Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Συνολάκης στο CRETA: Από το 1930 υπάρχει η τεχνολογία για να προβλέπουμε τις πλημμύρες

Πρέπει να διαβάσετε

Για την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη και είχε ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν άνθρωποι και να καταστραφούν περιουσίες μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών Κώστας Συνολάκης.

«Είναι πραγματικά καιρός να αφήσουμε τις προβλέψεις με την έννοια ότι θα έχουμε τόσο ύψος βροχής», ανέφερε ο κ. Συνολάκης τονίζοντας πως οι προβλέψεις θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις πληροφορίες που χρειάζεται μια σύγχρονη Πολιτική Προστασία. «Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι αν θα έχουμε πλημμύρα, αν θα μπορούμε να βγούμε από το σπίτι μας, αν θα πρέπει να φύγουμε από υπόγεια και ισόγεια. Αυτές είναι οι ερωτήσεις και δυστυχώς πολλές φορές είναι και θέμα επιβίωσης», σημείωσε.

Ο καθηγητής τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα μοντέλο που θα μπορεί να προβλέπει το βάθος πλημμύρας στις περιοχές υψηλού κινδύνου αποκαλύπτοντας μάλιστα πως η τεχνολογία για τέτοιου είδους προβλέψεις υπάρχει από το 1930!

«Αυτή η τεχνολογία λέγεται υδατογράφημα και μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ότι το α’ ύψος της βροχής σε ένα σημείο θα προκαλέσει β’  βάθος πλημμύρας σε ένα άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως είναι απορίας άξιο γιατί αυτή δεν εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια.

Μάλιστα τόνισε πως τα μοντέλα αυτά γίνονται στο Πολυτεχνείο Κρήτης για συγκεκριμένες περιοχές. «Γιατί δεν έχει γίνει για όλη την Κρήτη ή για όλη την Ελλάδα αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δει πολύ προσεκτικά η Περιφέρεια γιατί είναι ακριβώς αυτές οι πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να σώζονται ζωές», συμπλήρωσε ο κ. Συνολάκης.

Ο ίδιος υποστήριξε πως είναι λάθος να γίνονται μελέτες ανά περιοχή, καθώς μπορεί μεν να είναι σωστές αλλά δεν δίνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων και θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική μελέτη που να αποτυπώνει τους υδρολογικούς χάρτες της Κρήτης, οι οποίοι θα «βλέπουν» το βάθος πλημμύρας για κάθε περιοχή. 

«Μια από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ότι τα ακραία φαινόμενα θα γίνονται πιο συχνά και θα έχουν μεγαλύτερη ένταση και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», ανέφερε ο κ. Συνολάκης και τόνισε πως η προετοιμασία αυτή θα πρέπει να γίνει σε τοπικό επίπεδο. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά τα φαινόμενα θα τα έχουμε για πάντα και πολλές φορές δεν θα υπάρχει προειδοποίηση, άρα πρέπει να μπορούμε να έχουμε μια πρόβλεψη για το ποιες περιοχές πρέπει να εκκενωθούν», συμπλήρωσε.

Ο κ. Συνολάκης στάθηκε και στο γεγονός ότι πολλοί πολίτες δεν γνωρίζουν ότι κατοικούν σε περιοχές υψηλού κινδύνου και τόνισε πως η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία και να δημιουργήσει δράσεις επιμόρφωσης. «Πρέπει να γνωρίζουμε την επικινδυνότητα των περιοχών σε ακραία καιρικά φαινόμενα και ειδικά στις πλημμύρες που είναι ύπουλες. Γιατί μπορεί να φαίνεται ότι η στάθμη του νερού ανεβαίνει αργά αλλά το νερό μπορεί να σε εγκλωβίσει σε σημεία που δεν υπάρχει διαφυγή», σημείωσε.

Τέλος αναφέρθηκε και στον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 και στο γεγονός ότι δεν υπήρξε προειδοποίηση μέσω αυτού προς τους πολίτες παρά τα δεκάδες επικίνδυνα σημεία που δημιουργήθηκαν στην Κρήτη από την νεροποντή. Ο κ. Συνολάκης υποστήριξε πως για να υπάρξει ειδοποίηση από το 112, η Πολιτική Προστασία θα πρέπει να έχει τα εργαλεία που θα συνδέουν την βροχή με τις πλημμύρες. «Φώναζα τόσα χρόνια για το 112. Τώρα το έχουμε. Το επόμενο βήμα είναι να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε για να σώζουμε ζωές και αυτό θα γίνει όταν υπάρξουν τα εργαλεία που χρειαζόμαστε», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα