Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για το απάνθρωπο περιστατικό στον Πειραιά, που είχε σαν αποτέλεσμα ένας 36χρονος να χάσει τη ζωή του, αφότου μέλη του πληρώματος του Blue Horizon, της Blue Star Ferries, τον πέταξαν στο λιμάνι την ώρα που το πλοίο απέπλεε σπρώχνοντάς των και σηκώνοντας τον καταπέλτη.
Μιλώντας στο OPEN το πρωί της Τετάρτης (06/09), ο υπουργός ναυτιλίας σημείωσε ότι, «σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που θρηνούν τον αδικοχαμένο, αλλά θρηνούν και οι οικογένειες των ανθρώπων που πήγαν για να φέρουν πίσω έναν μισθό, ένα μεροκάματο και σήμερα βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω ανακοίνωσής του, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις δηλώσεις Βαρβιτσιώτη και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τις καταδικάσει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
Την ώρα που η ελληνική κοινωνία είναι σοκαρισμένη από την αποτρόπαιη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης προέβη σε μια απάνθρωπη δήλωση.
«Υπάρχουν και αυτοί που θρηνούν για αυτούς που πήγαν να κάνουν τη δουλειά τους και βρίσκονται κατηγορούμενοι για δολοφονία» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης εξισώνοντας το θύμα με τους θύτες αυτής της βαρβαρότητας.
Δηλώνουμε τον αποτροπιασμό μας για τη δήλωση του κ. Βαρβιτσιώτη και θεωρούμε αυτονόητη την άμεση καταδίκη της από τον κ. Μητσοτάκη.
Ανακοίνωση του Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ:
Παράλληλα, ξεχωριστή ανακοίνωση εξέδωσε και το Τμήμα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ:
Το γεγονός του θανάτου του 36χρονου επιβάτη στο λιμάνι του Πειραιά μετά την ώθηση από τον καταπέλτη του πλοίου Blue Horizon, αποτελεί εγκληματική πράξη που προκαλεί αποτροπιασμό. Ως περιστατικό είναι πρωτοφανές, αδιανόητο, ενάντια στις πανανθρώπινες αξίες που επιβάλλουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενάντια στις προαιώνιες αρχές της ναυτοσύνης που επιβάλλουν πάνω από όλα τη βοήθεια σε όποιον κινδυνεύει στη θάλασσα αλλά και ξένο προς την ελληνική ναυτοσύνη. Το χρέος μας απέναντι στην κοινωνία επιβάλλει να μην επιτρέψουμε να γίνει συνήθεια η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής.
Στην παγκόσμια ναυτιλία και σε όλα τα επίπεδα η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα αποτελεί τη μέγιστη προτεραιότητα η οποία και αποτυπώνεται σε συγκεκριμένα κανονιστικά πλαίσια. Με αυτό το δεδομένο, πέρα από την απάνθρωπη ώθηση του 36χρονου επιβάτη στη θάλασσα, οι ενέργειες που ακολούθησαν δημιουργούν μεγάλα ερωτήματα.
Ποιες ήταν οι ενέργειες του πλοιάρχου και του πληρώματος μετά τη διαπίστωση του συμβάντος; Ενημέρωσε άμεσα ο πλοίαρχος τις λιμενικές αρχές ως είχε υποχρέωση; Είναι σύμφωνος με τις προβλεπόμενες διατάξεις ο απόπλους του πλοίου χωρίς να έχει σηκωθεί και να έχει ασφαλίσει ο καταπέλτης; Πως είναι δυνατό, το πλοίο μετά από ένα τέτοιο περιστατικό να αναχωρήσει, να φτάσει σχεδόν στην Αίγινα και να επιστρέψει μόνο κατόπιν σχετικής εντολής ; Είχε ενημερωθεί η πλοιοκτήτρια εταιρεία για το συμβάν και ποιες ήταν οι εντολές που έδωσε στον πλοίαρχο; Ποιες ήταν οι ενέργειες που ακολούθησαν, μετά την άμεση καταγγελία του συμβάντος από πολίτες, για τη διάσωση ανθρώπου, όχι στην ανοιχτή θάλασσα αλλά στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας; Αυτά τα ερωτήματα καθώς και άλλα που τίθενται για τις ενέργειες της Λιμενικής Αρχής τόσο κατά τον απόπλου του πλοίου με την παρουσία στελεχών του Λιμενικού Σώματος στο χώρο όσο και στη συνέχεια, μετά την καταγγελία του περιστατικού, πρέπει να διερευνηθούν άμεσα από την δικαιοσύνη και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν.
O Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Βαρβιτσιώτης αντί να εξισώνει θύματα και θύτες, θα έπρεπε να αναδείξει τις ευθύνες για το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά και να θέτει ως προτεραιότητα τη διερεύνηση των συστημικών προβλημάτων που αναδεικνύονται στην οργάνωση και λειτουργία της ακτοπλοΐας χωρίς μηδενισμούς ή ωραιοποιήσεις.
Εκφράζουμε τέλος τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Αντώνη Καρυώτη.