Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σύψας στον ΣΚΑΪ Κρήτης: Ανησυχούμε για τα σποραδικά κρούσματα

Πρέπει να διαβάσετε

Για την εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης στη χώρα μας και τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών, μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και τον Σωτήρη Μεταξά, ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών,Νίκος Σύψας.

«Μέχρι στιγμής είμαστε καλά», υπογράμμισε ο κ. Σύψας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση παγκοσμίως, όσον αφορά τις επιδημιολογικές καμπύλες.

Παράλληλα επεσήμανε πως το πρόβλημα που υπήρξε βόρεια στα σύνορα, όπου παρατηρήθηκε αυξημένη εισροή κρουσμάτων, λόγω της επιδημίας στα Βαλκάνια, σιγά-σιγά αρχίζει να επιλύεται με τα νέα μέτρα που έλαβε η πολιτεία.

«Τα εισαγόμενα κρούσματα από το βορρά ελαττώνονται θεαματικά και στα αεροδρόμια, με τα μέτρα τα οποία υπάρχουν, η κατάσταση είναι απόλυτα ελεγχόμενη όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα τόνισε ότι αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι τα εγχώρια κρούσματα και οι πιθανές εστίες υπερμετάδοσης. Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιλογίας, ένα μολυσμένο άτομο, μπορεί να μολύνει δυο ή τρεις ανθρώπους γύρων του ωστόσο, εάν υπάρχει συνωστισμός σε έναν κλειστό χώρο, τότε ο ένας μπορεί να μολύνει 100 άτομα . «Αυτό ονομάζεται φαινόμενο της υπερμετάδοσης και πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία», τόνισε ο κ. Σύψας.

«Η μεγάλη μας πηγή ανησυχίας είναι τα κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και τα σποραδικά σε άλλες επαρχιακές πόλεις, που σηματοδοτούν την διασπορά του ιού στην κοινότητα. Αυτό μας κάνει να τονίζουμε στους πολίτες για μια ακόμα φορά, να κρατούν τα πολύ απλά μέτρα, αποστάσεις, να απολυμαίνουν τα χέρια τους και να φορούν μάσκα», συμπλήρωσε.

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ τόνισε επίσης πως «Η επιδημία είναι εντελώς απρόβλεπτη», εξηγώντας πως στη Σερβία από ένα γεγονός υπέρμετάδοσης του ιού από συνωστισμό, το Βελιγράδι βρέθηκε γεμάτο κρούσματα. «Ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε και να ανατραπεί η καλή εικόνα που έχουμε σήμερα», σημείωσε.

«Η κατάσταση θα παραμείνει απολύτως ελεγχόμενη εάν τηρήσουμε τα μέτρα και δεν έχουμε συνωστισμούς σε χορούς, σε μπαρ και παραλίες», πρόσθεσε.

Ο κ. Σύψας εκτίμησε πως ο ιός ίσως επανέλθει με ένα δεύτερο κύμα, στα τέλη Νοεμβρίου, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο lockdown καθώς η χώρα από πλευράς υποδομών υγείας αλλά και φαρμάκων είναι καλύτερα προετοιμασμένη, ενώ και οι πολίτες έχουν πλέον εμπειρία στο πώς να συμπεριφερθούν σε σχέση με τον ιό.

Τέλος ο καθηγητής σημείωσε ότι ακόμα και στην περίπτωση που έχουμε κάποιο εμβόλιο μέχρι το τέλος του χρόνου, θα είναι δύσκολο να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού και επομένως για τον επόμενο χρόνο οι πολίτες θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τον ιό.

«Για να σταματήσει η επιδημία στην Ελλάδα πρέπει να ανοσοποιήσουμε τουλάχιστον το 70% του Ελληνικού πληθυσμού. Δηλαδή, θα χρειαστούμε τουλάχιστον 7 εκατομμύρια δόσεις και αν το εμβόλιο θα γίνεται σε δυο δόσεις, τότε θα χρειαστούμε 14 εκατομμύρια εμβόλια, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο να γίνει μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι, Επομένως, τον επόμενο χρόνο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα