Ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Άχμεντ αλ Σάρα δήλωσε, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα, ότι «χιλιάδες» άνθρωποι εντάσσονται «στον νέο συριακό στρατό», μετά την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Δεν έχω επιβάλει την υποχρεωτική στράτευση στη Συρία. Προτίμησα μάλλον την εθελοντική στράτευση και σήμερα χιλιάδες άνθρωποι εντάσσονται στον νέο συριακό στρατό», δήλωσε ο αλ Σάρα στο podcast “The Rest is Politics” με παρουσιαστές δύο Βρετανούς: τον Άλαστερ Κάμπελ – πρώην δημοσιογράφο και νυν σύμβουλο στρατηγικής που πρόσκειται στους Εργατικούς — και τον Ρόρι Στιούαρτ – πρώην διπλωμάτη, ακαδημαϊκό και πολιτικό.
Οι νέες αρχές της Συρίας έχουν ανακοινώσει τη διάλυση του στρατού του Άσαντ και όλων των ένοπλων ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) της οποίας ηγούνταν ο αλ Σάρα.
Πώς μειώθηκε ο στρατός στη Συρία
Σύμφωνα με ειδικούς, τα πρώτα χρόνια του πολέμου στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, οι απώλειες, οι λιποταξίες και η άρνηση στράτευσης μείωσαν σχεδόν στο ήμισυ τον στρατό της χώρας, που αρχικά μετρούσε περίπου 300.000 μέλη.
Την κυβέρνηση Άσαντ υποστήριζε η Ρωσία και το Ιράν, καθώς και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου όπως και άλλες φιλοϊρανικές ομάδες, προτού ο συριακός στρατός υποχωρήσει μπροστά στην προέλαση των ανταρτών υπό τη HTS.
Σύμφωνα με τον αλ Σάρα, «μεγάλος αριθμός νέων ανδρών» έφυγαν από τη Συρία επί Άσαντ για να γλιτώσουν από την υποχρεωτική στράτευση. «Πολλοί πρώην αξιωματικοί λιποτακτούν και εντάσσονται σταδιακά στο νέο υπουργείο Άμυνας», πρόσθεσε.
Οι νέες αρχές έχουν ανακοινώσει την ενσωμάτωση των ένοπλων ομάδων στον μελλοντικό εθνικό στρατό της Συρίας. Όμως επί του πεδίου ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία εξακολουθούν να συγκρούονται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τις οποίες στηρίζουν οι ΗΠΑ και η ημιαυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία.
Ζητά άρση των κυρώσεων
Ο αλ Σάρα ζήτησε εκ νέου την άρση των διεθνών κυρώσεων εις βάρος της Συρίας, οι οποίες, όπως εκτίμησε, επιβλήθηκαν στο καθεστώς Άσαντ για «τα εγκλήματά του». «Τώρα που έχουμε εξαρθρώσει το καθεστώς και τις φυλακές του αυτές οι κυρώσεις θα πρέπει να αρθούν, διότι δεν δικαιολογούνται μετά την πτώση του», επεσήμανε.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει «τις μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας» ο αλ Σάρα προωθεί κυρίως «την οικονομική ανάπτυξη». «Είναι σίγουρα αυτό στο οποίο επικεντρωνόμαστε τώρα. Χωρίς οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει σταθερότητα και χωρίς σταθερότητα κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ευνοϊκό για το χάος και την ανασφάλεια», πρόσθεσε.