Ήταν μία δραματική Σύνοδος Κορυφής με την οργή και την ένταση των Ευρωπαίων ηγετών να χτυπούν κόκκινο, όπως περιγράφουν ανώνυμα στα διεθνή ΜΜΕ Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη επανέφερε στο προσκήνιο το δίλημμα που αντιμετώπισε η Ε.Ε.
Στην οικονομική κρίση του 2008 και έφερε σοβαρούς κραδασμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα: την έκδοση κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου.
Αυτή τη φορά τα μέλη του ευρωπαϊκού Νότου με την στήριξη της Ιρλανδίας και του Βελγίου επανέφεραν την ιδέα για την έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου, δηλαδή το μοίρασμα του ευρωπαϊκού χρέους, ως απάντηση στην ύφεση και τις σφοδρές οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Αντίθετα ο πλούσιος ο ευρωπαϊκός βορράς με βασικό εκπρόσωπο την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε και πάλι οποιαδήποτε συζήτηση για ευρωομόλογο.
Όταν το λόγο πήρε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε μίλησε σε δραματικούς τόνους για την κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα του εξαιτίας της πανδημίας. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, το βασικό επιχείρημα Κόντε προς τους Ευρωπαίους ήταν ότι το ομόλογο είναι η υπόσχεση τους να βοηθήσουν. Σε κάποια στιγμή μάλιστα φέρεται να απείλησε να εγκαταλείψει τη συνεδρίαση..
Τον Ιταλό πρωθυπουργό στήριξε και ο Ισπανός ομόλογός του, Πέδρο Σάντσες, ο οποίος ζήτησε «μία ενιαία, δυνατή και αποτελεσματική απάντηση σε αυτή την οικονομική κρίση», καθώς προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης θα κρατήσουν περισσότερο και θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Στήριξη στους δύο πρωθυπουργούς παρείχαν και η Γαλλία με την Ελλάδα, που είχαν νωρίτερα συνυπογράψει μαζί Ρώμη, Μαδρίτη και άλλες χώρες την κοινή επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με την οποία ζητούσαν την έκδοση κορωνο-ομολόγου για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ζήτησε από τους ηγέτες να πάρουν πιο δραστικές αποφάσεις καθώς αντιμετωπίζουν μία κρίση «επικών διαστάσεων».
Ωστόσο η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία παρουσιάστηκε με μία φωτογραφία στην τηλεδιάσκεψη και μιλούσε μέσω του διερμηνέα της, ήταν κατηγορηματικά αντίθετη στην ιδέα του ευρωομολόγου, το οποίο παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές της κοινής νομισματικής ένωσης. Η Άνγκελα Μέρκελ «έδειξε» τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την απάντηση της Ε.Ε. σε αυτή την κρίση, ο οποίος δημιουργήθηκε ακριβώς για τέτοιες καταστάσεις.
Η στάση της Μέρκελ φαίνεται ότι εξόργισε τον Τζουζέπε Κόντε που φέρεται να απείλησε να φύγει από την τηλεδιάσκεψη και να μην υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν. Χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να αποφευχθεί ένα οριστικό ναυάγιο. Ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε το θέμα να επανεξεταστεί από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι σε δύο εβδομάδες θα πρέπει να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για την απάντηση σε αυτή την κρίση.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, ο Σαρλ Μισέλ κράτησε την Ιταλία στο κοινό ανακοινωθέν με τεχνοκρατικού τύπου αλλαγές, καθώς μίλησε για «προτάσεις» και όχι «πρόταση», γεγονός που για την Ρώμη σημαίνει ότι τα ευρωομόλογα βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι ως επιλογή.
Ωστόσο, η ανησυχία που προκύπτει είναι τι θα πετύχουν οι υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι σε προηγούμενη τηλεδιάσκεψη απέτυχαν να συγκροτήσουν ένα κοινό σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κορωνοϊού και πέταξαν το μπαλάκι στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής.
Πηγή: skai.gr