Σύνοδος Κορυφής: «Από την Τουρκία εξαρτώνται τα αποτελέσματα»

Πρέπει να διαβάσετε

Από την Τουρκία και τις επιλογές της εξαρτώνται τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Αυτό ξεκαθάρισε διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες, ενόψει της συνάντησης των 27 ηγετών αύριο. «Η ΕΕ ιδανικά θα ήθελε καλήεποικοδομητικήεταιρική σχέση με Τουρκία. Από εκεί και πέρα, στην Τουρκία εναπόκειται να επιλέξει αυτό που προτιμάειΔεν μπορεί να έχει και διάλογο και καλή εποικοδομητική σχέση και ενίσχυση της τελωνειακής ένωσης και να συνεχίζει να κάνει αυτά που κάνει. Αν συνεχίσει θα ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις», τόνισε ο διπλωμάτης.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι διμερείς επαφές που θα έχει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ: απόψε στις 7 συναντιέται με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αύριο το πρωί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ θα έχει συναντήσεις πριν από την έναρξη της Συνόδου με τους Πρωθυπουργούς της Πορτογαλίας, της Αυστρίας, της Ισπανίας και της Κροατίας.

Σε σχέση με την προσθήκη προσώπων στη λίστα των κυρώσεων για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία. Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε ότι «δεν θα υπάρξει μια αυτοματοποιημένη διαδικασία» σχετικά με τις κυρώσεις. Σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές της ενέργειες ή κλιμακώσει ξανά την κατάσταση, θα υπάρξουν περαιτέρω βήματα που συμπεριλαμβάνουν συζήτηση και αξιολόγηση της κατάστασης.

Ευρωπαίος διπλωμάτης: «Είναι σαφές ότι το μήνυμα που έχει πάρει η Τουρκία»

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, κατά τις προκαταρκτικές συζητήσεις των διπλωματών των κρατών μελών «κάποιοι δεν ήθελαν να καθόλου κείμενο για την Τουρκία». Ωστόσο η ελληνική πλευρά αντέτεινε ότι «δεν γινόταν να υπάρχει κείμενο για Λευκορωσία και όχι για Τουρκία».

Αργότερα τέθηκε η ιδέα, η υπόθεση της Τουρκίας να διευθετηθεί με «δήλωση του Προέδρου», αλλά, σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή, «όλοι αντιλαμβάνονται ότι αν διαχωρίσουμε δήλωση συμπερασμάτων – Μισέλ, αυτό θα δημιουργούσε ερωτηματικά, οπότε πάμε για συμπεράσματα», όμως το περιεχόμενό τους είναι ρευστό, αφού δεν έχουμε δει το σχέδιο, δεν υπάρχει κάποιο προσχέδιο κειμένου. Θα κυκλοφορήσει κατά τη διάρκεια Συνόδου».

Σε σχέση με τα αιτήματα της Ελλάδας, ο διπλωμάτης σημείωσε «αποδραματοποιώντας τη συζήτηση», ότι «το ΕυρωπαΪκό Συμβούλιο από μόνο του δεν μπορεί να αποφασίσει κυρώσεις».  Έθεσε δε ως παράδειγμα ότι «υπήρξε απόφαση για κυρώσεις για γεωτρήσεις Κύπρο και ακόμη οι Κύπριοι προσπαθούν (να προσθέσουν ονόματα). Το Συμβούλιο μπορεί να δώσει κατευθυντήριες γραμμές», είπε. «Αυτό που τελικά θα δούμε είναι λίγο -στο ίδιο κλίμα που κινήθηκε η επιστολή Μισέλ», προέβλεψε, στο πλαίσιο της πολιτικής διπλής προσέγγισης του καρότου και μαστιγίου.

