Για «επιχείρηση-σόου» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενη στην εκκένωση της κατάληψης του Ευαγγελισμού, ενώ καυτηριάζει και τα όσα διαδραματίστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στις εγκαταστάσεις του αθλητικού σωματείου Τηγανίτης. Παράλληλα, εκθέτει τις προτάσεις του κόμματος για την αξιοποίηση ανάλογων κτιρίων όπως αυτό του Ευαγγελισμού.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η Κυβέρνηση της ΝΔ, κάθε μέρα φροντίζει να επιβεβαιώνει πως υποδαυλίζει τη βία και τα επεισόδια. Με μια πρωτοφανή «επιχείρηση-σόου» τα ξημερώματα του Σαββάτου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, εκκένωσε την κατάληψη του Ευαγγελισμού, συλλαμβάνοντας 11 άτομα που βρίσκονταν στο χώρο. Δε στάθηκαν όμως εκεί το μεσημέρι του Σαββάτου. Με προκλητικό τρόπο, διέλυσαν συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης πετώντας δακρυγόνα ανάμεσα σε πολίτες με μικρά παιδιά. Την ίδια στιγμή εικόνες αστυνομοκρατίας βιώνουμε στην πόλη μας με πάνοπλους αστυνομικούς σε κάθε γωνία. Τα παιχνίδια αυτά με την επίδειξη δύναμης συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα όπου διμοιρίες των ΜΑΤ, με το έτσι θέλω, εγκλώβισαν δεκάδες νέους που έκαναν συνέλευση στο αθλητικό σωματείο ΤΗΓΑΝΙΤΗΣ. Το κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι, στο στόχαστρο αυτών που διέταξαν μια τέτοια κίνηση.
Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τη βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ στην κατάληψη του Ευαγγελισμού, την αναίτια προσαγωγή των πολιτών που βρέθηκαν εκεί, τον αποκλεισμό του ΤΗΓΑΝΙΤΗ και την αστυνομοκρατία που προσπαθεί να περάσει ως κανονικότητα στην πόλη μας.
Για εμάς το ζήτημα του δικαιώματος σε ανοιχτούς χώρους έκφρασης στην πόλη όπως και η συντήρηση και αξιοποίηση ακινήτων που αποτελούν εστία μόλυνσης και όχι μόνο, ιεραρχείται πολύ ψηλά. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι εντυπωσιακές εκκενώσεις και σόου καταστολής, αλλά ένα θεσμικό πλαίσιο που α) θα παρακινεί τους ιδιοκτήτες τέτοιων κτισμάτων να τα συντηρούν (ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε στο πρόγραμμα του «στέγη για όλους» αναφέρεται στη δημιουργία «τράπεζας στέγης») και να τα αξιοποιούν β) θα δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στις δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης να μπορούν να επέμβουν όταν τίθενται σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας και ασφάλειας και τέλος γ) να θέτει ένα πλαίσιο «χρησικτησίας» είτε ενοικίασης με χαμηλό κόστος εγκαταλελειμμένων κτηρίων από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης , συλλογικότητες ή ομάδες κατοίκων, εφόσον συντηρούν τον χώρο και τον χρησιμοποιούν για πολιτιστικές ή κοινωνικές δράσεις, ένα μοντέλο που ήδη λειτουργεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Μπροστά στη διάλυση του Κοινωνικού Κράτους, την ανυπαρξία στήριξης των πληγέντων από τις καταστροφές, προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε, πλασάροντάς μας ξανά και ξανά το «έργο» νόμος και τάξη. Δεν θα τα καταφέρουν.