Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
11.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Συνταγματολόγος Μποτόπουλος στον ΣΚΑΪ Κρήτης: Μπλόκο στους Σπαρτιάτες σημαίνει εκ νέου προσφυγή στις κάλπες

Πρέπει να διαβάσετε

Μπορεί με δύο τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. να μπήκε μπλόκο δις στη συμμετοχή Κασιδιάρη στις εκλογές, ωστόσο η συζήτηση πλέον επικεντρώνεται γύρω από το κόμμα Σπαρτιάτες, το οποίο κατάφερε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου να μπει στη Βουλή με 4,63% και 12 έδρες.

Η δήλωση στήριξης Κασιδιάρη κι οι ευχαριστίες Στίγκα

Υπενθυμίζεται ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης μετά τον αποκλεισμό της υποψηφιότητάς του από τις εκλογές του Ιουνίου, δήλωσε δημόσια τη στήριξή του στο κόμμα Σπαρτιάτες. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, το βράδυ των εκλογών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μετά από αρκετό καιρό ένα εθνικό κόμμα, μια εθνική φωνή θα είναι μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Τους Σπαρτιάτες αντιπροσωπεύουν όλα τα ιδεώδη του ελληνισμού και οι αξίες που σήμερα λείπουν από τη χώρα μας. Οι Σπαρτιάτες έρχονται όχι για να διχάσουν. Έρχονται για να ενώσουν. Θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου στο δύσκολο αγώνα που κάναμε περίπου για τρεις εβδομάδες, να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και τα εκατοντάδες μέλη μας σε όλη την Ελλάδα που δούλεψαν ακούραστα όλο αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, για να φτάσουμε σήμερα εδώ κι οι Σπαρτιάτες να μπουν στη Βουλή με ένα πάρα πολύ σχετικά καλό ποσοστό για αρχή τουλάχιστον και θα δούμε στη συνέχεια. Θα ήθελα βεβαίως να ευχαριστήσω και τον Ηλία Κασιδιάρη για τη σημαντική βοήθεια που μας έδωσε. Ήταν το καύσιμο που μας έδωσε την ώθηση για να φτάσουμε σε αυτό εδώ το αποτέλεσμα.»

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι δύο αυτές δημόσιες τοποθετήσεις μπορούν να «ενεργοποιήσουν» την πρόσφατα ψηφισμένη τροπολογία, να εξεταστεί το ενδεχόμενο κρυφής ηγεσίας του κόμματος κι εν τέλει να μη συνεχιστεί η θητεία του στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, τόνισε πως είναι πολύ διαφορετικό να αποκλείεται η συμμετοχή ενός κόμματος στις εκλογές, και πολύ διαφορετικό να αναιρείται ένα εκλογικό αποτέλεσμα – προϊόν μιας δημοκρατικής διαδικασίας.

Γιατί δεν μπήκε «μπλόκο» προεκλογικά

Ειδικότερα, ο κ. Μποτόπουλος εξήγησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1 πως προεκλογικά δεν τέθηκε ζήτημα σύνδεσης των Σπαρτιατών με τον Ηλία Κασιδιάρη, καθώς η δημόσια δήλωση στήριξης του δεύτερου προς το κόμμα, έγινε μετά την έγκριση από τον Άρειο Πάγο της συμμετοχής του στις εκλογές.

Ενδεχόμενο συνολικής αναίρεσης εκλογικού αποτελέσματος

Σε ότι αφορά τη δήλωση Βασίλη Στίγκα το βράδυ των εκλογών, επίσης δεν μπορεί σύμφωνα με τον κ. Μποτόπουλο να αποτελέσει στοιχείο μη νόμιμης συμμετοχής του κόμματος στις εκλογές, καθώς η δήλωση στήριξης δεν προϋποθέτει απαραίτητα ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι ο κρυφός πρόεδρος του κόμματος. «Μετά την εκλογή πλέον του κόμματος στη Βουλή το μόνο που μπορεί να γίνει νομικά, είναι κατόπιν ένστασης να κριθεί η υπόθεση στο Εκλογοδικείο, το ανώτατο ειδικό δικαστήριο πλέον. Τι μπορεί δηλαδή να έχει ως περιεχόμενο αυτή η ένσταση; Το σύνταγμά μας λέει είτε τη διαδικασία της εκλογής, για την οποία εδώ δε φαίνεται να υπάρχει κάτι τέτοιο σε σχέση με τους Σπαρτιάτες, είτε τις νόμιμες προϋποθέσεις. Αναφορικά με τις δεύτερες, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι μια παράμετρος είναι και ο τρόπος που εισήλθαν στη Βουλή κι αν υπάρχει εκεί κάποια παρανομία. Αλλά πρέπει πρώτα να δούμε τους Σπαρτιάτες, για τους οποίους δεν έχουμε πράξεις πολιτικές και κοινοβουλευτικές, γιατί με βάση αυτές θα κριθούν πια.»

Η διαδικασία σε επίπεδο Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου θα γίνει σε αρκετά μεγάλο βάθος χρόνου – τουλάχιστον 1-1,5 χρόνο από σήμερα – διότι οι ενστάσεις κατατίθενται σε 15 μέρες από την ανακήρυξη των τελικών αποτελεσμάτων, αλλά η εκδίκαση από το δικαστήριο αργεί αρκετά για λόγους προετοιμασίας. «Ενδεχόμενη κρίση του ανώτερου ειδικού δικαστηρίου ότι κακώς συμμετείχαν ή παράνομα λειτουργούν οι Σπαρτιάτες, θα είχε ως αποτέλεσμα την εκ νέου διεξαγωγή εκλογών είτε σε όλη την επικράτεια, είτε κατ’ελάχιστον στις 12 εκλογικές περιφέρειες στις οποίες έχουν εκλεγεί εκπρόσωποι του συγκεκριμένου κόμματος. Είναι εξαιρετικά περίπλοκο. Είναι μια ανατροπή δημοκρατική. Πολύ δύσκολα ένα δικαστήριο ανατρέπει τη βούληση του λαού, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τις εκλογές. Άρα πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να λειτουργήσουν όλοι οι κανόνες και της Βουλής και της δημοκρατίας γενικότερα, ώστε αυτό το κόμμα να λειτουργήσει εντός δημοκρατικού πλαισίου. Ως προς το αν μπορούν τώρα να ληφθούν υπόψη από το Εκλογοδικείο οι δημόσιες τοποθετήσεις για στήριξη κι ευχαριστίες από τον Ηλία Κασιδιάρη και τον Βασίλη Στίγκα αντίστοιχα, είναι ένα από τα στοιχεία που ενδεχομένως συνυπολογιστεί. Αλλά θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη από δω και μπρος ότι ο Κασιδιάρης ασκεί την πραγματική ηγεσία από τις φυλακές με παροτρύνσεις, με πράξεις, με λόγους κτλπ. Χρειάζεται παρανομία πλέον.»

Διευκρινίζεται ότι η διάταξη αφορά στον αποκλεισμό κόμματος του οποίου ηγείται φανερά ή και κρυφά καταδικασμένο άτομο για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα κόμμα λόγω ιδεολογίας κι αρχών.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα