με δύο πλοία ταυτόχρονα», είχε τονίσει ο Κώστας Σκρέκας μιλώντας στιος αρχές της εβδομάδας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, με αφορμή τη διακοπή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.
Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας είχε αναφέρει ότι «περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας, ενώ επίσης υπάρχει πρόβλεψη για χρήση περισσότερου ντίζελ και για επιστροφή στο λιγνίτη».
«Τα τρία τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε με 5.000 μεγαβάτ νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να γλιτώσουμε εισαγωγές πάνω από 1,7 δισεκατομμυρίου σε φυσικό αέριο» είπε ο Κώστας Σκρέκας, σύμφωνα με τον οποίο η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη σήμερα είναι φθηνότερη αλλά όχι εάν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου, καθώς επιβαρύνεται από τον φόρο άνθρακα.
Πηγή: iefimerida.gr