Ξεκαθάρισε δε ότι «για την Ελλάδα, οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτό έχει ειπωθεί επίσης και στην Αθήνα. Δεν είναι η ΕΕ που πρέπει να επιλέξει μεταξύ διαλόγου ή κυρώσεων». «Κατά γενική ομολογία: η Τουρκία αποτελεί πρόβλημα εδώ και πολύ καιρό», είπε η πηγή, σημειώνοντας ότι οι τοποθετήσεις έχουν διακυμάνσεις και άλλοι είναι λίγο πιο σκληροί, άλλοι επιθυμούν αυξημένα περιθώρια διαλόγου.

«Είναι σαφές ότι το μήνυμα που έχει πάρει η Τουρκία από όλους: αλλάξτε συμπεριφορά, αλλιώς έτσι όπως το πάτε δε θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε», σημείωσε.

Ο διπλωμάτης έκανε δε λόγο για «κοινή θέση Ελλάδας-Κύπρου», σημειώνοντας ότι «δεν εφησυχάζουμε που έφυγε Ορούτς Ρέις, θέλουμε περισσότερες καταχωρήσεις (ονομάτων στη λίστα των κυρώσεων) προς διαφύλαξη αξιοπιστίας και να πάρουν έστω ένα ελαφρύ μήνυμα ότι δεν μπορούν να κάνουν ο,τι θέλουν». «Τακτικά εκείνο που έχει προκύψει η διασύνδεση μεταξύ Λευκορωσίας και Τουρκίας», ανέφερε. Παρόλο που η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο, «αν η Κύπρος το πάει στα άκρα», ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα αποφασίσει τι θα πράξει.

Ενημέρωσε δε ότι ορισμένες χώρες ζήτησαν στα συμπεράσματα να προστεθεί φράση για επέμβαση τρίτων χωρών  στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (και όχι για παρεμβάσεις), χωρίς να αναφέρονται οι Τουρκία ή Ρωσία.

Ο ίδιος εξήγησε ότι για την πολιτική μαστιγίου και καρότου «δε θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά για καρότα (που θέλει η Τουρκία, όπως τα χρήματα για το μεταναστευτικό, την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, την απελευθέρωση της βίζας και την αναθέρμανση της ενταξιακής διαδικασίας), γιατί για κάθε θέμα υπάρχει λόγος που έχει σταματήσει. Είναι ένα θέμα πώς μπορεί να το μπουν στα συμπεράσματα, με αιρεσιμότητα και για τη βελτίωση των θέσεων».

Μια «σταθερή συνεπής αποκλιμάκωση», με «τερματισμό της προκλητικής συμπεριφοράς και πιο ενεργά συγκεκριμένα πράγματα» είναι το ιδανικό σενάριο.  Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, τα συμπεράσματα θα χαιρετίζουν τη βελτίωση με την Ελλάδα,(Όρουτς Ρέις), αλλά θα καταδικάζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου ως απαράδεκτη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την Κύπρο θα υπάρχει ειδική παράγραφος.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: «Πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο»

«Μια στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας σε βάθος» αναμένει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως είπε «ο Πρόεδρος Μισέλ ήταν πολύ ενεργός για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», καταγράφοντας τις επισκέψεις του στην περιοχή.

Όπως επεσήμανε, «ο στόχος του Προέδρου είναι να εκφραστεί η βούληση της ΕΕ για σταθερότητα στην περιοχή και η πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο». Σημείωσε ότι η στόχος του Προέδρου είναι να καταγραφεί ότι «η ΕΕ δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της». Δήλωσε δε ότι «οι 27 θα καλωσορίζουν την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα», αλλά «θα ζητήσουν εκ νέου “να σταματήσουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ”».

Όπως είπε, οι 27 θα καταγράφουν ότι «αναμένουν να ξεκινήσουν σύντομα οι  συζητήσεις για την επίλυση  του Κυπριακού».
Σημείωσε δε ότι προς το παρόν «δεν υπάρχει ομοφωνία για νέες καταχωρήσεις», στη σχετική λίστα των κυρώσεων για την Τουρκία, αλλά το τι θα συμβεί «θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση των ηγετών».
Πηγή: ethnos.gr 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα