Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σύνοδος Κορυφής: Το αυστηρό μήνυμα σε Τουρκία και ο στόχος του Μητσοτάκη για το φυσικό αέριο

Πρέπει να διαβάσετε

Σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να εγκαταλείψει την οδό των προκλήσεων και της επιθετικότητας, έστειλαν χθες οι αρχηγοί των χωρών – μελών της Ευρώπη των 27, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Είχε προηγηθεί η ενημέρωση των ηγετών από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με τις τις ενέργειες και την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Άγκυρα «να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός έκανε μάλιστα αναφορά στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα από τα Κατεχόμενα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Επιπλέον, εξέφρασε στους ομολόγους του την ικανοποίησή του για τη στήριξη και τη σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΕΕ: «Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών»

Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ αναφέρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τις πρόσφατες επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.

»Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

»Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το προσχέδιο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έναντι των προκλήσεων της Τουρκίας είπε ότι, «η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Σύνοδος Κορυφής καλεί την Τουρκία να επιστρέψει σε μία διαδικασία αποκλιμάκωσης, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

«Ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες, με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δήλωσή του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Προκλήσεις από την Άγκυρα

Παρά τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες, το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη στο δρόμο των προκλήσεων επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά η Άγκυρα, αυτή τη φορά δια στόματος του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι.

«Εάν τα νησιά στο Αιγαίο δεν αποστρατιωτικοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, θα αρχίσουμε να αμφισβητούμε την κυριαρχία τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών. Αυτό που τούς ενοχλεί είναι η ακλόνητη στάση της Τουρκίας, η οποία είναι ηγέτης στην περιοχή και έχει ισχυρή επιρροή στον κόσμο», δήλωσε ο Φουάτ Οκτάϊ.

«Ο στομαχόπονός τους είναι επειδή οι Τουρκοκύπριοι σήκωσαν κεφάλι, ζουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι με τη σημαία τους, τη γη τους και έχοντας τη δική τους εθνική βούληση», συνέχισε σημειώνοντας πως αν η Ελλάδα ζητήσει τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πραγματικότητα στην Κύπρο δεν πρόκειται να αλλάξει και η ιστορία στα Κατεχόμενα θα γραφτεί με τους μουτζαχεντίν.

«Την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη στην ελληνική πλευρά (της Κύπρου), ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέκρινε αυτό το νησί, στο οποίο βασιλεύει η ειρήνη, με την Ουκρανία και προσέβαλε την ειρηνευτική επιχείρηση. Επιπλέον, αυτά τα πράγματα είναι αντίθετα με τις διεθνείς συμφωνίες», είπε ακόμη ο Φουάτ Οκτάι απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και μιλώντας από τα κατεχόμενα ενώ στο πλευρό του βρισκόταν ο Ερσίν Τατάρ.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το φυσικό αέριο

Κατά τα λοιπά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε επί τάπητος στη Σύνοδο της Ευρώπης των 27 το κοινό αίτημα Ελλάδας – Ιταλίας για την επαναφορά του πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

«Το πρόβλημα αυτό είναι ευρωπαϊκό και επειδή η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος αυτού έγκειται στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές φυσικού αερίου που συμπαρασύρουν και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, θα επαναφέρω – μαζί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό – το πια κατεπείγον αίτημα να δρομολογηθούν τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η επιβολή ενός πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Είναι ένα θέμα το οποίο το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό, δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη κινητικότητα. Θέλω να ελπίζω ότι πια όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται μια συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση η οποία να μπορεί να υποστηρίξει τους εθνικούς προϋπολογισμούς, έτσι ώστε να περιορίσουμε, στο μέτρο του εφικτού, τις αρνητικές επιπτώσεις από την ακρίβεια στα νοικοκυριά μας και στις επιχειρήσεις μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: cnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα